Premier Wen Jiabao van China wil naar Taiwan

Gepubliceerd op vrijdag 13 maart 2009 door Tycho

wen_tai_1

De Chinese Premier Wen Jiabao wil heel graag naar Taiwan, desnoods kruipend als hij niet meer kan lopen. De premier maakte zijn opmerkingen op een persconferentie na afloop van het Nationaal Volkscongres in Peking.

Letterlijk zei Wen: “Ook al ben ik 67 jaar oud, als het mogelijk is zou ik naar Taiwan willen” … “Zelfs als ik niet langer kan lopen dan kruip ik naar Taiwan.” … “Ik heb lang gehoopt op een reis naar het schateiland, ik wil echt naar Alishan, het Maan Meer en vele andere plaatsen, en contact hebben met de mensen in Taiwan.”

Opmerkelijke uitspraken van het hoofd van de Chinese regering, het land beschouwd Taiwan nog steeds als afvallige provincie die zo rap mogelijk moet terugkeren in de Moederschoot. Over Taiwan spreekt men dan ook meestal als ‘de provincie Taiwan’ en niet als ‘Taiwan’ wat immers zou kunnen impliceren dat het een ander land is.

Ook het feit dat Wen indirect toegeeft op dit moment niet naar Taiwan te kunnen duidt op een soort van heel erg voorzichtige erkenning dat Taiwan een zekere vorm van een verschillend systeem heeft en niet per se direct helemaal onder de regering in Peking valt.

De nieuwe regering in Taiwan doet de laatste tijd ook wel heel erg zijn best om China te lijmen, zo zijn directe vluchten toegestaan, meer mogelijkheden voor directe handel en investeringen en heeft de Taiwanese Premier Ma de onafhankelijks-retoriek van zijn voorganger Chen in het vuilnisvat gekieperd.

Chen zelf zit op dit moment in de nor wegens wat vage corruptiezaken, iets dat Peking ongetwijfeld een groot plezier heeft gedaan. Gisteren was er op het Taiwanese journaal trouwens een bericht dat Chen binnenkort weer vrij zou komen maar Peking is al gelukkig gemaakt.

Wen wilde wellicht met zijn vriendelijke woorden iets terug doen voor Chen, die op Taiwan altijd voorzichtig moet laveren tussen voor en tegenstanders van toenadering tot China. Nu Wen zich zo aardig uitlaat over het eiland kan Chen bezweren dat de Chinezen nog zo erg niet zijn.

Binnenkort ongetwijfeld weer vriendelijke woorden van Chen voor Wen.


Comments are closed.