Rare Dingen uit China: Tiananmen-60 Jaar-Model met Lampjes en Geluid

Gepubliceerd op vrijdag 9 oktober 2009 door Tycho

tiananmen_toy_china_0

China bestond op 1 oktober 60 jaar en de Chinezen zouden zichzelf niet zijn zonder de nodige rare dingen om ons te herinneren. Ik vond zo’n raar ding, het is een Tiananmen modelletje met, zo gelukkig, heel veel lampjes en geluid.

tiananmen_toy_china_1

Een stapje terug in tijd, het begin immers, zie de zon, is goud waard. Het model kwam in een kartonnen zijschuifdoos in de juiste bloedrode kleur.

tiananmen_toy_china_2

Het was geen eitje met een ene schil, oh nee, dit beestje liet zich niet makkelijk pellen. Het rood eenmaal verwijderd bleek daar een nieuwe hard plastieken schild.

tiananmen_toy_china_3

Toch eenvoudig te verwijderen maar daar was de volgende hindernis in mijn leven vol; nog een stuk plastic dat als gegoten over de  torens zat. De Chinamannen bennen beste platiekenfabrikanten, die lui kunnen werkelijk alles maken met hun gootjes en gaatjes.

tiananmen_toy_china_4

Daar, vol kleuren, dacht ik eindelijk het ding te hebben en wat was ik blij. Tot nu en met mijn wijze meisje beter wist: er zat nog een laag in dit grapje gek.

tiananmen_toy_china_5

Het was de onderdoos maar en daar is het helemaal: Tiananmen in puur goud boven een rode rand, Mao, iets aan de kleine kant, op zijn plek in het middden en de keizerlijke torens links en rechts die daar eigenlijk niet meer staan.

tiananmen_toy_china_6

Het ding staat op een pootje voor en genen achter, da’s allemaal om schakelaar die vlak achter de voorpoot zit. De schakelaar brengt wonderen indeed, die zijn boven al op de plaat te zien maar maarrrrr zo gaan wij live, eerst de achterkant:

tiananmen_toy_china_7

Veel simpeler dan de voorkant en met minder gekheid, bovendien is bouwer, vermoedelijk in opdracht, de schaal vergeten: de poorten zijn veel te klein. Het is allemaal indrukwekkend hoor, als je voor die poorten staat en zo, maar zo klein voel je je echt niet. Nu een mooie film van het ding in actie. De Chinese overheid besloot nog steeds Youtube te blokkeren dus ik doe het even expirimenteel met deze rommel, 11 seconden gekheid veel plezier!

Comments are closed.