Speelgoedgeld China te Goed voor Kinderen

Gepubliceerd op maandag 2 maart 2009 door Tycho

Nep Geld China

Een speelgoedwinkel in de provincie Shanxi geeft speelgoedgeld uit aan kinders die in de zaak een spel spelen, het geld is echter zo goed nagemaakt dat het zijn weg vind in de officiële economie van de stad Shifan.

china_nep_geld2

De bron van het geld ligt bij een speelgoedwinkel nabij de ‘Expirimentele Lagere School van de Shanxi Shifan Universiteit’. Voor 5 mao, 0.5 eurocent, kunnen kinders meedoen aan een soort loterij waar ze speelgoederen kunnen winnen. Winnen ze echter niets dan krijgen ze bankbiljetten als troostprijs.

De biljetten zijn uitgegeven door de ‘Kinderspeelgoed Bank van China’, ze zijn iets kleiner dan een echt biljet en voorzien van een olijke cartoon. De biljetten zijn erg populair bij de kleinen, men probeert zoveel mogelijk verschillende cartoons te verzamelen en betaald elkaar met het geld alsof het echte biljetten zijn. Via de kinders duikt het geld nu op in restaurants en buurtwinkels.

china_nep_geld3

Het gebruikte materiaal lijkt sprekend op echte biljetten, ze voelen hetzelfde en zijn voorzien van een echt watermerk. De politie heeft ondertussen een bezoek gebracht aan de speelgoedwinkel om te kijken of er ook biljetten zonder cartoon via de achterdeur in de economie verdwenen. Er waren echter geen aanwijzingen voor duistere zaakjes.

china_nep_geld4

Volgens de Chinese bankwet is het niet toegestaan bankbiljetten na te maken, de politie heeft een oproep gedaan het speelgoedgeld in te leveren, maar een koter die net voor tien nepyuan knikkers heeft verkocht aan een vriendje zal daar vermoedelijk geen gehoor aan geven.

De winkel is gestopt met het uitgeven van de biljetten, toch zullen de valse knaken vermoedelijk nog enige tijd blijven circuleren in de stad Shifan.

Een reactie op “Speelgoedgeld China te Goed voor Kinderen”

  1. Rick:

    Haha, geweldig!