Verlaten Electrisch Karretje in Shanghai, China

Gepubliceerd op vrijdag 11 december 2009 door Tycho

electrical_car_china_1

Tijdens mijn bezoek aan de stad Shanghai vond ik vorige week bij het Shanghai New Exhibition Center een eenzaam en geheel verlaten electrisch karretje. Geen mens poepte er maar op want tijdens beurzen, och och, heeft men altijd zo’n vreselijke haast.

electrical_car_china_2

Het center is zo groot dat bezoekers gratis via moderne electrische karretjes van hal tot hal kunnen varen, een zo’n wagentje op de achtergrond. Het reusachtige middenterrein gebruikt men alleen in de zomermaanden. De banden van het oude, en veel fraaiere, electrische karratje waren lang geleden reeds leeggelopen en de metalen delen toonden roest.

electrical_car_china_3

Het dashboard kende een amperemeter en een snelheidsmeter. Topsnelheid, op de meter, was 25 kilometer per uur waar nieuwe karretjes wel 40 halen. De bekleding zag nog verrassend goed maar met het stuurwiel was iets vreemds aan de hand; de voorwieltjes staan recht, het stuur op zijn kop. Misschien is de stuurstang gebroken, wel, dat is toch te repareren?

electrical_car_china_4

Het front van het karretje is een waar kunstwerk met een dikke grille, een bumper en brede lampen. Zo maakt men ze niet meer hoor, nieuwe komen allemaal met van die wufte QQ-frontjes tegenwoordig. Geen vooruitgang.

electrical_car_china_5

Het oude electrisch karretje werd denkelijk gebruikt om standonderdelen en foldermateriaal van de ingang naar exposanten in de hallen te brengen. Het is namenlijk een vrachtmodel, een pick up, en geen voorganger van de moderne personenvervoers. Wat nu is het Shanghai New Exhibition Center, telde daar drie McDonalds, van plan met dit stukje historische schoonheid? Laten verrotten daar? Waag het niet, stel apen, of ik kom terug.

Comments are closed.