Vrachtwagen knalt Bus in Ravijn in China: 9 Doden

Gepubliceerd op woensdag 13 mei 2009 door Tycho

ongeluk_china_sichuan_1

Een vrachtwagen kreeg het aan de stok met een bus op een bergweg nabij de stad Guangyuan in de provincie Sichuan. De vrachtwagen ramde de bus een ravijn in en vloog zelf over de kop. De chauffeur van de vrachtwagen en zijn bijrijder lieten het leven net als zeven passagiers van de bus, nog eens 23 andere zielen raakten gewond.

Triest volk toch, daar in Sichuan. Zijn ze na een jaar eindelijk zo’n beetje over de aardbeving heen krijgen ze dit weer voor hun kiezen. Hoeveel van die arme passagiers haalden vorig jaar opgelucht adem? “Poeketoe, ik leef nog, ik wel la!”, spraken zij tot toen zichzelf en namen gisteren die bus. Gisteren, was HET precies een jaar geleden, ik zag de herdenkingsceremonie live op televisie in een ziekenhuis in Peking waar ik om redenen toevallig weesde.

ongeluk_china_sichuan_3

Hier president Hu Jintao tijdens zijn toespraak, op de achtergrond het mooie nieuwe monument zodat niemand ooit vergeet. Het monument staat in Wenchuan, een van de zwaarst getroffen townships. Men heeft besloten het gebied nooit meer op de bouwen en de puinhopen te laten voor wat zij zijn, da’s een excuus voor lamzakkerigheid natuurlijk maar met zo’n monumentje lijkt het nog wat. Hoe geraffineerd die aardbevingsspleet die dubbelt als de wijzers van de klok, het was 14:28.

Terug nu naar dat verhaal:

ongeluk_china_sichuan_2

Hier de bus, de voorkant is flink beschadigd maar het chassis lijkt nog redelijk intact. Ik ken dit soort bussen wel, rijden rond door de hele countryside in China. Countryside is heel China behalve Peking, Shanghai en Guangzhou, daarover GEEN discussie. De busjes zijn gemaakt op max 20 passagiers maar meestal huizen ze het dubbele.


Comments are closed.