Zuid Chinese Tijger gefokt in China

Gepubliceerd op dinsdag 5 januari 2010 door Tycho

zuid_chinese_tijger_0

Wetenschappers van het Chinese Tiger Rehabilitation & Reintroduction Programme in Suzhou in de provincie Jiangsu zijn er een geslaagd een Zuid Chinese Tijger 40 dagen in leven te houden. De moeder werd kunstmatig geïnsemineerd, de twee broertjes en drie zusjes van het jarige tijgertje zijn allemaal eerder overleden. Naar goed Chinees gebruik kwam daarover geen woord in de pers, pas nu ene waarschijnlijk wel zal blijven leven schreeuwt men van de daken.

zuid_chinese_tijger_1

De Zuid Chinese Tijger is uitgestorven in het wild. Grootste klap voor de dieren kwam in 1959 toen Mao Zedong de tijger, en ook het luipaard en de wolf, uitriep tot ongedierte en “vijanden van het volk”, dit laatste omdat de tijgers wel eens een boer aanvielen. Lokale partijkaders begonnen een “anti-ongedierte-campagne” om Mao tevreden te stellen en openden de jacht.

zuid_chinese_tijger_3

Tijdens de laatste telling voor de campagne telden wetenschappers nog 4000 stux, half jaren zestig kwam men niet verder dan 1000 en in 1982 telde men nog maar 200. Vijf jaar eerder, in 1977, na de dood van Mao in 1976, verbood de Chinese regering de tijgerjacht maar het was te laat.  De laatste 25 jaar is er geen enkele meer in het wild meer gezien, behalve de normale verhalen van keuterboertjes die blijven beweren dat zij wel een tijger zagen.

zuid_chinese_tijger_4

De nieuweling weegt 2780 gram en is kerngezond. Het Chinese Tiger Rehabilitation & Reintroduction Programme hoopt na het succes meer tijgertjes te kweken, uiteindelijk wil men de dieren uitzetten in de nog steeds duistere en uitgestrekte bosgebieden van Zuid China.

Een reactie op “Zuid Chinese Tijger gefokt in China”

  1. car cheap insurance florida:

    Surprising to think of something like that