061009: Even naar Tiananmen voor De Paradewagens Deel 1

Gepubliceerd op vrijdag 16 oktober 2009 door Tycho

china_tiananmen_parade_1

Na de 1-Oktober Parade waren Chinese autoriteiten zo goed om alle Praalwagens die meereden op Tiananmen te parkeren. Een vijf dagen later ging ik eens kijken en vond nog millioenen die hetzelfde idee hadden toen zij wakerdroomden na de nacht. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, ik stortte mij in het gewoel en trok een paar platen, vanavond Deel 1:

china_tiananmen_parade_2

Deze wagen reed heelmaal voorop de parade, na het legertuig dat was natuurlijk toen de mensen mochten. Wring daar geen rechter uit U Lezer, dit was elchts tovallig, de rest was hoe het toevallig voor mijn fotocamera kwam.

china_tiananmen_parade_3

Di’s de zijkant van de vorige, aan de zijkant de typisch Chinese sterren en alle boertjes wilden wat grag op de plaat met die dingen, hier een mama met haar kleine saam die De Vlag op zijn kop vasthoudt.

china_tiananmen_parade_4

Mijn Geelvrienden uit de Buitengebieden maakten een heel feest van het avontuur, zij aten bijvoorbeeld tassen vol vreemd vreten leeg. Da’s een aardigheidje van Chinezen op reis binnen en buiten de grenzen van hun eigen land: eigen eten eerst, altijd.

china_tiananmen_parade_5

Daar wilde men een Jiefang, 解放, Bevrijdingsvrachtwagen laten zien. Dat was ooit de eerste vrachtwagen en zelfs het eerste motorvoertuig dat onder Mao’s bewind gemaakt werd in China, wij kletsen rond 1951. De vrachtwagen werd geacht revolutionaire goederen en lui naar hun heilsbestemming te vervoeren en ik raad, deed dat in sommige gevallen ook wel. Natuurlijk is het gevalletje op de plaat buitenschaal en nep de nep delen van de echte wagen zijn net te zien op tien graden links van het midden.

china_tiananmen_parade_6

De baas net in het midden draagt zijn Vonndenvlag met weinig trots, hij vendient het zijn aansteker niet terug te krijgen. Negentig procent van de Chinese mannen rookt nog namenlijk en in deze gevoelige dagen had Beveiliging een nieuw aansteker-afgifte-syteem bedacht.

Alle mannen kregen een luchthaven-controle en bij een piepje, de aansteker natuurlijk, moesten zij die inleveren. Kwamen zij na uren dwalen op dezelfde plek terug, veel keus was er niet want het plein was verdeeld in sechts vier toegangspunten, dan mochten zij uit een gote berg in beslag genomen aanstekers de hunne of een andere graaien.

Zeer eerlijk en bijna socialistisch, ware het niet dat de hondluie beveiligers het na ene aansteker voor gezien houden waardoor Duizenden op Het Plein lekker door konden roken, dachten beveiligers dan niet dat een echte verslaafde wel drie aanstekers in zijn zakken heeft zitten?

china_tiananmen_parade_7

Dit is de wagen van Tibet, het beeldt die trein die overal doorheen gaat en uiteindelijk in Lhasa komt met veel meer Han dan het sociale landschap hebben kan. Let wel hoor, dat die kleine geelmannen die trein daar hebben gekregen is een prestatie waarbij ons Deltawerken verbleken in de weke Zeeuwse zon. Dat trein gaat over 5000 boven zeeniveau en passagiers krijgen dan net als bij een vliegtuig dat neerstort zuurstofkapjes voor hun hoofd.

china_tiananmen_parade_8

Jong en Oud gaan Samen voor Goud. Gelukkig en kennlijk die dag, was ik niet de allerenigste met moeheid in de benen. Maar doch en de bende, zo’n goedkope parasol draag ik gaan dag van mijn leven.

china_tiananmen_parade_9

Een van de mooiste van deze eerste sectie, een praalwagen met ik tel nu zeven waterbollen. Onder hen een brug die alle kanten oplopen kan en eventueel ook wel naar Nederland, goh wat lijkt het mij leuk daar weer eens te kijken en wat bij te praten met oude vrienden.

china_tiananmen_parade_91

Deze mevrouw wist een weg met die ongewoon felle Pekingzon.

Er waren nog een paar mooie praalwagens over, en andere gekheid bij, die doe ik snel in een volg op dit verhaal.

Comments are closed.