127 Doden bij Aardverschuiving in China

Gepubliceerd op zondag 8 augustus 2010 door Tycho

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-1

Bij een grote aardverschuiving vanmorgen in de Chinese provincie Gansu zijn 127 mensen omgekomen, honderden gewond geraakt en nog 2000 vermist. De aardverschuiving in Zhouqu, Gannan Tibetan Autonomous Prefecture, werd veroorzaakt door extreme regenval de afgelopen weken. Meer dan 300 huizen zijn ingestort, 45.000 mensen zijn geëvacueerd.

De Chinese premier Wen Jiabao is ondertussen in het rampgebied aangekomen om persoonlijk toe te zien op de voortgang van de reddingswekzaamheden, het leger heeft 3000 man op de been gebracht om te zoeken naar overlevenden. De hoop is echter klein, een verstikkende laag van tot vijf meter modder bedekt huizen en wegen.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-2

Een Autonomous Prefecture is een gebied waar een bepaalde minderheid, in dit geval de Tibetaanse, een bepaalde vorm van autonomie heeft. Zo gelden er andere regels voor onderwijs en geldt het ene-kind-beleid juist niet. De Chinese centrale overheid wil de minderheden met hun taaltjes in stad houden om zo aan te kunnen tonen dat China een cultureel divers land is.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-3

De modderstroom had een lengte van vijf kilometer en een breedte van 500 meter, binnen de stroom is alles platgewalst, op de plaat een huis net naast de stroom. Het leger stuurt vannacht nog eens vijfduizend soldaten uit andere delen van China naar het normaal al zeer geïsoleerde gebied.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-4

Soldaten op zoek naar overlevenden.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-5

Een lichtgewonde baby.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-6

De modderstroom.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-7

De modder in een rivier.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-8

Soldaten en een slachtoffer.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-9

Soldaten en een ander slachtoffer, autoriteiten maken zich zorgen over de uitbraak van ziekten.

127-doden-aardverschuiving-gansu-china-91

Wen Jiabao in zijn jet onderweg naar Gansu. Wen is altijd de pineut bij rampen en de platen van Wen-op-weg zijn altijd hetzelfde. De premier, druk pratend en gebarend aan een tafel met een kaart op het blad, ondergeschikten luisteren nauwlettend naar Wen’s instructies en maken aantekeningen. Enige nieuwe toevoeging is de microfoon, vermoedelijk voor de video. De kaart is zo natuurlijk onnruikbaar.

Comments are closed.