23 Doden bij Aardverschuiving China

Gepubliceerd op donderdag 11 maart 2010 door Tycho

zandverschuiving-china-zhizhou-1

Bij een aardverschuiving in het dorpje Zhizhou in de rovincie Shaanxi zijn woensdagmorgen 23 mensen omgekomen en meer dan 100 gewond geraakt, minstens 5 mensen zijn nog steeds vermist. De plotselinge modderstroom verstikte alle huizen in het mijnwerkersdorpje dat bestond uit enkele flatgebouwen van vijf tot zeven verdiepingen hoog.

zandverschuiving-china-zhizhou-2

Over de oorzaak van de aardverschuiving is nog niets bekend gemaakt maar deze laat zich niet moeilijk raden. Shaanxi is de kolenprovincie van China waar naast de reusachtige legale mijnen millioenen kleinere illegale mijnen bestaan. Daar gaat het vaak mis omdat inhalige mijnbazen het niet te nauw nemen met de veiligheid, de arme boertjes die op zoek naar een paar centen en de grond in trekken weten niet beter en accepteren hun lot, zoals zij dat al duizenden jaren doen.

zandverschuiving-china-zhizhou-3

De lokale overheid heeft keurig een onderzoek aangekondigd naar het ongeluk maar eerlijk verwacht geen Chinees daar ooit iets van. De mijnbouw is illegaal maar gezien de constructie noodzakelijk bepaald niet onopvallend. Toch gebeurt het overal, rara hoe kan dat nu. Wel indeed, corrrruptie!, al dat geboefte speelt onder eén mijnwerkershelm.

Comments are closed.