2400 jaar Oude Soep gevonden in China

Gepubliceerd op maandag 13 december 2010 door Tycho

soep-china-1

Archeologen hebben in Xi’an in de provincie Shaanxi resten gevonden van een 2400 jaar oude soep. De soep zat in een pot die werd gevonden tijdens opgravingswerk bij een graf uit de periode van de ‘Warring States’, 475-221 VC. Het team onder leiding van Liu Daiyun vond drie potten; een met wijn, een met een onbekende substantie en een met de soep, in de soeppot ook nog onbekende dierlijke botten waar de soep 24 eeuwen geleden van getrokken werd. Op de plaat Liu Daiyun met een der soepbotten.

soep-china-2

De soep is na alle jaren onder aarde veranderd in een kleverige groene pap. Volgens Lui Daiyun is het voor het eerst dat in een graf bruikbare etensresten zijn gevonden. ‘Bruikbaar’ voor verder onderzoek. Op de plaat inspecteert Liu Daiyun de pot met wijn, de pot soep staat op de voorgrond. Beide potten zijn ondertussen overgebracht naar een laboratorium om vast te stellen waar de soep en de wijn uit bestaan.

soep-china-3

Het graf ligt niet ver van een mausoleum van een koning van het Qin-koninkrijk, een der staten uit de ‘Warring States’-periode. Het graf is daarom vermoedelijk van een familielid van de koning of van een belangrijk ambtenaar. De archeologen hebben haast met hun onderzoek want de vindplaats moet binnen een jaar plaats maken voor de uitbreiding van Xi’an Xianyang International Airport.

soep-china-4

Een blik op de soep. Xi’an is ook het thuis van het wereldberoemde Terracotta Leger uit het grafcomplex van China’s eerste keizer Qin Shihuang (259-210 VC), laatste koning van het Qin-koninkrijk en stichter en eerste keizer van de Qin Dynastie (221-207 VC) die in 221 VC een einde maakte aan de periode van de Warring States.

6 Reacties op “2400 jaar Oude Soep gevonden in China”

 1. Ronald-in-China:

  hahaha! zo mooi, die Liu met z’n soep, maakt m’n dag weer goed.

 2. dong uit urk:

  groen = koperoxide
  groene pap = kommetje antiperistaltische sappen

 3. Willem:

  Een goede erwtensoep smaakt de volgende dag ook altijd beter! šŸ˜‰

 4. Hugo:

  This is especially deuifhtgll! At first it was thought at home: “Just soup?’ until half-way wast told that this is very tasty and also good filling. Recommended!

 5. Takeo:

  Basically, no-fault insurance is designed so that the victims of an automobile accident receive compensation from their own insurance QuotesChimp for damages that result from the collision. It is called no-fault because the respective insurance companies are responsible for the damages to their own clients without regard to whose driving errors caused the accident.

 6. mitchell:

  KUT VOLK