25 Doden bij Busbrand China

Gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2009 door Tycho

busbrand_china_0

Bij een busbrand in Chengdu, kapitaal van de aarsbevingsprovincie Sichuan, zijn 25 mensen omgekomen en 78 gewond geraakt. Vanmorgen om 8 uur plaatselijke tijd vloog bus No.9 met kenteken A49576 onderweg van Tianhui naar Chengdu in brand onder het Chuanshan viaduct.

busbrand_china_1

Volgens ooggetuigen stond de bus binnen enkele seconden in lichterlaaie, de bus kwam tien meter na het viaduct tot stilstand op honderd meter van het busstation.

busbrand_china_2

De buschaffeur en tien passagiers wisten te ontsnappen. Volgens berichtgeving in lokale media hielp de buschauffeur bij de reddingswerkzaamheden. Die man krijgt vast een standbeeld!

busbrand_china_3

De gewonden zijn overgebracht naar het Chengdu No.2 Hospitaal en het Chengdu Algemeen Leger Hospitaal. Vier hunner zijn in kritieke toestand en 11 zeer zwaar gewond.

Jiang Jufeng, gouverneur van de provincie Sichuan, kwam zelf naar de plaats van het ongeluk om leiding te geven aan de hulp operatie. Terecht denkelijk, een gouverneur weet daar meer van dan een brandweerbaas.

Het doet me denken aan een boek dat ik ooit kocht in Noord Korea. Daar staat Gekke Kim op iedere pagina in fabrieken, boerderijen en bouwplaatsen. Het onderschrift is steevast: “Dear Leader Kim Jong-il gives direction to workers in … ”

busbrand_china_4

Naar de oorzaak gist men nog. Voorlopig denkt men aan spontane zelfontbranding. Dat is de wip indeed het geval, maar hoe? Een brandje in de motor laat niet een hele bus in seconden in de hens vliegen, nee nee, hier is meer in de hand.

busbrand_china_5

De motor ziet wat zwartjes maar lijkt niet ontploft, een der leidingen glimt zelfs nog. Het lijkt mij, onderzoeker in ruste, daarom sterk dat de fik daar ontstond. Verder is er nog de benzinetank, die zit ook achterin, ongeveer daar waar dat stuk staal lichtelijk buiten de bus buigt. De benzinetank zou kunnen ploffen door extreme hitte maar zo vroeg in de morgen is het in Chengdu niet koud, overdag ook niet echt. De bus was bovendien aan het einde van zijn rit dus veel diesel kan er niet in de tank hebben gezeten.

In Shanghai gebeurde vorig jaar iets dergelijks, een bus vloog spontaan in brand maar gelukkig daar slechts drie doden. Later bleek een gefrustreerde arbeider met een tas vol brandbaar materiaal de dader. De boef die in Chengdu zijn ding deed had meer succes.

busbrand_china_6

Een slachtoffer krijgt zorg in het Chengdu No.2 Hospitaal, hij zou het overleefd hebben. Lichte brandwondjes rond de neus en wangen hoewel dat kleurtje ook door de opwinding kan komen, Chinezen zijn daar gevoelig voor.

busbrand_china_7

De scene bij de voordeur van het No.2, hulpverleners spoeden met een hulpbehoevende heen.


Comments are closed.