39 doden bij Zwaar Weer in Chongqing, China

Gepubliceerd op vrijdag 7 mei 2010 door Tycho

chongqing-regenbui-1

Bij zware storm en regenval in Chongqing Municipality zijn 39 mensen dood gegaan, honderden mensen gewond geraakt en duizenden huizen zwaar beschadigd. Op de eerste plaat een oude vrouw in het dorpje Dianjing die haar hele knusse huisje zag verdwijnen. Tijd indeed voor een nieuw televisietoestel.

Nu was ik zelf een maand her in Chongqing en het gebied kon wel wat meer hemelwater gebruiken, de Yangtze stond op z’n laagste peil ooit, maar dit nu is te veel van het goede. Een Chinese wijsheid spreekt dan ook: “Wees voorzichtig met wat je wenst want je zou het kunnen krijgen”.

chongqing-regenbui-2

Chongqing houdt het midden tussen een stad en een provincie maar is weer te groot voor een stadsprovincie. Het gebied valt direct onder de centrale regering in Beijing, net als Beijing zelf, Shanghai en Tianjin.

Chongqing telt zo’n 36 millioen inwoners en het lokaal bestuur noemt het daarom graag “de grootste stad ter wereld”. Maar da’s niet eerlijk want dan tellen ze ook de tienduizenden kleinere dorpjes en stadjes mee. Dianjing is zo’n dorpje. Achterlijk, lief, vies, en afhankelijk van kleine veehouderij.

De bewoners zijn over het algemeen aardig tegen vreemdelingen, ik was wel eens op zo’n plek, de boertjes geven zo een bakje thee en een cigaret voor nop. En lachen om de gekke┬á buitenlander met z’n allen als ‘ie dat neukend hete bakje thee uit z’n handen laat flikkeren omdat er een varken tegen z’n been aan rijdt! Heb dapper mee gelachen.

chongqing-regenbui-a

even geen grapjes voor deze ziel, mevrouw rechts raakte haar huis en man kwijt.

chongqing-regenbui-3

Al iets meer stads in het stadje Guixi waar de schade beperkt bleef tot ondergelopen wegen, geknakte bomen en telefoonpalen en electriciteitskabels, ingewaaide ramen, losgewaaide daken, omgewaaide reclameborden en omgewaaide vrachtwagens.

chongqing-regenbui-4

De centrale regering in Beijing heeft noodhulp naar het gebied gestuurd.

Comments are closed.