Amsterdam Nagebouwd in Peking, China

Gepubliceerd op vrijdag 31 juli 2009 door Tycho

amsterdam_china_1

Vlak voor Mijn Bezoek aan het China Classic Car Museum kwam ik in Mijn Jeep langs een nieuwbouwproject ver buiten de zesde ring van Peking en het leek net echt Amsterdam. Over het museum later meer, het was nog vroeg dus eerst wilde ik grachtenpandjes kijken, de wip, ik woonde daar zeven jaar.

amsterdam_china_5

Het project had de fraaie naam ‘Beijing Capital Perfume Movie City’. Dat ‘Movie’ komt omdat daar rond enige grote studio’s liggen waar menige Chinese filmklassiekers zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld de Curse of the Golden Flower. De huizen op de platen zijn echter geen filmdecor maar gewoon te koop voor iedereen als een appartement.

amsterdam_china_2

Net als in het Echte Amsterdam is de begane grond te huur voor winkeliers, er waren nog geen huurders maar voor de aardigheid had men vast wat namen van hippe winkelketen op de gevels geplakt, een gebruikelijke verkooptactiek in China.

amsterdam_china_3

Ik kreeg daar toen toch bijna heimwee naar mijn zo onbezorgde jaren in De Baarsjes, da’s iets verder dan West, woonde toen aan de Korte Geuzenstraat aan de Kostverlorenvaart. Daar zijn weliswaar niet zulke grachtenhuizen maar die waren nooit ver weg, oh hoe vaak zwierf ik verdwaald langs die straten op zoek naar thuis! Ach toch de nog, die goede oude tijd.

Herinneringen natuurlijk zijn voor homo’s dus mijn vriendin en ik liepen eens langs het managaments-office met de enige vraag die telt: hoeveel? Een heel pandje deed 7 miljoen renmini, da’s ongeveer 7 ton euro en daarmee veel goedkoper dan in Amsterdam. Na enig overleg besloten we het toch niet Te Doen, weet, het is bijna twee uur rijden van waar ik nu woon en het Echte Amsterdam is maar negen uur vliegen.

amsterdam_china_4

Het managements-office huisde in dit gebouw onder deze ietwat mislukte Hollandse molen, die vormen, het heeft meer iets Spaans. Toch oh nee hadden wij absoluut nog geen genoeg van de plek, achter de grachtengordel lagen weer villa’s met een heel typisch ontwerp waarin wij mochten kijken en ik lekker platen kon. Daarover later weer meer, als toch de Tijd…


2 Reacties op “Amsterdam Nagebouwd in Peking, China”

  1. Verlicht:

    We moeten iets anders in de (spreek)taal met ‘dat is voor homo’s’. Ik deel het sentiment, maar ik hou zo van mijn homovrienden.

  2. hendrik:

    leuk gedaan! alleen kunnen ze wel wat meer details gebruiken