Arme Ouders binden Gek Kindje vast aan de Deur

Gepubliceerd op vrijdag 22 oktober 2010 door Tycho

gek-kind-china-1

Ha, het eindeloze straatarme platteland van China, ver van de wolkenkrabbers, immer vol fantastische verhalen! Soms wou ik daar zelf wonen, soms hoor, hier in mijn centraal verwarmde appartement in Beijing is het natuurlijk toch genoeglijker.

Vandaag zijn wij in de zeer straatarme provincie Qinghai waar een straatarm ouderpaar hun gestoord kindje aan de deur heeft vastgebonden omdat het geen centjes heeft voor behoorlijke hulp. Het is een meisje.

gek-kind-china-2

Qinghai is vooral beroemd door het Qinghai meer, waar jaarlijx millioenen zeldzame vogels neerstrijken op weg naar noord en zuid. Vogelaars uit de hele wereld betalen grif geld voor een paar nachten bij het meer. Daar is de lokale bevolking relatief rijk, maar de zielen op de platen wonen niet bij het meer, maar in de kille hoge bergen.

gek-kind-china-3

Een traan! Het kindje op de achtergrond is een zusje van het meisje. Dat mag daar daar deze mensen lid zijn van een minderheid, voor minderheden geldt het ene kind beleid niet. Een mens kan zich afvragen waarom, mij lijkt het juist juist voor die minderheden, met hun indianenmaniertjes, het ene kind beleid extra hard af te dwingen.

gek-kind-china-4

Een lach! Het gezin op de platen, en da’s wel aardig, hoort bij de Tibetaanse minderheid, de grootste minderheid in Qinghai. Verder wonen, altijd in afgelegen gebieden, nog de Hui (moslim), Salar, Monchoolse en Tu minderheden in Qinghai. De Salar en de Tu zijn ondanks het relakste kindbeleid zo goed als uitgestorven, zie, te stom om te neuken. De Hui, hoei wat een verassing, zijn de enige minderheid die nog groeit, de Tibetaanse en de Monchoolse blijven zo’n beetje op niveau.

gek-kind-china-5

Het zal je moer maar wezen, en indeed, dit is de moer van het gestoorde meisje. Onderwijs is in minderheidsgebieden geheel gratis voor iedereen, ook weer zoiets, maar medische zorg is niet gratis. Door de doorgeschoten privatisering is de zorg voor millioenen armelui onbetaalbaar, het meisje is gek en kan niet naar een normale school, geld voor een zieleknijper of pilletjes hebben de ouders niet en gekkiescholen bestaan niet, oh nee, niet in de bergen.

gek-kind-china-6

Moer in de keuken, lekker op haar kont, aan het koken. Ze maakt een soort pannenkoeken, dun van deeg met groente en heel soms een stukje vlees gemengd. Men eet de koek gerold, warm of koud, meest na dippen in een bakje hete saus.

gek-kind-china-7

Moer heeft het no doubt zwaar te stellen met de kinders maar ze heeft ook nog eens haar eigen probleem; een vette tumor in de buik.

gek-kind-china-8

Ziet niet best, ook geen geld voor, lekker laten zitten dus maar, lijk dat kind, lekker aan de deur.

gek-kind-china-9

Ha, en daar is pa. Pa is zonneblind, een veel voorkomende ziekte in de hooglanden. Pa werkt op het stukje land van het gezin, rond hun krotje, verbouwd wat graan en rapen. Een eerlijk bestaan, dat wel, daar in de bergen, ver heen van het gelieg en bedrieg in de grote steden.

4 Reacties op “Arme Ouders binden Gek Kindje vast aan de Deur”

 1. Shanghigh:

  Hier word je stil van. Mooie reportage Tycho.

 2. Fotokrool:

  Is dit humor??? Ik houd van zwarte humor maar dit slaat nergens op..

 3. M:

  het is ellendig genoeg, beetje humor is denk ik goed, wat moet je anders met zo’n verhaal?

 4. kan ff niet:

  hier moet echt geen humor bij dit is echt niet leuk