Bezoek aan de “Fast Progress of Inner Mongolia, Xinjiang, Guangxi, Ninxia and Tibet” Tentoonstelling in Beijing Deel 2

Gepubliceerd op woensdag 9 september 2009 door Tycho

china_minderheden_2_1

Tijd voor Deel 2 van het verslag van Mijn Bezoek aan de “Fast Progress of Inner Mongolia, Xinjiang, Guangxi, Ninxia and Tibet” Tentoonstelling. Deel 1 staat hier.

Vandaag in enen Tibet en Xinjiang, de gebieden liggen vlak bij mekaar en het zijn allemaal nichtjesneukende herdertjes op yaks. Op de eerste plaat een Tibetaans huis van steen (!) met balkon (!) met raam (!) en een bordje buiten dat schreef: “Tibetaans huis”.

china_minderheden_2_2

Binnen was het een en al voorspoed met mooie houten meubels, een platscherm televisie, een platscherm computerscherm zonder computer, nepplantjes op tafel (duurder dan echte), en een bijzettafel helemaal vol bier!

china_minderheden_2_3

Ha! Voor Het Goede Leven moet ik naar Tibet! Het merk is Tibet. Blikken van 0.33, flessen van 0.33, flessen van 0.5 en flessen met de klassieke Chinese inhoud 0.643. Alcoholpercentage varieerde tussen een nette 5.4 voor het blikbier en trieste 3.8 voor de gele pisfles net voor het nepplantje aan de rechterkant.

china_minderheden_2_4

De telefoon was niet aangesloten. De muis ook niet. Boven een Tibetaans Heiliding hingen portretten van China’s hoogste leiders. Rechts Mao, Deng en Jiang. Op de linkerposter huidige baas Hu, de foto is gekiekt tijdens een bezoek aan Lhasa en Hu draagt een witte Tibetaanse vrededoek. Rechts achter de moderne telefoon drie nepplantjes in een bakje, daar weer achter drie Tibetaanse kruidenblikjes.

china_minderheden_2_5

Chinese tentoonstellingen kenmerken zich door enorme onrust in de aankleding. In het midden een portabele windmolen die de herder achter op zijn yak kan binden zodat hij tijdens het lunchuur televisie kan kijken. Achter de molen een muur met lichtposters met platen van wegen en geavanceerde industrie. Links onder Tibetaanse medicijnen die goed schreven te zijn voor problemen aan de voet.

china_minderheden_2_6

Eerder was er een toetsenbord in het Tibetaans huis, men is kennelijk reuzetrots op de toetsenbordenfabricage. Achter het grijze toetsenbord twee handgehouden vertaalcomputertjes. Uit Tibet of niet, die ondingen ze helpen geen zier. Het tussengezicht is immer grijs en de toetsen niet bespeelbaar. De vertaling is negen van de negen keer niet goed en het spreekmechanisme begeeft het na drie keer. Sommige machientjes zijn Engels-Chinees en anderen Chinees-Engels maar het domme plattelandsmeisje in het warenhuis heeft geen idee welke wat en ze kunnen nooit allebei. Ze kunnen verder geen Tibetaans want da’s geen taal maar een domhorig dialect.

china_minderheden_2_7

Eerder was er bier in het Tibetaans huis, men is kennelijk reuzetrots op de bierfabricage. Naast Tibetbier, hier!, stond links Lhasabier. De Lhasadragers zien duidelijk minder modern dan die van het Tibetbier, hier! Vermoedelijk was Lhasa ver voor Tibet en de eersteling veranderd vaak liever niets.

china_minderheden_2_8

Traditionele Tibetaanse gebedsmolens met platen beplakt. Het kleine meisje sloeg met haar paraplu op een oude foto van een bedelaar in Lhasa van voor de tijd dat China de stad bevrijdde van de tyranie van die luizen. Het sentiment zit nog steeds in de genen van jongchinezen en vader aait de kleine goedkeurend over haar bol.

china_minderheden_2_9

Midden een gelukkige volvette Tibetaanse herdster, links en rechts luizige bedelaars die vaak ook ziekten verspreidden.

china_minderheden_2_91

Een drie meter brede kaartmaquette met lampjes waar moderne fabrieken stonden, die lampjes waren rood. Ook gele lampjes voor electriciteitscentrales en groene voor millieuprojecten. Met de knoppen nog net zichtbaar rechts onder de kaartmaquete kan bezoeker normaal de ene kleur uitzetten en de andere aan. Die functie was echter invalide, alle lampjes brandden. Op het platbeeldscherm houdt Hu zijn hand voor de microfoon als hij tijdens een bezoek aan het machteloze Tibetaanse parlement een grapje over honden maakt.

Nu door naar Binnen Mongolië!

china_minderheden_3_1

Binnen Mongolië, het land van de sub-eindeloze graslanden met Chinese karakteristieken, is onbetwist onderdeel van China hoewel de buitenmongolen tijdens verkiezingstijd nog wel eens willen morren. Op de plaat Hu Jintao, hij was de ster van de tentoonstelling, in dikke winterjas met een goedlachse Binnenmongoolse famile, ook allemaal duimendik gekleed. Men zich nochthans binnen, is er daar misschien geen centrale verwarming?

In de groene vitrine een brief van het meisje op de foto aan de president. Zij, drie lentes, schreef over haar trots op het moederland en haar dank voor het feit dat de Binnenmongolen bij de Grote Chinese Familie hoorden. De brief betaalde uit want Hu kwam op bezoek.

china_minderheden_3_2

Een fraaie lichtfotomuur met een doorsnee van de Binnenmongoolse bevolking. Niet iets om van te snoepen deze keer of het zou de dame helemaal rechts moeten zijn. Maar een vrouw met lippenstift en een hoofddoek lijkt geen keuze te kunnen maken en valt af. Voor de muur een platscherm op poten waar men de verrichtingen van een Binnenmongoolse boxer tijdens de olympische spelen liet zien, de man won iets in een klasse. Rond de muur witte bakken met traditioneel Binnenmongools motief en neppe planten er in.

china_minderheden_3_4

Binnen Mongolië telt ook enige autofabrikanten waaronder Huatai en hier de nieuwste 1.6 benzinemotor van het merk.

china_minderheden_3_5

Millieu, vandaag ook onder yaks een toverwoord. De Binnenmongolen bedoelden hier te laten zien dat de sub-eindeloze graslanden met Chinese karakteristieken ideaal zijn voor opwekking van windenergie. Maar men sloeg de plank behoorlijk mis op de tentoonstelling want daar draaiden de wieken op electriciteit en dat is geen juiste voorstelling van zaken.

china_minderheden_3_6

Een echt Binnenmongools huis dat bestond uit drie herdershutten met opengewerkte muren die via een dakdeel met elkaar verbonden waren. Op de buitenwand van de hut hingen enige vrolijke schilderij’tjes die de yak beeldden. Binnen midden in de hut lag een kleedje waar Hanchinezen een kopje thee dronken. De rijzige dame in het blauw was een echte Binnenmongoolse die daar werkte als gids. Ze had een sterk lichaam, een fijn kopje, grijze ogen en mooie dunne lippen.

china_minderheden_3_7

Yakboter, yakmelk, yakchocolademelk, yakvanillevla, yakenergiemelk en het bekendere yakmalksnoepgoed. Binnen Mongolië heeft grote plannen met de Yak. Rechts Hohot bier en nog een paar sterke dranken. Teleurstellend weinig aandacht paardemelkalcohol, 马奶酒 (manajiu), waar Binnenmongolen zo graag hun verdriet mee verdrinken als de Yak een avondje geen zin heeft.

china_minderheden_3_8

Bij de ‘Concluding Remarks’ stond een heel verhaal over harmonie dat ik geen van de drie talen, mongolen hebben nog een spijkerschriftje, verder dan de eerste drie zinnen dorstte te lezen. Harmonie echter, is leuk voor iedereen.

china_minderheden_3_9

Bij de uitgang had men een lucht op het plafond geprojecteerd, een man in tweespan op een muur en een raar mannetje met een pet in het midden. Ik duizelde en poetste rap de plat, op naar Ninxia en Guangxi! Binnenkort meer.


Comments are closed.