Bezoek aan de Beijing Planning Exhibiton Hall in Beijing, China

Gepubliceerd op zondag 8 mei 2011 door Tycho

beijing-planning-hall-1-1

Welkom Beste Lezer bij dit verslag van Mijn Bezoek aan de Beijing Planning Exhibition Hall. Het museum beoogt een overzicht te geven van de stadsplanning door de eeuwen heen maar richt zich tegelijkertijd vooral op de toekomst.

Het museum is een nieuw koe’tje, het stamt uit 2005 en door lei vreemde ontwikkelingen was ik daar nog niet eerder geweest. De hoogste tijd dus voor een grondige inspectie. Een kaartje deed een vriendelijke 20 yuannen, de kaartverkoopster lachte cheil en de bewakers lieten mij lopen met m’n aanstekers. Al begon wel.

beijing-planning-hall-1-2

Benee in de hal meteen een mooie prijs. Een officieel Olympische Spelen aftelklok-apparaat. Ze stonden vanaf zo 2004 overal in stede en telden de tijd weg tot de openingsceremonie op 080808 om 8.00 avond. De meeste aftelklokken zijn ondertus verdwenen maar her en der staan ze nog op straat en in openbare gemeentegebouwen.

beijing-planning-hall-1-3

Benee zijn kantoren en een winkel met boeken van Charles Dickens en andere oud Europese schrijvers vrij van kopieerrechten. Laas geen boeken over Beijing wat ik toch zo een beetje verwachtte. Wel postcards en van die rommelige boekjes met vage foto’s met drie regels text over de Verboden Stad waar een groot historicus als ik geen hol aan heeft.

Allee!, we zijn ondertus op de tweede verdieping waar de multimediazalen waren. Grote videoschermen die interactief hun ding zouden doen als ze niet uit hadden gestaan. Het nieuwe is kennelijk een beetje van’t museum af want ik was die dag de enige bezoeker en aan een enkele buitenlander verspilt het museum geen electriek.

beijing-planning-hall-1-92b

Op de plaat het enige ding dat wel een beetje aanstond, een maquette van Beijing’s zuid-noord as, met heelmaal zuid de Tempel van de Hemel, dan de Verboden Stad en op noord de nieuwste toevoeging aan eeuwen geschiedenis; het olympisch park met het Bird’s Nest en de Waterqube. Het Bird’s Nest was fraai verlicht met rood, paars en blauw.

beijing-planning-hall-1-4

Een lege filmzaal met een groot platscherm. Een bordje bij verhaalde over een film over het hoe en wat van de stadplanning maar die film kon ik dus niet een rustig met mijzelf bekijken want hat machien stond af.

beijing-planning-hall-1-5

Elektriek genoeg, uitkijken! Chinese museu hangen altijd tjokvol waarschuwingsborden voor alles. Over twintig jaar begin ik een museum met oude waarschuwingsborden uit Chinese musea, wordt een hit. Het Beijing zoals wij dat nu kennen werd gerotendeels gebouwd onder de knoet van de Yongle Keizer (1360-1424), de derde keizer van de Ming Dynastie (1368-1644).

Hij verplaatste de hoofdstad van Nanjing (letterlijk: Zuidelijke Hoofdstad) naar Beijing (Noordelijke Hoofdstad) en bouwde de Verboden Stad, de kanalen, de Grote Muur en lei de parken aan. Beijing bestaat, onder vele verschillende namen, sinds 100 VC. De stad kwam voor eerst tot bloei onder de suupkorte Jin Dynastie (936-947).

beijing-planning-hall-1-6

In een gang tussen zalen deze olijke mensstoelen waar toeristen achter kunnen gaan staan voor een lollig plaatje voor de familie thuis. De planten zijn nep.

beijing-planning-hall-1-7

Juist. De Core Areas. Daar moest ik wezen.

beijing-planning-hall-1-8

De weg leidde via trappen richting hoger langs een piano onder doek met een plantje op, het plantje was nep.

beijing-planning-hall-1-9

Een van de hoogtepunten hing in het trappenhuis. Een enorm sculptuur van tien meter hoog en negen meter breed, het beeldt Beijing in 1949, vlak na de machtsovername door de Communisten. Het schulptuur is gemaakt van 9.7 ton brons, het werd gegoten in China’s grootste bronsgieterij in Nanchang in de provincie Jiangxi en in delen over de weg naar beijing gebracht. Bouw van het sculptuur kostte een beste 1 millioen yuannan. Detail:

beijing-planning-hall-1-91

Centraal de Verboden Stad, noord boven, links van de Verboden Stad Nanhai en Zhonghai. De namen betekenen Zuidzee en Middenzee, ‘hai’ werd her voor zowel meer als zee gebruikt, teeg alleen nog maar voor zee.

Ten noorden van Zhonghai ligt nog Beihai, Noordzee, en daar weer ten noorden van noh Houhau, Achterzee. Houhai ligt ten noordwesten ‘achter’ de Verboden Stad en kreeg zo zijn naam. Houhai was van groot belang voor de vers-watervoorziening van de Verboden Stad want daar kwam via een wikkeld stel van kanalen en sluizen het water binnen.

De kanalen werden ook gebruikt voor transport van waar en wezens. Het was weer Yongle die deze constructie liet bouwen. Het hoofdkanaal loopt nog steeds langs de noordelijke Tweede Ring en krijgt de laatste jaren een grote opknapbeurt. Als het klaar is, vermoedelijk 2015, wil Beijing het kanaal gaan gebruiken voor touristenrondvaarten.

beijing-planning-hall-1-92

Een pittige maquette van de Verboden Stad en directe omgeving, heelmaal gemaakt van hout. Een waar kunstwerk, detail:

beijing-planning-hall-1-92a

De Beimen, Noordelijke Poort, van de Verboden Stad. De stad is geheel omsloten door een imposante slotgracht van een dikke twintig meter breed. In keizerlijke tijden lagen er ophaalbruggen, teeg zijn de bruggen vast voor snelle afvoer va de millioenen touristen.

beijing-planning-hall-1-93

Toen was het tijd voor een bezoek aan het stuk van het verzet van het museum, een reuzemaquette van de hele moderne stad. De trap waarschuwde ‘Mind the Static Electricity’ en dat was geen prietpraat, ik kreeg me toch een schok van die fokking leuning, ging van m’n hart door m’n schouder naar m’n hart. Verkwikkend.

beijing-planning-hall-1-94

Wel, daar zou zelfs de meest fanatieke maquettehater stil van worden! 302 vierkante meter meet dit monster, geen kattenpis indeed. Het buitendeel bestaat uit een haarscherpe luchtfoto van de buitenwijken waar bezoeker overhenen kan dwalen.

Het binnendeel bestaat uit een echte maquette en beslaat grofweg het gedeelte binnen de Vierde Ring maar het museum werkt nog immer aan de uitbreiding van het ding, de bedoeling is dat ooit de hele stad tot de Zesde Ring in echte maquette staat.

Mooi en goed natuurlijk, maar China’s nijvere werkers werken nu al aan de Zevende Ring, het museum moet dus in de toekomst verhuizen, naar een verlaten hangar of autofabriek.

beijing-planning-hall-1-95

Een dtail van een gedeelte van het zuid westen van de stad. Beijing kent zo’n 18-20 millioen inwoners en groeit nog immer door. Wolkenkrabbers schieten in een paar maand de lucht in, werkers bouwen compleet nieuwe satellietsteden ver ten noorden van het vliegveld. Daar kan men op een moment niet verder door de bergen, in’t westen ook bergen, in de toekomst kan de stad alleen verder groeien richting zuid en oost.

Oost is al erg ontwikkeld en stadt door tot in Tianjin en daar is de zee. Zuid dus en da’s aardig want eigenlijk stopt de moderne stad meteen ten zuiden van de Derde Ringweg. Daar veel lege landen, laagbouw, fabriekjes en boertjes. Tipje voor landspeculanten: nu kopen!

beijing-planning-hall-1-96

Een maquette is het leuxte als bezoeker zijn eigen huis kan zien, en dat kon ik. In het midden van de plaat drie vergelijkbare gebouwen vlak naast mekander, ik woon in het middenste. 10 verdiepingen, 15 jaar geleden gebouwd. Midstede op 10 minutos fietsen van Sanlitun bar district en 20 minutos van Tiananmen. Als ik weer eens naar Tiananmen mot voor iets zeg ik immer teeg mijn vriending: ‘even bij Mao op de koffie schat!’ Ja, gek huishouden hebben we.

beijing-planning-hall-1-97

Op de boofste verdieping een reusachtige leegte met glimmende vloeren en indrukwekkende pilaren. Om de kilometer langs de muren een infotainment display of een maquettetje van een oud huis. Lijk het museum niet meer wist wat het met alle ruimte nog aanmoest!

Gezien de reinheid van al keren de meeste bezoekers denkelijk huiswaarts na zojuist beschreven reuzenmaquette een verdiep lager. Ik niet!, ik ga immer door tok alles gezien heb, zelfs als dat nix is.

beijing-planning-hall-1-98

Een eenzame computer, dacht even ras mijn Weibo te kunnen opdattummen maar het machien had geen connectie met het wereld wijde web, alleen met een vagig museumnetwerk denkelijk bedoeld voor medewerkers die verder nergens te zien waren. Toch is er wel eerder op gewerkt, het touchscreen zat zo vol smerige vingervuil dat het zelfs op deze plaat nog te zien is.

beijing-planning-hall-1-99

De ingang naar de VIP-ruimte voor feesten en partijen, achter de twee deuren op de achtergrond. De deuren bleken op slot. De droogbloemen zijn nep.

beijing-planning-hall-1-99a

Daar in buurt in een duister gangetje een portrettengallerij van alle werkers van het museum. Ik telde meer dan 100 hoofdjes maar behalve de kaartverkoopster, een winkelverkoopster en drie bewakers bij de deur had ik geen ziel gezien tijdens mijn hele bezoek van een dik uur. Waar waren al die vrolijk lachende gezichtjes? Stiekum hun snor aan het drukken in de VIP-ruimte zeker.

beijing-planning-hall-1-99b

Wel, toen was het zolaat en tijd om op te donderen, benee vond ik nog dit fraaie infotainment display met het goal van de Beijing Planning Exhibition Hall: ‘Have no best, only better’ en daar kan ik het slechts mee eens zijn.

Binkort weer een verslag van een bezoek aan iets.

Comments are closed.