Bezoek aan de Chongwenmen Wachttoren in Beijing Deel 2

Gepubliceerd op dinsdag 5 april 2011 door Tycho

chongwenmen-bezoek-beijing-2-1

Gaan wij ras verder met het verslag van mijn Bezoek aan de Chongwenmen Wachttoren in Beijing, Deel 1 zie hier. Wij zijn nog immer op de tweede verdiep van de toren op en bij de tentoonstelling over de oude stadsmuur van Beijing. Op de eerste plaats een jiloge Chinaman die kamelen voert.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-2

De eerste plaat daat van rond 1910. De beroemde Zijderoute was toen al eeuwen dood maar de kameel was nog steeds in grootgebruik voor lange afstandshandel binnen het groot Chinese land. Zelfs vandaag is de kameel nog in actieve dienst maar eiglijk alleen nog maar in ver noordwestelijke provincies zoals Xinjiang.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-2a

De muren van de wachttorens waren tot tien meters breed, de trappen waren breed genoeg voor paarden. De paarden werden gebruikt voor vervoer van voedsel en amunitie voor kanonnen en ook rechtstreex in de strijd als een aanvallend leger op de muur wist te komen. De paarden werden gehouden in stallen op het binnenterrein.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-3

De reusachtige Zhengyangmen, zo groots omdat her de Keizers via deze poort de stad binnen kwamen, zie ook de keizerlijke houten praalpoort voor de brug. De poort met de rode opbouw op de achtergrond is Tiananmen met daar meteen achter de Verboden Stad. Zhengyangmen en Tiananmen staan nog steeds maar de muur is afgebroken, daar teeg het Tiananmen plein.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-4

Een colonne binnen Zhengyangmen. Denkelijk niet de keizer zelf, daar is de colonne te klein voor, maar wel een belangrijk lid van de keizerlijke familie want alleen die kregen een olifant voor de koets. Het gewoner volk rond de keizer, zoals hoge ambtenaren en verre familieleden, moesten het stellen met paarden of zelfs met, chotbetert, ossen.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-5

Voorkant van een geweer met drie lopen gegoten in een grote loop, de kogeld konden drie tegelijk gevuurd of een voor ene.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-6

De vorige Chinese president Jiang Zemin tijdens een bezoek aan de wachttoren. Het bijschrift schreef dat Jiang op ‘inspectie’ was, indeed, Chinese presidenten bezoeken nooit, zij inspecteren. Jiang nam tijdens zijn inspectie drie vrolijke jongetjes mee. Toen was het tijd de tentoonstelling te verlaten en weer naar buiten te gaan.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-7

Daar dit bord. In 1900 tijdens de Boxer Oorlog werd Beijing simpel omver gelopen door de legers van de ‘Eight Powers’. De aanval was een vergelding na aanvallen van de Chinese anti-buitenlandse Boxer-beweging op buitenlandse bezittingen in China. De Eight Powers (aka Allied Forces of the Eight Powers aka Eight-power Allied Forces) waren de landen: America, Rusland, Groot Brittanica, Duitsland, Japan, Italia en Oostenrijk.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-8

De Eight Powers maakten met hun veel modernere wapens gehakt van de Chinese verdedigers en bezetten zelfs de Verboden Stad. De Chongwenmen Wachttoren werd bezet door Americaanse en Russische troepen die toen gebroederlijk optraden tegen de kleine Gele Man. De bezetters lieten inscripties achter, door China vandaag ‘graffity’ gedoopt. De inscripties gelden als ‘criminal eveidence’ tegen de Americanen en Russen. Hoei indeed. Op de plaat een inscriptie van een Americaanse soldaat van 16 december 1900.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-9

Dat toekomstige bezetters het weten! Veel Chinezen denken trouwens dat ook on Neerland een van ‘de acht’ was. Hoe zij daar bij komen is me nooit duidelijk geworden, de Chinese propaganda schrijft het niet en in Chinese geschiedenisboeken staat het ook niet. Er waren wel Neerlandse troepen in Beijing in die tijd, die deden echter naar goed gebruik niet mee met de gevechten maar bleven veilig binnen de muren van de Neerlandse ambassade.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-9a

Een blik op het gebied ten zuiden van de wachttoren zelf en let wel, dit is boven op de muur. Links en rechts de schier oneindige zee├źn wolkenkrabbers, in dit gebied niet eens zo hoog, maximaal een dertig verdiepingen.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-91

Verder naar het zuiden 1.5 kilometers ongereastaureerde stadsmuur. Bezoeker mag er niet op lopen, alleen een plaatje platen. De muur is een kleine acht meter breed, genoeg voor koetsen en ladingen kanonnenvoer. Links het Ming Dynasty City Wall Relics Park.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-92

Toettoet, de Wachttoren ligt letterlijk op een steenworp van het spoor. Loc 2537 trok wagons uit Shijiazhuang, de hoofdstad van de provincie Hebei. Passagiers deden juist hun gordijntjes open, gewekt door de luide stem van de conducteur via het luidsprekersyteem. Ik zwaaide naar de mensen die nieuwschierich uit het raampjes keken, sommigen zwaaiden terug.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-93

Zie het hekwerk boven op dit vreemde stuk muur, vandaar plaatte ik de trein op de vorige plaat. De muur is een intern verdedigingswerk voor als de vijand de lager gelegen vloeren heeft veroverd maar de toren zelf nog moet krijgen. Rechts barakken, de paardenstallen staan verder naar achteren.

chongwenmen-bezoek-beijing-2-94

Een informatiestandje uit 2008. Tijdens de Olympische Spelen stonden deze stands door de hele stad bemand door student-‘vrijwilligers’ in wufte blauwe polo shirts. Deze ‘vrijwilligers’ wezen bezoeker de weg en hielpen in nood. Tenminste, dat was de idee. In de praktijk doken ze hun mobieltje in zodra een buitenlander een keertje iets kwam vragen.

Awel Beste Lezer, het was daar tijd de Chongmenwen Wachttoren te verlaten, aan alles indeed komt eens een eind. Een schitterende plek mid tus de snelwegen, wolkenkrabbers en hektiek. Een ganertje!

chongwenmen-bezoek-beijing-2-95

De toren gezien van Chongwenmen Dongdajie vlak bij de Tweede Ring.

Comments are closed.