Bezoek aan de Chongwenmen Wachttoren in Beijing

Gepubliceerd op zondag 3 april 2011 door Tycho

chongwenmen-bezoek-beijing-1

Een zomerse dag vandaag in Beijing met temps tot een kleine 20 graad. Tijd dus voor een bezoek aan de Chongwenmen wachttoren aan de zuidoostelijke Tweede Ringweg. De wachttoren werd gebouwd in 1436 en was onderdeel van de oude stadsmuur rond Beijing.

De muur liep grofweg de hele route van de Tweede Ringweg. De muur zelf werd in verschillende fasen neergezet en was rond 1400 klaar. In 1450 telde de muur 15 poorten, ‘men’ in het Chinees’, de meesten werden tussen 1950 en 1970 afgebroken, teeg staan er nog slechts drie waarvan Chongwenmen een.

chongwenmen-bezoek-beijing-2

De ingang richting toren, rechts mijn Giant Braver fiets. Van de muur zelf is zo goed als nix over behalve een half gerestaureerd stuk van anderhalve kilometer aan de Chongwenmen Wachttoren. Rond de oude muur ligt een park, het fraai genaamde Ming Dynasty City Wall Relics Park. Ming Dynastie naar de dynastie aan de macht tijdens de bouw van de stadsmuur.

chongwenmen-bezoek-beijing-3

Een blik op het binnenterrein. Rechts de trap naar de toren, links enige bijgebouwen waar ver vroeger soldaten verbleven. Verder links de bovenleiding van het spoor richting het vlakbij gelegen Beijing Railwaystation. In 1915 werd de Chongwenmen Wachttoren zelf een onderdeel van een toen nieuwe spoorweg rond Beijing, de trein liep dwars door het complex. In de jaren ’70 werd de lijn weer afgebroken.

chongwenmen-bezoek-beijing-4

De wachttoren gezien van bovenaan de trap. De toren meet van grond tot top dak dertig meters hoog en telt vier verdiepingen met 144 geschutspoorten. De belangrijxte taak van de muur en wachttorens was de bescherming van de Keizers in de Verboden Stad, de bescherming van de burgerij kwam op de tweede plaats. Een aanvaller was eenmaal door de buitenmuur trouwens nog niet in de keizerlijke slaapkamer, de Verboden Stad zelf was nog eens beschermd door een brede slotgracht, een hoge muur en zware wachttorens.

chongwenmen-bezoek-beijing-4a

Een bedriechlijk bordje. Van positie bezoeker staat de kaart naamlijk gespiegeld, de toren staat op de kaart in de rechterhoek, in d’echte wereld echter in de linker.

chongwenmen-bezoek-beijing-5

De toren iets dichterbij. Op de vlag het symbool van de keizer, de draak. Nu!, naar binnen.

chongwenmen-bezoek-beijing-6

Op de eerste verdieping van de toren een hippigheidje, een heuse d├ępendance van de fameuze Red Tate Gallery met moderne Chinese kunst. Chatverdamme!, gaahaaap. Op de tweede verdieping een tentoonstelling over de torens en de muur. Veel leuker!, flux verder omhoog.

chongwenmen-bezoek-beijing-7

Een handig bordje wees de weg, dit bordje stond gelukkig wel goed.

chongwenmen-bezoek-beijing-8

Een duistere gang zonder enige ziel, ha, ik was me weer alleen.

chongwenmen-bezoek-beijing-9

Een blik over de reling op de indrukwekkende architectuur. De stammen voor het houten binnenwerk kwamen uit de subtropische wouden in ver zuid-China.

chongwenmen-bezoek-beijing-91

Maquettes, mijn lust en leven. De tentoonstelling handelt niet alleen over Chongwenmen maar over de hele muur en alle wachttorens. Er zijn oude platen, wapens en vooral veel maquetes. De eerste is meteen een aardige want deze beeldt Xuanwumen waar vroeger de executies werden uitgevoerd.

chongwenmen-bezoek-beijing-92

Een plaat geplaat rond 1900 van een executie van een boef.

chongwenmen-bezoek-beijing-93

In de maquette ook een echt oud executiezwaard.

chongwenmen-bezoek-beijing-94

De popkes beelden de situatie net voor de zwaardslag. De veroordeede zit op zijn stoel, de beul rechts staat klaar. Links de rechter met twee soldaten en op de achtergrond de administrateur.

En met dit vrolijke plaatje, Beste Lezer, laat ik U vandaag. Ik moet nu dringend naar de kapper, volgens mijn vriending zie ik als een backpacker en dat is nix minder dan een grove belediging, ik ben een juist een gesofisticeerde reiziger. Deel 2 hier.

Comments are closed.