Bezoek aan de Fire God Temple in Beijing

Gepubliceerd op zondag 7 augustus 2011 door Tycho

fire-god-temple-beijing-1

Beste Lezers. Die dag was het tijd voor een bezoek aan de Fire God Tempel in Beijing. De tempel staat aan de oostkant van het Qianhai meer en vlak ten zuiden van de Drum Tower. De tempel was tientallen jaren gesloten en in vervallen toestand maar werd voor de Olympische Spelen van 2008 weer mooi opgelapt.

De tempel werd gebouwd rond 635 in de Tang Dynastie. In 1605 en 1759 werd de tempel tweemaals uitgebreid. Na de communistische machtovername in 1949 diende de tempel als woonhuis voor meer dan honderd gezinnen. Pas in 1981 kwam de tempel op de Chinese erfgoedlijst en moesten de bewoners vertrekken.

De tempel is gebouwd langs een zuid-noord as met de ingang zuid en het belangrijxte gebouw aan de noordkant. Aan de oost en westkant de bijgebouwen. Op de eerste plaat de zuidpoort goed bewaakt door twee reusachtige stenen leeuwen.

fire-god-temple-beijing-2

De tempel is Daoïstisch en eert de god van het vuur, meer precies de Perfect Sovereign of the Virtue of Fire ( 火德真君 Huode Zhenjun). In de tempelgebouwen daarom vooral heiligbeelden van deze vuurbaas die zowel warmte als vernietiging kon brengen. Het is dus zaak hem goed te stemmen met offers en gebeden.

fire-god-temple-beijing-3

Zie, het is geen gemakkelijke. Wilde ogen, een ruige baard, een zware slagstok en licht over gewicht.

fire-god-temple-beijing-4

Een blik op het eerste binnenterrein met op de achtergrond het tweede hoofd-tempelgebouw. Links en rechts de bij-tempelgebouwen. Op de voorgrond onder dak een bak waarin gelovigen hun incent stokjes kunnen aansteken. Bij tempels actief in gebruik ruikt de hele buurt naar het spul. Geur is even wennen maar werkt in combinatie met zweverige tempelmuziek bijna geestverruimend.

fire-god-temple-beijing-5

In het tweede hoofd-tempelgebouw weer een groot beeld van de vuurgod met een enorme offertafel voor. De offervruchten op de platen zijn van plastiek, een teken dat de tempel weinig echt meer wordt gebruikt. In de echt gebruikte tempels zijn de vruchten echt. Daar brengen de gelovigen de lekkernijen overdag bij’t bidden, ’s nachts verdwijnen de appeltjes. Niet meegenomen door de goden maar direct in de magen van de monikken.

fire-god-temple-beijing-6

Rode baard aardig gevonden door beeldmaker.

fire-god-temple-beijing-7

Een zeer schoon machien. Het is een grote bidtoren die elektriek rondjes draait met elektrieke lampjes die ook nog eens knipperen. Daar moeten de goden haast wel zielsgelukkig mee zijn! De toren draaide in ongeveer een minuut een ronde, pittig ding, meer dan twee meter hoog. De voet van de elektrieke bidtoren is gehakt naar oud-Chinese meubelmakerij. Het machien links op de voorgrond is een vaast met een lotus bloem. Geheel plastiek en van binnenuit verlicht, draaide echter niet.

fire-god-temple-beijing-9

Een blik op het derde en laatste tempel-hoofdgebouw. Het laatste gebouw is immer het grootste hoewel bij sommige tempels nog wel eens kleinere gebouwen achter het grootste op de zuid-noord as staan. Die gebouwen echter moeten meer gezien als extra bijgebouwen. Nu, het joekel op de plaat mat zeek tien meter hoog en twee verdiepingen. Op de voorgrond weer een offerbak. Een gelovige die de zaken een beetje serieus aanpakt is zo uren kwijt met alle rituelen. Gelukkig was ik die dag de enige bezoeker en kon ik dus rustig mijn platen platen zonder dat ik bidders uit de weg moest scheeuwen.

fire-god-temple-beijing-91

En yep, daar is hij weer, onze god van het vuur. Nu, steek eens iets aan dan! Geaap ook allemaal. Voor het beeld en de offers de bidplank waar gelovigen lekker op hun knie’tjes gaan. Da’s soms best leuk kijken als de gelovige toevallig een leuk meisje is met een lekkere kont. Laas meest zijn de gelovigen van teeg meest oude besjes, de jeugd motter niet meer an.

fire-god-temple-beijing-92

Een blik op het binnenterrein voor het derde tempel-hoofdgebouw. Voor een der bijgebouwen zat juist een een echte non compleet met lang gewaad. Zodra zij mij zag was zij verdwenen, op de plaat staat zij al op. Het enig levend wezen dat ik tijdens mijn bezoek zag zijn.

fire-god-temple-beijing-93

Een blik het bijgebouw waar die non juist voorzat. Hier een godin, ondergod van de god van het vuur. Het meisje heet Chihang Daoren, Godess of the Benevolent Ship, haar ding is het redden van armelui. De offers bestaan ooäa uit schalen met appels en sinasappels. Daar houden de goden van.

fire-god-temple-beijing-94

Links en rechts weer van die mooie elektrieke gebedsmolens. Nu anders van vorm, vierkant, denkelijk naar een pagode hoewel die immer rond zijn. Ook de vierkante elektrieke gebedsmolen draaide langzaam rondjes met knipperende lampjes. Erg leuk, ik zou zoiets wel eens in huis willen hebben voor de leuk. In de badkamer of zo.

fire-god-temple-beijing-95

Onderweg naar de uitgang trof ik nog deze vrolijke schildpad in een hele kleine kom. Het dier kon via een laddertje op een stijger klimmen. Denk niet dat hij dat veel deed. De aanwezigheid van de schildpad duidt op de aanwezigheid van mensen, iemand moet het dier toch voeren.

fire-god-temple-beijing-96

Bij de uitpoort bleek ook de wachter verdwenen, normáliter staat die in de houding op de steen. Zijn pet lag er nog wel.

fire-god-temple-beijing-97

Een laatste blik op de oostport van de tempel. Zo’n grote poort op oost of west is tamenlijk uniek. Meest kennen tempels slechts een grote poort zuid en noord en goed verborgen kleine bijpoorten oost en west die alleen door monikken en nonnen worden gebruikt, en door leveranciers. De uitzondering heeft denkelijk te maken met het feit dat de oostpoort uitkomt op een grote weg. De zuidpoort zit aan een pleintje dat alleen te voet bereikbaar is, de noordpoort komt uit in een krappe steeg.

Wel, Beste Lezer, einde van schrijven. Binkort weer een verslag van een bezoek aan iets.

Comments are closed.