Bezoek aan de Holy Spring Mountain in de Bergen bij Beijing

Gepubliceerd op zaterdag 14 mei 2011 door Tycho

beijing-bergen-tempel-1-1

Ha!, de bergen ten noorden van Beijing. Vol met grappige mensen, beesten en and’re rare dingen. Een van de beste bergebieden is Huairou, vol eterijen, hotels en ver naar het noorden een heel zwik tempels. Dit is er ene van, de Holy Spring Mountain, Shengquanshan, met daarop de Guanyin Temple. Ik was die dag vallig in buurt en bracht een kort en kernachtig bezoek. Op de eerste plaats de toegangspoort van de weg die naar de tempel leidt. Midscheeps een groot wit konijn, het is tenslotte zijn jaar.

beijing-bergen-tempel-1-2

Benee was het gelijk een speelgoedwinkel, het avontuur begon dus goed, ik kocht enkele van de topstokken voor een paar yunannen. Moest toen wel weer eerst terug naar mijn Jeep, anders ha’k die rommel de hele berg kunnen opslepen. Holy Spring Mountain werd geopend in 2006, de tempel echter bestaal al veel langer, volgens de verhalen links en rechts op plakkaten stamt het ding uit de zestienhonderds. Die dag echter zou ik de tempel niet halen, tijd en tijd, ik kwam tot de gele boeddha en de tentoonstelling van landbouwwerktuigen, saam op een tussenstation. Maar daar zijn wij nog lang niet!

beijing-bergen-tempel-1-3

De tempel is boeddistisch en zo is de hele Holy Spring Mountain, naar het water uit een bron. De tempel is echt in bruik bij, er zijn nonnen en monikken en dagjesgelovigen in bruine pij over hun kekke kledij. Maar Holy Spring Mountain is eerst en vooral bedoeld voor de toeristen, in’t seizoen komen ze per buslading de minutos. Half mei is’t gelukkig nog rustig zodat ik de zaken eens goed op mijn mak kon inspecteren.

beijing-bergen-tempel-1-4

De zeer fraaie toegangspoort richting de lange weg omhoog naar de tempel. De poort is een nieuweling uit 2006, wel keurig volgens de tempelpoorttraditie gemaakt met dakjes, balkjes en allerlei frutsels.

beijing-bergen-tempel-1-5

De tempel is door de Beijing Toursim Board en de China Toerism Board aangewezen als een ‘A’ attractie en dat stelt toch altijd weer gerust. De hoogste cat is Triple A. Het logo van de China Tourism Board is een peerd in een circel voor een stuk Grote Muur.

beijing-bergen-tempel-1-6

Beelden als het deze staan bij heel veel toeristische aantrekkelijkheden, nix met het boeddhisme te maken, het is een figuur uit een oud Chinees sprookje, een wijze tovenaar met een houten staf. Biet det Boeddha!

beijing-bergen-tempel-1-7

Een reclame voor een paintpal shooting range in buurt, doet het altijd goed in een tempel, veel volk op de been, vooral in het seizoen. De reclame is wat zwaar aangezet met platen van tanks en aeroplanes en zelfs een paradijslijk rustig stukje zee met wat groene eilanden. Denkelijk de kust van Fujian.

beijing-bergen-tempel-1-8

Vlak voorbij de poort de kaartjeskoop, een kaartje deed een vriendelijke 26 yuan. Geen 25, 26. Mensjes die kleiner zijn dan het baasje op het bordkarton mogen voor nop naar bin.

beijing-bergen-tempel-1-9

Verder naar boven!, de tempel ligt op bijna drie kaaëm boven zee en op ene kaaëm van de parkeerplaats. Op de plaat een stukje nabaouwde Grote Muur met een beroemd gedicht van Mao ingeslepen. Chinese kindertjes moeten dit gedicht op de lagere school uit hun bolletje leren, ja nog steeds, het handelt over de eer en glorie van de Volksrepubliek.

beijing-bergen-tempel-1-91

Een beeld dat een boek beeldt, en wien daar linksonder? Juist, het is de wijze man van platos numeros zessos. De karakters schrijven een aantal wijze citaten uit diverse Chinese oude verhalen-sprookjes. De citaten hopen de lezer te inspireren en aan het denken te zetten. Diep in gedachten dwaalde ik verder over het schier onmetelijke terrein van Holy Spring Mountain.

beijing-bergen-tempel-1-92

Links de bron van Holy Spring Mountain. Stelde werklijk geen aarskever voor, een klein vijvertje met een stel goudvissen die rondjes zwommen. De grote vis was veel leuker, gemaakt van dik plastiek en duidelijk buiten adem.

beijing-bergen-tempel-1-93

Het bord staat op een bamboepaal, rechts nog eens de heilige bron, het water staat laag wijl het de laatste tijd toch aardig heeft geregend. Beijing is een gortdroge stad met slechts een paar week nat per jaar. De meeste druppels vallen in de lente, da’s nu. Watermanagement is een heilige kunst in Beijing, men doet alles om aan meer nat te komen, van ingewikkelde kanalenstelsels tot regen opwekken met raketten. Toevallig boerde ik juist vandaag naar een tempel ter ere van Beijng’s beroemdste watermanager uit de jaren 1600, daarover meer in een later verslag

beijing-bergen-tempel-1-94

Een reclame voor een ‘oud-Beijing magie show’, laas niet op mijn uur. De man in het rode vest is de baasmagicus, de twee vrouwen rechts zijn beroemde zeepsterren van BTV (Beijing Television) die een keertje waren komen kijken. Oud-Beijing Magie bestaat uit speren slikken, over vuur lopen, dingen laten verdwijnen en gekkiegekkie met speelkaarten. Bekend werk.

beijing-bergen-tempel-1-95

De hele lange loop omhoog was aan alle kanten versierd met kleurrijke vliegers en ik was zeer gelukkig veel vliegers te vinden met tekeningen naar de beroemde Chinese tekenfilmserie Pleasant Goat & BigBig Wolf, zie ook hier, hier en hier. Wel Beste Lezer, hiermee laat ik U, ik heb hedenavond nog een paar potten pils te drinken. Deel 2 volgt binkort.

Comments are closed.