Bezoek aan de Laatste Hutong van Weihai

Gepubliceerd op dinsdag 14 september 2010 door Tycho

weihai-shandong-hutong-1

De hutong is een wijk gebouwd volgens de traditionele noord-Chinese bouwstijl. Achter de gesloten facade huist een wirwar van steegjes die huizen omhuizen, een hutong-huis bestaat meest uit een open middenhof met de woonvertrekken omheengebouwd, de huizen zijn een tot twee verdiep hoog. De hutongs verdwijnen in hoog tempo uit het stedenbeeld, de ruimte is zeer kostbaar en dus komen de wolkenkrabbers.

Door onduidelijkheden over de titels van eigendom krijgen bewoners, die vaak al generaties in de krotjes wonen, meest heelmaal nix. In Beijing zijn de hutongs ondertussen betiteld tot ‘cultuurgoed’ waardoor de sloop iets netter gaat en sommige hutongwijken zelfs verplicht behouden blijven. In Weihai echter; niets van dat al!

De hele handel is neer op een paar straten na, volgens een Weihai-lokaal die mij daar bracht de aller-allerlaatste van de hele stad, volgens het nieuwbouwschema is het ook voor die enige volgend jaar defenitief voorbij. Een bijzondere plek dus, ik plaatte en paar platen, met dank aan heer Gufu voor de wegwijzerij.  De hutong stamt uit de jaren ’30, ik zoek graag dingen van mijn eigen leeftijd, met aanbouw en verbouw tot nu.

weihai-shandong-hutong-2

De hutong was vroeger het thuis van een hele familie, opa en oma, hun kinderen en de hunne. De buren kenden mekaar bij naam en wensten vriendelijk goededag, de deuren gingen nooit op slot en fietsen stonden open op straat. Teeg is de hutong op plaatsen als deze nog slechts het thuis van de ouderen, hun kroost is reeds lang vertrokken naar moderne appartementen.

In Beijing is sinds een jaar of vijf ook een omgekeerde beweging te zien, rijke Chinese ‘yuppen’ nemen de hutongs over en verbouwen de oude woningen tot hypermoderne huizen met stromend water en voorzien van alle luxe.  Een echte hutongwoning kent geen eigen water of zelfs maar een wc, om de zoveel meter staat buiten een openbare wc die eens in de zoveel tijd wordt geleegd, het riekt dan ook in veel hutongs, niet best.

weihai-shandong-hutong-3

In oude hutongs ook immer fraaie voertuigen, hier een doormidden gezaagde scooter met een verlengd frame waar een twee-wielige kar op staat, voor vervoer van zaken en oma.

weihai-shandong-hutong-4

Een hele oude, maar deze kwam wel als driewieler de fabriek uit gerold, het is een Aoshen gefabriceerd in Chongqing.

weihai-shandong-hutong-5

Schone kunst op de benzinetank, beeldt een vliegend leeuwhert boven een vlammenzee.

weihai-shandong-hutong-6

Uit alle straten te zien; de oprukkende moderne tijd, in Weihai bouwt men zelfs op de kostbare centrumgrond nog niet zo hoog. De rommel is typisch voor een hutong van deze tijd, vroeger zorgde de sociale controle voor keurige stoepjes, teeg doen de laatste bewoners waar zij zin in hebben en smijten hun vuil simpel door de ramen op straat. De gemeente doet ook geen moeite meer om op te ruimen, de hele wijk gaat binnen kort toch tegen de grond.

weihai-shandong-hutong-7

Oude man met tas stond stil in een steeg en keek naar de muur.

weihai-shandong-hutong-8

Hutongs waar nog leven is staan normáliter vol met kramen waar venters kleine versnaperingen en fruit verkopen, in de laatste hutong van Weihei zag ik nog een actieve, zie iets benee, de rest van de venters had zijn zaken elders gezocht. Het gebouw op de achtergrond is een winkelcentrum met merkwinkels, een McDonalds en een supermarkt in de kelder.

weihai-shandong-hutong-9

De banieren op de deuren vragen de hemel geluk en welvaart. De oude mensen die zijn overgebleven geloven nog in zulke dingen, toch is het bijgeloof ook bij de jeugd nog niet verdwenen, bij trouwerijen, geboorten en verjaardagen verschijnen vergelijkbare banieren op de deuren in de hoge appartementsgebouwen.

weihai-shandong-hutong-91

Hutongs zijn niet aangesloten op de stadsverwarming, bewoners maken gebruik van kolenkacheltjes en allesbranders. Als het electriciteitsnetwerk het aan kan gebruiken bewoners ook wel straalkachels, in sommige hutong-yuppie-wijken in Beijing kan dat teeg net maar in de de meeste slaan de stoppen van de hele straat direct door na aansluiten.

weihai-shandong-hutong-92

De laatste kraam in de laatste hutong van Weihai. Echtpaar verkocht pannenkoeken, verwarmd op de stoof aan de linkerkant van de kar. Het liep geen storm, toch duidt het wc-papier voor het schoonwrijven van de handen op enige klandizie.

weihai-shandong-hutong-93

Iets achter de hutong een eerste echt hoog gebouw in het gebied, 30 verdiepingen gaat het groeien, het gebouw links is een typisch goedkoop-communistisch en vermoedelijk gebouwd in de vroege jaren zestig.

weihai-shandong-hutong-94

De laatste kraam van achteren geplaat. De hele hutongwijk bestond uit slechts een hoofdstraat met aan iedere kant twee zijstraten.

weihai-shandong-hutong-95

Een zeer fraai gebouw op een der hoeken, volgens mijn gids zat daar vroeger het wijkbestuur maar werd het nu bewoond door enig onguur volk. Het wijkbestuur, vele malen gecentraliseerd, was lang her verkast naar een modern kantoorgebouw. Het onguur volk liet zich de dag van mijn bezoek niet zien, bang zeker, voor m’n spieren en vervaarlijke uitstraling.

weihai-shandong-hutong-96

Oude graatmagere man was druk met allerlei kleden en kledij die hij op en over zijn driewielkar hing en dan weer herschikte en zo door. Doorgedraaid denkelijk, mijn verschijnen haalde hem even uit zijn routine, hij bekeek me een halve minuut met een lege blik, kon’k mooi deze plaat platen!, en ging verder met zijn werk.

weihai-shandong-hutong-97

Het gebouw op de achtergrond is een ziekenhuis, da’s dan weer makkelijk voor die oudjes, als ze tenminste de poet hebben om een dokter te betalen. De gezondheidszorg is teeg grotendeels geprivatiseerd in China en ziekenhuizen laten zonder enige aarzeling een hevig gestoken mens doodbloeden op de stoep voor de ehbo, eerst betalen! Deze situatie heeft al voor de nodige schandalen gezorgd maar een oplossing is er niet. Veel ouderen en migrantarbeiders zijn volledig onverzekerd en zelfs het jonge volk heeft slechts een hele karige basisverzekering waar zelfs een simpele blindedarmoperatie niet door wordt gedekt. Zelf bijlappen is de enige oplossing en wie dat niet kan, wel, die verrekt maar.

weihai-shandong-hutong-98

Ouderwets een open deur, daar kon ik eens kijken, rechts een stoppenkast. Stoppenkasten hangen vaak open en bloot op straat in China, een grappenmaker zou zich bescheuren, maar Chinezen blijven immer netjes af. Ook in mijn appartementengebouw in Beijing hangt de centrale stoppenkast met de hoofdschakelaar van alle appartementen op de gallerij open en bloot in het trappenhuis, ik ben daar niet altijd netjes afgebleven, het laatste jaar trouwens wel.

weihai-shandong-hutong-99

De deur bood toegang tot een kleine binnentuin, een hof, met de woongedeelten rond, zie ook text heelmaal boven. In de tuin een vrolijke warboel van was en electriciteitslijnen, aan de lijnen fris gewassen beddegoed.

weihai-shandong-hutong-99a

Geen ziel te bekennen maar de planten duiden op actieve bewoning, de plankjes zijn voor de allesbrander, links naast de plankenhouder een mooie driewielfiets.

weihai-shandong-hutong-99b

Achter het raam een drietal speelgoedberen, links een teletubbie, de paarse, dat was Tinky Winky.

weihai-shandong-hutong-99c

Spegeltje, lagen een paar brokjes zeep op de rand, water in de grijze emmer. Hier maakt een mens zich iedere morgen mooi, en dat is goed, ik zie graag mooie mensen met een gezonde huid, liefst ook welriekend.

weihai-shandong-hutong-99d

Een deur naar weer een ander steegstelsel, liet ‘m voor wat ‘ie was, een deur indeed, boven de deur een fraai oud lampje direct gekoppeld aan de electriekkabel vlak boven de kap.

weihai-shandong-hutong-99e

Recht van de deur een oude man die zijn krant las, hij liet zich niet afleiden door mijn bezoek, negeerde het zelf heelmaal!, en las rustig door. Ik had die krant uit zijn arrogante poten moeten trappen, dat had hem geleerd met z’n onbeleefdheden, een simpele groet had toch geen kwaad gekund.

weihai-shandong-hutong-99f

Economische activiteit, man en haar zoon maakten inktvis schoon, na schoonmaak spietst men de beste stukjes inktvisvlees op de stokjes, te zien op het gele dexel. De stokjes en hun stukjes gaan warm op de bbq en de kraam uit voor een halve yuan per stuk. Ik zag echter geen kraam staan, vermoedelijk stond die weer elders.

weihai-shandong-hutong-99g

Mooi karakter in de muur, die waren vroeger overal in de hutong maar vandaag zijn ze meest verdwenen door verwering of overschilderen. Het karakter is 福, fu, geluk, voorspoed.

weihai-shandong-hutong-99h

Op weg terug naar de beschaving aan de oostelijke kant van de hutong vond ik nog deze mooie handdoek.

Comments are closed.