Bezoek aan De Pinguins in het Yuyuantan Park in Beijing

Gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2010 door Tycho

pinguin_park_beijing_0

Om de feestvreugde in de Chinees Nieuwjaarsvakantie nog groter te maken organiseerde het Yuyuantan Park in Beijing een sneeuw en ijs festival en daar kwam een riedel pinguins bij. De vreemde dieren maken van ieder feestje een feest dus ging ik op inspectie.

pinguin_park_beijing_1

Bij de poort. Op het bord staat ‘The First Ice and Snow Festival of Yuyuantan Park. Het was die dag een buitengewoon heldere met een blauwe licht en luchte noordenwind. Het Yuyuantan Park ligt aan de westelijke derde ringweg onder het oog van de reusachtige televisietoren. In de hete zomers is het park vol residenten die lui door de lanen kuieren en met electrieke waterfietsen over de meren varen. In de koude winters is er gewoonlijk niets te doen en daar wilden de parkbeheerders iets aan doen

pinguin_park_beijing_2

Een aardig communistisch kunstwerkje, lekker kitch en fors uitgevallen. Het is een onderdeel van het ‘Monument voor de Jonge Helden’ dat de kinders eert die voor Mao’s linkse revolutie vielen.

pinguin_park_beijing_3

De hoofdpilaar van het monument beeldt een vlam, bovenop een Rode Ster en een open hand, de communisten kwamen in vrede. Tegenwoordig hebben de Chinezen nauwelijx meer belangstelling voor soortige monumenten, vroeger oh toen ging iedereen er voor op de plaat.

pinguin_park_beijing_4

Ha pinguins, de dieren leken in de buurt. Men had een gedeelte van het park met hekken afgezet, toegang tot het park doet 2 yuan, 20 eurocent, maar voor het ijsfestival diende bezoeker 80 yuan te dokken. Behalve als hij slechts de pinguins wilde bekijken en geen sleetje rijden, dat deed maar 20 yuan.

pinguin_park_beijing_5

Binnen was het een olijke bende met duizenden kinders die schreeuwend van wat sneeuwbergen afvielen op rubberbanden. Door de speakers klonk hippe discomuziek en iedereen leek wel blij.

pinguin_park_beijing_6

De banden kwamen in vele kleuren, ook in camouflage en kek roze.

pinguin_park_beijing_7

Aan de rand van het sneeuwgebied stonden tafeltjes waar oude van dagen zich te goed deden aan enige koek en zopie. Men verkocht warme worstjes, instant noedles, thee en coca cola.

pinguin_park_beijing_8

Een samenscholing, daar moest zeker iets te zien wezen. De pinguins misschien?

pinguin_park_beijing_9

De pinguins indeed. Een 15 stux in een kraal van 20 bij 20 meter met in het midden een paddenstoel en verder eigenlijk niets. Rond de kraal forse hekken om de Chinezen buiten te houden. Het volk gedroeg zich wonderbaarlijk net, in dierentuinen is het een goede gewoonte allerlei rommel naar de beesten te smijten maar de pinguins leken veilig.

pinguin_park_beijing_91

Behalve voor deze meneer, een viezige vent van een jaar of 25 die geen meisje krijgen kan en daarom vrijwillig voor dieren zorgt. Hij droeg een vettig Fila trainingspak zonder jas en spoot de pinguins nat met een plantespuit. De grappige diertjes vonden dat niet geweldig en sloegen op de vlucht. Dat was juist de bedoeling want zo renden ze keurig rond de kraal en konden alle bezoekers hun beste plaatjes platen.

pinguin_park_beijing_92

Als een pinguin viel of iets anders gek deed juichte het publiek. Een pinguin probeerde steeds precies de andere kant op te rennen en de vrijwilliger moest daar dan achterheen. Dat vonden de Chinezen heel mooi. Rebels volkje, is het ook.

pinguin_park_beijing_93

Na een paar rondjes hield de verzorger het weer voor gezien, uitgeput natuurlijk, en de pinguins zetten hun normale routine voort. Staan, hoofd links, hoofd rechts, hooft achterover, staan, hoofd links, piep zeggen, hoofd rechts enzovoort.

De pinguins lijken mij een geslaagde pruim op de wintertaart. Volgend jaar hopelijk een tweede sneeuwfestijn in Yuyuantan Park, met ijsberen bijvoorbeeld.

Een reactie op “Bezoek aan De Pinguins in het Yuyuantan Park in Beijing”

  1. JC:

    Super! Dat heb ik weer gemist. En die ijsberen lijken me een goed plan voor volgend jaar. Of een roedel Poolwolven. Een bultrug is ook leuk. Heb je wel een paar extra plantenspuitende vrijwilligers nodig…