Bezoek aan de Randengfo Pagode in Tongzhou, Beijing, Deel 2

Gepubliceerd op dinsdag 8 februari 2011 door Tycho

tz-pg-2-1

Zo. De pagode kwam dichterbij. Deel 1 hier. De lokale community had echter een Temple Fair georganiseerd aan de oostkant van het tempelcomplex en daar moest ik eerst kijken. Op een veld bedekt met rode doeken buurtbewoners beeg met allerlei vrolijke activiteiten zoals spelen, lachen en kutten met hun kinderen.

tz-pg-2-2

Een leuke meid in de schiettent. Het geweer is elektriek. De leuke meid schoot op een klein en eveneens elektriek scherm met afbeeldingen van cijfers. Dat vond zij leuk want toen ik een uur later weer eens langswandelde voor nog wat platen zat zij nog op haar rode kruk, denkelijk nullosdekeros zelfs maar naar de plee geweest.

Rechts van de schiettent een goed ouderwetsche balonnenmuur, speler moet de balonnen kapotgooien met een dartpijl. Het was daar druk geweest, alle balonnen hingen dood aan hun spijker, kennelijk had de organisatie geen balonnen meer over.

tz-pg-2-3

Een fraaie basketballmachine gebouwd naar de Americaanse basketballer Kobe Bryant van de Americaanse basketbalvereniging De Lakers.

tz-pg-2-4

Uitbater verkocht lambbq en kipbbq. De bbq werd niet gebbq’d maar gefrituurd. Slim, da’s naamlijk veel sneller. De olie was goed schoon, een zeldzaamheid in China. Een stok bbq deed een zeer schappelijk drie yuannen en da’s bijna net zo goedkoop als on the street. Ik at vier kipbbq want ik had me al wat mijlen in de been’ zitten! De kok rechts draagt een schort met een afbeelding van Xiyangyang, een schaapje uit een zeer populaire tekenfilserie Xi Yangyang yu Huitai Lang.

tz-pg-2-5

Twee leuke meisjes met beste beentjes. Uitbaatster verkocht fijne rommel maar laas geen beste elektrieke konijnen. Later gelukkig vond ik in een ander kraam, nota bene buiten de tempel!, gelukkig nog wel een fraai exemplaar.

tz-pg-2-6

Verkoper verkocht windmolentjes, hij hield het molentje verkeerd vast. Ik vertelde dat aan verkoper, hij lachte maar wat, leefde in zijn eigen wereldje. Nu, mooi daar laten.

tz-pg-2-7

Organisatie had een heuse promenade gebouwd! Daar hou ik van, door een promenade lopen. Binnen en toch buiten, op avontuur en toch onder dak. De Chinezen vonden het ding ook prachtig, allemaal mee op de plaat, en kakelen als ze d’r doorheen liepen.

tz-pg-2-8

Aan de muren van de promenade een aantal platen over Tongzhou toen, nu en in de toekomst. Op de plaat het Tongzhou van de toekomst. Het district Tongzhou wordt de komende jaren omgetoverd tot een tweede Central Buisiness District met hoogwaardige woningen en bomen.

Da’s een hele aap voor het gebied dat nu nog vooral bestaat uit lege vlakten, verlaten fabrieken, grijze zeshogers en steegjes met kleine krotjes, die laatsten gaan trouweens in hoog tempo tegen de vlakte! Ha slopen, haast nix is mooier.

Tongzhou werd gesticht in het jaar 195 VC tijdens de Han Dynasty, pas in 1997 werd het onderdeel van de stad Beijing. Tongzhou telt vandaag zo’n millioen zielen en ligt 15 kilometers recht oost vanaf de oostelijke Derde Ringweg.

tz-pg-2-9

Tongzhou ligt aan het noordelijke eindpunt van het Grand Canal,1776 kilometer van Hangzhou naar Beijing. Het Grand Canal is het langste mensmatig aangelei kanaal ter wereld, bouw duurde in totaal zo’n 1100 jaar, van 500VC tot 600NC. Het kanaal was gemaakt voor de noord-zuid handel.

Vanaf 1850 raakte het kanaal in onbruik door achterstallig onderhoud, de communisten begonnen na 1949 met het herstel dat tot op de dag vandaag doorgaat. Grote delen zijn hersteld maar naar verwachting duurt het nog minimus tien jaros voor het kanaal weer over de hele route bevaarbaar is. Wiki heeft een mooi verhaal over het kanaal, zie hier.

tz-pg-2-91

Achter het hoofdgebouw van de tempel lag een ijsbaan met midscheeps een winters huisje. Het ijs was aan de bollige kant, de dikte gering.

tz-pg-2-92

Bezoekers sleeden over het ijs op kleine sleden aangedreven via twee stokken hout.

tz-pg-2-93

Vlakbij de ijsbaan deze fraaie gebedstoren. Bidder moet de trap open dan rondjes lopen tot ‘ie genoeg gebeden heeft. Torens komen oorspronkelijk niet voor in noord-China, wel in de barre Tibetaanse hooglanden. Het exemplaar op de plaat was dan ook geen echte maar ene gemaakt van een stalen staketsel met plastieken bekleding. Het trapje was afgesloten.

tz-pg-2-94

Een bijgebouw in de ver noordoostelijke hoek van de tempel. Fraai in’t zonlicht, een oude man deed rustig een droompje naast de trap.

tz-pg-2-95

In het gebouw een prima tentoonstelling over oude artefacten opgegraven en gevonden in de directe omgeving van de tempel. Op de plaat een vitrine vol oude olielampen, ietwat moeilijk te zien door het licht.

tz-pg-2-96

De curator had zijn dag denkelijk niet bij de samenstelling van deze hoek. Verschillende gebruixvoorwerpen liggen achteloos door mekaar. Potten en pannen, roermiddelen, stampers, een mobiele stoof en midplaats een klein geel stukje handwerk in een speciale vitrine, een speciaal stukje handwerk duidelijk! Kwam’r niet achter waarom, stond nix bij, geen mens te zien ook, ik was gelukkig weer lekker helemaal alleen.

tz-pg-2-97

Bijna heelmaal want buiten zat een vrouwmens op een krukje. Ze dronk thee uit een klein kopje dat ze vulde uit een thermosfles. Ze zat daar maar en keek met half gesloten ogen in het niets, net niet in het midden van het pad dat doodliep teeg de tempelmuur. Kleiner krukje naast voor de thermosfles en een aanknoopcapuchon voor haar jekker, had ze die dag niet nodig, blauwe lucht, geen wolkje te zien aan’t zwerk.

Beste Lezer, binkort Deel 3. Opdatum: Deel 3 hier.

Comments are closed.