Bezoek aan de Speeltuin in het Xihaizi Park in Tongzhou, Beijing, Deel 2

Gepubliceerd op woensdag 23 februari 2011 door Tycho

tz-sp-kl-2-1

Deel 1 hier. Nu ras Deel 2 van het verslag van Mijn Bezoek aan een grotendeels verlaten speeltuin in het Xihaizi Park in het immer frisse district Tongzhou in Beijing. Het liep toen teeg 1700, de meeste kinders waren hun lijsteblij aan’t binnenstokken, met de Gameboy aan’t spelen of dood. Iedere weg, het was goed dat ze weg waren want zo kon ik rustig mijn platen platen. Op de eerste plaat een kleine draaimolen met twee peerden en een eivormige koets met twee wielen.

tz-sp-kl-2-2

Een Formule 1 racewagen met de voorspoiler op de neus, in de jaren ’80 probeerden echte racewagenfabrikanten dat al eens, werd nix, spoiler zit teeg weer onder de neus. Alle machines werken op een muntstuk van 1 yuan voor ongeveer drie minuten vertier. In Beijing zijn, heel anders dan in bijvoorbeeld Shanghai, nauwelijx munten in omloop. Voor een spel moet speler dus eerst een bankbilliet wisselen bij een kassakantoortje, meest dichtbij de speeltoestellen.

tz-sp-kl-2-3

Een blauwe kannoneerboot met een groot kanon midscheeps op het voordek en raket0lanceerbuizen aan bakboord en stuurboord. Het stuurrad is heel reecerig half. De machine beweegt de boot omhoog en omlaag en van links naar rechts.

tz-sp-kl-2-4

Ja nu, voor de meisjes. Twee lichtblauwe pinguins die aan de twee korte kanten van een bootje dansen. Het bootje zelf bewoog niet.

tz-sp-kl-2-5

Een zeer groot muntmachien, ik zag het type niet eerder. Het machien naar een rennende olifant. De olifant legt ongeveer een meter af, eerst vooruit dan achteruit.

tz-sp-kl-2-6

Een schiettent, de geweren waren verdwenen, misschien op dat late uur al opgeslagen. Het systeem werkt geheel elektriek, zonder echte kogels. Speler richt zijn geschut op een der doelen in de kast. De doelen bestaan uit zorgvuldig gemaakte plastieken legervliegtuigen, soldaten en legervoertuigen.

Sommige doelen bewegen, andere niet. Boven het groen gespikkelde gedeelte zit een rails moet kleine voertuigen, de voertuigen bewegen van rechts naar links, het raken van deze voertuigen levert het meeste punten op. Bij een bepaald aantal punten wint de spelerschutter een prijs.

tz-sp-kl-2-7

Op de voorgrond een fijne ringengooi-opstelling. Aardig genoed was daar niemand te zien, ook de uitbater was denkelijk bezig met zijn lijsteblij. Ik had de goedkope speelgoederen zo kunnen stelen maar dat is niet fastoenlijk, in plaats heb ik verschillende speelgoederen iets dichterbij de gooistreep gezet, dan winnen die kleinen wat makkelijker hun prijs. Op de achtergrond een mooie draaimolen met de stoelen naar dolfijnen.

tz-sp-kl-2-8

Speler zit in de oopgesperde bek van de dolfijn. Het apparaat leek nog in werking want op diverse plaatsen branden lampjes. De dolfijn staat op een rond plateau, de ronde plateau’s staan verzekerd in het draaimolen oppervlak. De dolfijnen draaien over het oppervlakte met lichte hellingen omhoog en omlaag, tegelijkertijd draaien de dolfijnen zelf ook nog eens rond. In het midden van de draaimolen een zeemirmin, zij houdt haar dolfijntjes in de smiezen.

tz-sp-kl-2-9

Opnieuw een machien dat ik niet eerder zag, en een heel fraai. Het machien bestaat uit een as die gewoon op de grond staat. Aan de as twee draagkoetsen voor ieder een persoon. De dragers van de twee koetsen, ik heb zo’n vermoeden dat het er ooit drie waren, zijn figuren uit oude Chinese sprookjes. Onder de twee draagstoelen zitten de wielen die ook simpelweg over de grond reden, hun sporen waren ingesleten, denkelijk staat het machien al even op die plek.

tz-sp-kl-2-91

Het apparaat stond aan. Even rechts zat een man op een stoel met een cigaret in zijn bek. Naast hem een klein controlekastje. Toen hij zag dat ik platen plaatte van zijn machien zette hij het vlug uit. Een lage streek, ik nam wraak door hard op de grond te spugen en weg te lopen. Zo doen Chinezen dat ook altijd.

tz-sp-kl-2-93

Botsauto’s! Een politiemotorfiets met zijspan. Voor twee personen. De botsauto stuurt over het voorwiel van de motorfiets. Het voorste gedeelte van het voorspatbord was afgebroken, vermoedelijk bij een wilde achtervolging. De botsauto’s op deze platen werken op elektriek, bij de politiemotorfiets zit de batterij onder de zetel op de zijspan.

tz-sp-kl-2-94

Een tweepandabotsauto. De kop van de linkerpanda draait mee met het stuur, het stuur is een beugel vastgemaakt aan de achterkant van de pandakop. Het is niet te gek om te zeggen dat de pandakop het stuur ìs, maar gezien de constructie is dat toch niet het geval. Voor twee personen, de batterij onder de zetel achter de babypanda.

tz-sp-kl-2-95

Een tankbotsauto met korte kanonsloop, misschien meer een howitzer bedoeld dan een echte tank. De loop draait mee met het stuur maar niet ver, het plastiek van de carrosserie zit al snel in de weg, de tankautobotsauto heeft daardoor een onnodig grote draaicircel. Voor een persoon, batterij onder de zetel.

tz-sp-kl-2-96

Een rommelhoekje bij een draaimolen met strandbuggy’s. Op de driewielfiets een ingewikkeld samen van accu’s en draden, ik kon er weinig Chinees van maken, vermoedelijk een werkset voor een mobiel speeltuinmachien maar zeker niet voor de grote draaimolen op de plaat.

tz-sp-kl-2-97

Daar hingen ook twee vers geplukte kippetjes te drogen, voor morgen bij de lijsteblij.

Comments are closed.