Bezoek aan de Speeltuin in het Xihaizi Park in Tongzhou, Beijing

Gepubliceerd op vrijdag 18 februari 2011 door Tycho

st-tz-kl-1

Na mijn bezoek aan de Randengfo Pagode in het schone verwegse district Tongzhou viste ik nog eef naar avontuur in het bijlegen Xihaizi Park (西海子公园, Xihaizi Gongyuan, West Lake Park), en avontuur was daar wel. Een bijna geheel verlaten speeltuin met de nodige kapotte machines, mijn ding. De toegang was gratis, nu nog mooier, naar binnen!

Op de eerste plaat een stoeltjesmolen, louter verticaal, bezoekers gaan zitten en maken rondjes op de stoelen, eigenlijk ovalen. Op de achterwant van het machien stond ‘I Love You’ en dawas een goed begin. De stoeltjes zelf waren versierd met prenten van personages uit de Japanse ‘Hello Kitty’ tekemfilmserie.

st-tz-kl-2

Mooie kapotte machines, roken nog naar elektriek het slopende Beijingstof. Links een machien waar bezoeker ballen kon schieten op onschuldige dierbeesten. Midden een ingewikkeld machien waar bezoeker op knipperende lichten kon dansen, de lichten gaan steeds rasser knipperen, kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden. Een risiciovol machien, denkelijk was het na ene dag al stuxkie. Het machien rechts was van recenter datum.

st-tz-kl-3

De lampen van de puntendelling werkten nog, jaja, maar ik liet mij niet misleiden! Een 1 yuan muntstuk in de gleuf gegooid, het haalde niets uit, halve da’k een yuan kwijt was. Sparen maar weer. Het machien is gebouwd in de geest van de populaire Chinese tekenfilmserie Xi Yangyang yu Huitai Lang waar een twee wolven op een stel schapen jagen. Het spel zelf is een klassieker, bekend onder de Anglais naam ‘Smack It’. Bezoeker moet met een hamer wolven doodslaan. De wolfskoppen komen op ongezette tijdstippen uit de gaten tevoorschijn, eerder besprak ik hier een soortgelijk machien met mollen.

st-tz-kl-4

Een verlaten achtbaan, simpel model, meter of tien hoog. De vrolijke lampionnen hangen voor het Spring Festival, de Chinees Nieuwjaars vakantie, meest laten uitbaters de lampionnen het hele jaar hangen, eigenlijk hangen ze dus altijd.

st-tz-kl-5

De constructie zag weinig stevig, de palen roestig, bewoog met de wind. Het vehikel is een beste, vormgegeven naar een vlot met olijk gekleurde stootkussens rond, plaats voor zes zeelieden, het vlot had een draaifunctie, bezoekers moeten hier goed misselijk van zijn geweest! Het controlehuisje stond op een zelfs minder stevige constructie. In het huisje zag ik na een fixe klim nog een echte bel hangen, voor als het afgelopen is met het geachtbaan, heel mooi, klinkt veel beter dan zo’n nieuwerwetsch electriek digitaal signaal.

st-tz-kl-6

De controletoren van de speeltuin, die staan in veel oude Chinese speeltuinen, teeg is hun rol overgenomen door camerasystemen met een platscherm in een anoniem kantoor waar twee dikgebuikte ‘beveiligers’ niet naar kijken maar met een cigaret in hun bek naar pornographie op het reservescherm! Tuig. Vroeger dus, ging de bewaking uit de controletoren, een man met hart voor zijn speeltuin overzag het schoon toneel en riep door een roestmetalen toeter zo’n stoute bengel die op het dak van de draaimolen klom beleefd tot de orde.

st-tz-kl-7

Een vervaarlijk reuzenrad met twee vehikels voor elk vier bezoekers. Aan het open en lage hek is goed te zien hoe de veiligheidsmanie teeg pretvernietigend heeft toegeslagen. Wat een twijfel toch aan het gezond verstand van bezoekers! Wie nu, zou voor zijn plezier met zijn hoofd op een rails leggen als de machine draait? Het gebouw links is een gewone flat waar gewone mensen wonen die hun gewone kinderen gewoon naar de gewone speeltuin sturen. Het gebouw stamt uit de jaren ’80, besproken machines uit diezelfde tijd.

st-tz-kl-9

De cabine van dichtbij bekeken. Het riempje ging rond de middel, de stang kwam tot de borst, en hop, muurvast zat bezoeker. De opbouw van de cabine was gemaakt van een harde plastiek, niet van staal. Het spul voelde buigbaar, bij hoge snelheden vervormd het, zo neemt de luchtweerstand af en gaat het nog harder. Ferrari pas een dergelijk systeem toe op de voorspoilers van de nieuwe 458 Italia en maakt daar nu een hele aap van maar in de speeltuinwereld bestaat het al eeuwen! Op de achtergrond de eerder besproken achtbaan.

st-tz-kl-91

Achter de schietautodraaimolen, stuxkie,  een leuk lokaal restaurant. De deur was op slot maar het leek wel te draaien, toen niet, en toen had ik honger. De Anglais naam is aardig; Mammy Baby Snack, lekker mama’s en baby’s eten, logo nog leuker:

st-tz-kl-91a

Boeven!, zie ook de eerste plaat in dit verhaal. De ‘B’ zal wel van Baby wezen.

st-tz-kl-92

Een detail van de autodraaimolen. De auto’s rijden over een rails en zijn dus eigenlijk treinen. In de ‘auto’ ruimte voor twee bezoekers. Bezoekers kunnen met de pistolen elektriek schieten op de ronde grijze doelen op de rotswand. Bezoekers van het wagentje dat het meest raak schiet winnen een prijs. Dit machien is iets recenter, een vroege negentigger denk ik. Op de achterspoiler van de auto staan twee pnguins, de pinguin is het oude logo van China’s populaire instant-messenger computerprogramma QQ, een extra aanwijzing voor de geringe ouderdom van machine.

st-tz-kl-93

Chinezen zijn een best volkje, leuk en lachen, maar het benne me wel een stelletje ransapen! Ze keilen hun rommel overal op straat en schijten immer een meter naast het gat. De Chinese overheid weet dat en probeert al eeuwen het volk een beetje op te voeden, tot nu toe met weinig resultaat. Dit land heeft wat meer dictatuur nodig, dan ist zo opgelost. Op de plaat een voorbeeld van opvoedkunde, een plastiek eekhoornbeer met een politiepak over zijn vacht wijst met een stok naar een boomstronk, in de boomstronk zit een prullebak verstopt. Eekhoorns wonen in bomen. De eekhoornbeer is met een stuk eendteep vastgemaakt aan de lantarenpaal.

st-tz-kl-95

Vlakbij een eekhoornbeek met zijn stok vond ik een wel zeer schone draaimolen, een vroege tachtiger, met zo mogelijk nog schonere vehikels. Op de plaat een rensportwagen, model eenzitter, formule 1, en correct uitgevoerd met slechts ene bezoekersplaats.

Zie, dat geeft aan dat draaimolenbouwer ziel had in zijn kunst, hij had immers ook kunnen keizen voor een tweebezoekers zodat uitbater een extra kaartje zou kunnen verkopen, draaimolenbouwer had dan de prijs van zijn molen iets kunnen verhogen. Maar voor deze draaimolenbouwer wat de poet duidelijk niet alles, neen, de boel moest wel kloppen!

st-tz-kl-96

Een sportwagen met wilde vlammen, model naar de fameuze ‘muscle cars’ uit de jaren ’60 en ’70 uit de Verenigde Staten van Amerika. Vierkante koplampen doen denken aan een vroege Firebird en inderdaad hadden die ook vlammen op de motorkap geschilderd.

st-tz-kl-97

Een racewagen, model naar lange afstandsracers, rijden bijvoorbeeld de fameuze 24 uren van LeMans. Ha, en Beste Lezer, denk nu niet dat draaimolenbouwer hier toch aan de centjes dacht met het tweede stoeltje! Neen. Volgens de regelementen van LeMans en andere lange afstandraces moeten meeracende racewagens twee stoelen hebben.

Dit is een bizar overblijfsel uit vroegere tijden toen rijders elkaar afwisselden door tijdens de race even aan de kant te stoppen. Teeg wisselt men in de pitsstraat maar de regeling is immer overeind gebleven. Fabrikanten slaan er wel met de pet naar, bij veel moderne recwagens pas nog geen dwerg op die tweede stoel. De organisatie van de races keurt dit echter goed, het gaat om de idee.

st-tz-kl-98

De draaimolen was me nog een hele constructie. Eigenlijk een mix van een draaimolen en een achtbaan. De vehikels reden op een enkele rails en gingen van benee naar boof en weer terug. De palen van het bovendeel leken weinig solide. De draaimolen-achtbaan was overdekt door een groen pintdak, het leek wel een cathedraal.

st-tz-kl-99

Een overzicht van de situatie op dat moment. Wel, Beste Lezer, hier laat ik U even. Deel 2 volgt binnen enkele dagen.

Een reactie op “Bezoek aan de Speeltuin in het Xihaizi Park in Tongzhou, Beijing”

  1. Robert Matousek:

    Wow toch wel even anders dan we gewend zijn. De kinderwagens zijn trouwens wel cool