Bezoek aan de Temple Fair in het Ditan Park in Beijing

Gepubliceerd op vrijdag 4 februari 2011 door Tycho

001

Welkom Beste Lezer bij dit verslag van mijn bezoek aan de Temple Fair in Ditan Gongyuan in Beijing. Tijdens Spring Festival, Chunjie, 春节, organiseert de gemeente grote festiviteiten in d’oude tempelcomplexen van de stad.

Een Temple Fair, 庙会, miao hui, is best verstaan als een mix tussen Konichinnedag, kermis en een grote braderie. Veel volk, optredens, sport & spel, kleurrijke waren en heel veel eten.

Vorig jaar bezocht ik een kleinere fair in Daguanyuan Gongyuan, dit jaar ging ik voor de grootste in Ditan Gongyuan, 地坛 公园, Temple of Earth Park, met een paar ton bezoekers per dag. Op d’eerste plaat de situatie op het voorterrein van de tempel, d’organisatie had daar een meer dan levensgroot konijn neergezet.

002

Binnen en nooit alleen. Heel China heeft deze hele week vakantie, pas volgende week woensdag moet het volk weer aan het werk. Vorig jaar bezochten meer dan een millioen zielen de tempel fair in Ditan Park, wie niet van wat duwen houdt beter wegblijven. Het duwen trouwens gaat reuzevriendelijk, vandaag zag ik een ruzie; een vrouw was boos omdat een andere vrouw haar had aangereden met een rolstoel, in de rolstoel een demente oude taart. Wel, dat was nu niet aardig van de boze vrouw, vermoedelijk toch al van boos karakter.

Picture 005

Door het hele park optredens op grote podia, op de plaat enige acrobaten in fris tenue op weg naar hun show.

Picture 006

Dit oude besje was vast gaan zitten op een leeg stukje grond tussen de bomen. Het was nochthans slechts 1300 uur. Oude besjes hebben vaak zo’n klein krukje mee, in de parken staan niet veel bankjes en d’afstanden zijn groot. Het oude besje keek mij zielig aan, ze had zeek honger.

Picture 016

Een bewaakman met een megafoon, ze stonden her en der op het terrein rond de druxte plekken. Zodra een opstopping ontstond riepen zij luidkeels: “doorlopen! doorlopen!” De bewakers zien milirair maar zijn gewoon in dienst van het park, de helm tegen boze tijgers die hun jaar ongaarne zien gaan, het konijn is nu de baas.

Picture 026

Leuke meid met een konijnendiadeem.

Picture 037

Sport & Spel, spelers konden onder andere deze konijenbeer winnen. Het dier slaapt en dat is weinig dynamisch, zijn jaar immers juist begonnen, nu wat zeg ik, het pas twee dagen nieuw. Op de pootzolen van het slapend dier staat ‘love you’.

Picture 038

Sport & Spel, een voorbeeld. Spelers moeten balonnen zo ver mogelijk naar het midden mikken, blijft de ballon liggen op een der kommen dan wint speler een prijs. Tien yuannen voor vijf balonnen.

Picture 039

Sport & Spel, een voorbeeld. Spelers moeten een ring rond de flessenhals keilen, hoe verder naar het midden hoe groter de prijs. Tien yuan voor vijf ringen.

Picture 040

Een oude beltoren. Ditan Gongyuan werd gebouwd in 1530 tijdens de Ming Dynastie. Midden in het park de Temple of Earth (Ditan). De tempel werd gebruikt voor het brengen van offers door de keizer aan de God van de Aarde. De tempel en het park meten samen zo’n 40 hectare. De temple fairs stammen van ver her, d’eersten werden gehouden rond 916 en gingen door tot 1911. Door revolutie, oorlog, meer revolutie en het communisme stopte de gezelligheid tot begin jaren ’80, sindsdien is het ieder jaar weer feest.

Picture 049

De vrouw draagt bruine schoenlaarzen, een dikke tijgerpantie, een felrode jas met riem boven de middel, een blauw gezichtsmasker en zonnebloembeer.

Picture 059

Een verkoper van windmolens, 10 yuannen het stuk. Bijna alles kostte tien yuannen; gemakkelijk. De meeste verkopers prezen luidkeels hun waar, sommigen zelfs door megafoons of luidsprekersystemen, deze verkoper hield echter zeer beschaafd zijn mond dicht.

Picture 060

Een overzicht van de situatie.

Picture 063

Konijnenbeerverkoper belt.

Picture 067

Naast lei konijniteiten kon bezoeker ook gewone huisraad kopen; vergrootglazen, schaarapparaten, lepels, stokjes, potten, pannen, klein elektriek en gereedschap. Fijn zo’n nuchtere kraam in de feestelijke chaos. Zo’n kermis is leuk natuurlijk maar thuis lekt nog steeds de kraan.

Picture 070a

Man keek buigewoon vervaarlijk, ik plaatte mijn plaat en maakte mij alras uit de voeten.

Picture 072a

Denkelijk had hij hier ergens zijn knuppel gekocht, knuppels ook in diervorm, vooral de giraffe is ieder jaar weer populair. De gemaskerde verkoper staat op een kruk en schreeuwt de prijs van ene door een microfoon die is aangesloten op een, in dit geval, draagbaar luidsprekersysteem.Een dierenknuppel, de oplettende lezer raadt het al, deed tien yuannen. De kwaliteit is best, vorig jaar kocht ik een schapendierenknuppel die wel drie maanden recht overeind bleef staan.

Picture 080

Ha, het is Haibao, de mascotte van de Expo 2010 wereldtentoonstelling in Shanghai. D’expo is reeds drie maanden voorbij, kennelijk hadden verkopers in Shanghai nog onverkochte voorraad liggen. De Haibao’s op de plaat zijn Haiba0-speakers, aan te sluiten op de computer. Niet alleen met geluid, Haibao’s kop en armen bewegen boofdien op de maat van de muziek.

Picture 083

Nijntje was haast bij iedere kraan aanwezig. Kunst ook, Nijntje is immers een konijn. Dick Bruna en de zijnen zouden trots zijn, als ze er van wisten. De Nijntjes kwamen gek genoeg in porties van drie, bezoeker kon niet ene Nijntje kopen. Dat idee deed mij zo belachlijk dat ik zonder naar de prijs te vragen af zag van koop. Geen Nijntje dus maar verder kocht ik een flink aantal konijnen, daarover later nog eens meer.

Picture 074

Een interessant machien voor het electriek kammen van stug haar, deed een flinke 39 yuannen, 70 voor twee. Beste aanbieding, maar wie nu heeft twee van die dingen nodig? Iedereen heeft maar een hoofd, gelukkig maar, in dat ene ist al druk genoeg zeg.

Beste Lezer, ik laat ik U vandaag. Deel 2 binkort. Opdatum, werk gedaan: Deel 2 hier.

Comments are closed.