Bezoek aan de ‘The Exhibition of Successive Chairmen of the IOC Waxen Images’ Tentoonstelling in Beijing

Gepubliceerd op zaterdag 23 oktober 2010 door Tycho

wassenbeelden-1

Waspasweereens in de Watercube, het olympisch zemstadion in Beijing, waar de stoerste mannen tijdens de spelen triomphen vierden op de rugslag. Nog immer bezoeken duizenden vooral Chinese toeristen iedere dag het stadion, voor hen had de uitbater een extra’tje bedacht. Het was een tentoonstelling van wassen beelden van alle IOC-voorzitters gezeteld op Chinese stoelen.

De tentoonstelling kreeg de fraaie Engelse naam ‘The Exhibition of Successive Chairmen of the IOC Waxen Images’, wel, het maakte me geil. Op de eerste plaat het wassen beeld van Zemai Demitrus Vikelas, een Griek, hij was voorzitter van 1894 tot 1896 en organiseerde de eerste moderne olympische spelen. Lichtbruine schoenen met blauwe sokken, nu ja, die Grieken ook maar.

wassenbeelden-2

Tijdens het platen van de overzichtsplaat trilde het stadion plots een beetje, het zal de wind zijn geweest, die dag een flinke vier.

wassenbeelden-3

Piere de Coubertin, een Fransman, voet keurig op het bankje. De Coubertin was voorzitter van 1896 tot 1925 en de grootste voorvechter van de moderne spelen, eigenlijk was Vikelas een stroman van De Coubertin omdat de eerste voorzitter volgens velen nu eenmaal een Griek moest wezen, zodra de eerste spelen waren afgelopen zette De Coubertin Vikelas direct aan de kant. Dag Griek!

wassenbeelden-4

Henri ‘Harry’ de Baillet-Latour, een Belg, voorzitter van 1925 tot 1942. Hij stierf in het harnas, in het kantoor van het IOC in Lausanne, Zwitserland. De Baillet-Latour diende van 1898 tot 1902 als Belgisch ambassadeur in ons Neerland, in 1903 werd hij geroepen door het handbal en richtte het Belgisch Olympisch Comittee op.

wassenbeelden-5

Johannes Sigfrid Edström, een Zweed, hee joh je veter zit los!, voorzitter van 1942 tot 1952. Zweden was neutraal in de Tweede Wereldoorlog, wel lekker staal verkopen aan de moffen toch, dus hij kon. Tijdens de olympische spelen in Los Angeles in 1932 was Edström vice-voorzitter van het IOC. In die functie was hij betrokken bij een nog steeds controversieële beslissing om de Fin Paavo Nurmi uit te sluiten bij het hardlopen omdat deze een professionele sporter zou zijn geweest. De beslissing leidde tot een langdurige dip in de Fins-Zweedse relaties.

wassenbeelden-6

Avery Brundage, een Americaan, voorzitter van 1952 tot 1972. Brundage is de enige non-Europeaanse voorzitter. Hij sympatiseerde in zijn jonge jaren openlijk met Hitler en was tegen deelname van joden en vrouwen aan de olypische spelen.

Brundage werd meest beroemd door zijn beslissing de olympische spelen van Munchen (1972) door te laten gaan na de Palastijnse aanslag op het Israëlisch atletenhotel waar 11 joden het leven lieten. De Americaan was ook een snoepert, hij had vele affaires waaronder ene met de Finse actrice Lillian Linea Dresden met wie hij begin jaren ’50 twee kinderen kreeg. Maar Brunage wist wel hoe het hoort, bruine schoenen keurig met bruine sokken.

wassenbeelden-7

Michael Morris Killanin, aka Lord Killanin, een Brit, voorzitter van 1972 tot 1980. Hij hielp China in 1979  aan een zetel in het IOC, de plek was tot toen bezet gehouden door de opstandige eilandprovincie Taiwan. Lord Killanin lei het bijltje neer na de dramatische boycot door bijna het hele westen van de spelen van Moscou in 1980.

wassenbeelden-8

Juan Antonio Samaranch, een Spaniaard, koning omkoop, voorzitter van 1980 tot 2001. Onder zijn teneur trad ons Prins Alexander toe tot de boevenbende. Samaranch en zijn kliek werden schatrijk door de verkoop van tv-rechten en sommetjes onder de tafel van kandidaatsteden. Wel wist Samaranch het IOC financieel gezond te maken, en zichzelf natuurlijk nog meer. Naast de voorzitter een lege stoel, da’s omdat bezoeker met Samaranch op de plaat kon!

wassenbeelden-9

10 yuan voor een normale foto en voor 25 extra groot en geplastificeerd. Wie wil er nu niet met een wassenbeeld van Samaranch op de plaat? Niemand niet en ik wilde ook graag, jam genoeg was het plaatpersoneel in geen sintelbanen of polsstokspringmatten te bekennen. Volgende keer!

wassenbeelden-91

Jaques Rogge, de tweede Belg, van 2001 tot heden. Rogge’s wassen beeld was het enige dat stond. Rogge is zeer geliefd bij de Chinese regering omdat hij zorgde dat de westerse pers tijdens de spelen in Beijing ondanks eerdere afspraken toch slechts toegang kreeg tot gecensureerd internet. Awel zulle, dat journaille, laat ze afgewerkt frituurvet drinken.

Binnenkort weer een verslag van een bezoek aan iets.

Een reactie op “Bezoek aan de ‘The Exhibition of Successive Chairmen of the IOC Waxen Images’ Tentoonstelling in Beijing”

  1. mitchell:

    NOU JA WAT MOET IK ZIEN LELIJKE KOPPEN VAN SPLEET OGEN IK ZIE ALLEMAAL DIEREN BEULEN