Bezoek aan de Verlaten Firetruck in het Chaoyang Park in Beijing

Gepubliceerd op vrijdag 24 december 2010 door Tycho

ft-ch-1

De Firetruck staat in de noordoostelijke hoek van het Chaoyang Park in Beijing. Heilige grond, midden in het oude speeltuingedeelte naast kleine draaimolens en een achtbaantje met spookhuismonsters. Teeg is het gebied verlaten, de verwende kinders van vandaag gaan liever spelen in het nieuwe speeltuingedeelte in het midden van het park met hypermoderne vidéohallen en computergestuurde pretparkmolens. Nu, laat ze maar wegblijven dat snott’rend tuig met hun schelle hoge stemmen, leve de leegte! Leegte!, leegte is goed, want dan ben ik alleen belangerijk.

ft-ch-2

Ha, een vriend, geen grote, toch, een vriend.

ft-ch-2a

Bedoeling van de Firetruck is het blussen van de brand. Spelers, twee per wagentje, moeten met hun firetruck zo snel mogelijk naar de overkant pompen (zie zo benee), daar uit de firetruck stappen en met een gereedstaande brandspuit met echt water door een rond gat in in het dak van een der huisjes spuiten.

ft-ch-2az

Achter het gat zit een drukpaneel, als de waterstraal het paneel raakt klinkt een elektriek signaal en scoren spelers het punt. Spelers moeten vervolgens weer in hun firetruck stappen en zo snel mogelijk weer terug naar start pompen (zie zo benee). De spelers die hun punt scoorden en hun firetruck als eerste bij start terug hebben winnen de wedstrijd.

ft-ch-2azz

De wagentjes zijn gemaakt van dun plaatstaal, blik bijna, en bewegen over een railsysteem. De bandjes op de verre hoeken van het chassis, normáliter goed voor de wegligging, draaien wel maar hebben geen functie. Het firetruck-ontwerp is naar Britse brandweerwagens uit de jaren ’50. Het gele bord achter de firetrucks is een digitaal en denkelijk een recente bijbouw, het meet de tijd.

ft-ch-2azzz

Het pompsysteem waar ik hierboven reeds even over schreef. Spelers drijven het aandrijfsysteem aan via de pompbeugel, heen en weer bewegen beweegt het wagentje voort over de rails. Een handel aan de achterkant van de pomp, niet te zien op de plaat, zet het wagentje in zijn voor of achteruit. Het groene stuurtje, nog net te zien links midden op de plaat, heeft geen functie.

ft-ch-2b

Het blauwwitte huisje huist de kaartverkoop, het rode huisje huist het bedieningspaneel voor het elektriek signaal, de watertoevoer, de verlichting van de baan, en het digtaal tijdmeetsysteem.

ft-ch-3

Klaar voor de strijd. De baan is ongeveer 150 meter lang en een kleine twintig breed, zes wagentjes in totaal. Wagentjes rijden van oost naar west. Toeschouwers staan achter een blauw hekwerk met een fraaie zwarte decoratie op de tussenpalen.

ft-ch-3a

Midbaan aan beide kanten deze schone staposter van een dapp’re brandweerman met een blauw oog, vast opgelopen in de lijn van plicht. De brandweerman lijkt met zijn grote neus naar een buitenlander getekend.

ft-ch-4

Het andere eind, de rails zagen hoorlijk roestig, dat is niet goed voor het aandrijfsysteem onder de wagentjes, door de roestdeeltjes van de rails kan het blokkeren.

ft-ch-5

De banden om een te harde botsing te voorkomen, een botsing zou niet goed zijn voor de zwakstalen carosserie van het wagentje en tuurlijk ook niet voor de twee inzittenden. Meest hebben dit soort banen aan de einden een vertraagsysteem op de rails zelf, dat ontbreekt in dit geval.

ft-ch-6

Spelers moeten ook het water zelf pompen, behalve het signaal, de verlichting en het digitaal tijdmeetsysteem niets elektriek aan de Firetruck! De waterspuit is geen gemakkelijke want de twee spelers moeten saam de pomp bedienen terwijl een hunner de spuit zelf bedient. In de ronde gaten zijn juist de drukpanelen zichtbaar.

Wel, tijd voor de conclusie; een buitgewoon fraai speeltoestel in een schitterend gedeelte van het grappigste park van Beijing. Hopelijk blijft het voor altijd verlaten, mot niemand meer bij!

ft-ch-7

Dees stond’r ook nog, mooie vuilbak.

Een reactie op “Bezoek aan de Verlaten Firetruck in het Chaoyang Park in Beijing”

  1. ik:

    zou ik ook helemaal niet heen willen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!