Bezoek aan de Vuurwerkkraam in Beijing
Gepubliceerd op zondag 30 januari 2011 door Tycho
Op 3 feb begint het Jaar van het Konijn in China. 2 feb is oudjaarsdag met om 00:00 veel vuurwerk. Anders dan in Neerland gaat het vuurwerk vervolgens een hele week door. Vandaag dus de hoogste tijd voor een eerste bezoek aan de vuurwerkkraam niet ver van mijn thuis. De kraam staat los op straat en is gemaakt van golfplaat, nix kluizen en andere moeilijkdoennerij. De meisjes in de kraam dragen vrolijke mutsen en dikke warme jassen, de kraam is niet verwarmd en de dagtemp hoverde rond de nullos.
Klein vuurwerk voor de kinders. Ik kocht nog een set F1 racewagenvuurwerk, daaroof later een apart verhaal. Midden het dierenriemvuurwerk. Links de jaar van de tijger, rechts de jaar van de vis. Daaronder de rest.
Fontijnen met gilgeluid. De meisjes in de kraam maakten een leuk grapje. Ze zeiden dat de fontijn gilt als een vrouw die een muis in haar kut vindt. Mijn vriendin schrok van het grapje, begrijplijk, het is voor Chinese begrippen aan de grove kant, zeek om te maken tegen een vreemde.
Veel fontijnen. Pijlen zijn verboden in Beijing. In de jaren her zijn veel gebouwen in brand gevlogen en dat wil de stad verder voorkomen. Pp de plattelanden buiten Beijing zijn wel pijlen te koop maar toch zie je ze weinig ter stede om 00:00, politie houdt de zaken scherp in de smiezen.
5000 klappers voor 110 yuannen. In China geen losse rotjes te koop, alleen multies.
Dit meisje had zo’n witte huid dat ze net een blanke leek, ze sprak ook een beet Anglais. De rest van haar kopje was gelukkig gewoon Chinees, denkelijk afkomstig uit de noordelijke grensgebieden. Op de voorgrond 2000-klappers voor 52 yuannen. Rechts naast haat witte kopje fraaie pauwfontijnen.
De kraam op een afstand. Deze kraam staat vlakbij de Landao shopping mall in centraal Beijing, over de hele stad staan honderden vergelijkbare kramen, dit hier is een middelgrote. Op de achtergrond boof een reclamebord voor ene Koreaans restaurant in het Koreaans, in Beijing wonen een paar ton Koreanen, vooral in de werk voor Koreaanse bedrijven.
Een nieuwe trend; fontijnsets vormgegeven als gebouwen. Midden een fontijnset vormgegeven als het Chinese pavillioen op de Shanghai wereldtentoonstelling. Afsteker moet gebouw, gemaakt van hard bordkarton, eerst opbouwen, als een bouwpakket, en kan dan pas afsteken. Beter ruim voor 00:00 aan’t werk!
Het Patheon uit Rome (Italiƫ). De set bestaat uit het gebouw en 100 fontijnen.
Links een tweede variant van het pavillioen met Shanghaise wolkenkrabbers op d’achtergrond. Tekening behoorlijk uit schaal. De set bestaat uit het gebouw en 72 fontijnen.
De Eiffeltoren uit Parijs (Frankrijk). De set besstaat uit de toren en 100 fonteinen.
Wel, vandaag 30 jan, nog drie nachtjes slapen en het is feest. Ik kocht today vier 5000-klappers, vier 2000-klappers, twee 1000-klappers, twee waaierfontijnen, de F1 racewagens en wat ander klein bier voor mijn vriendin. Die laat ik niet aan de gang met de multiklappers!, da’s mannenwerk.