Bezoek aan een Alpendorp even Buiten Beijing
Gepubliceerd op zondag 26 december 2010 door Tycho
Paswasikweereens de bergen in, naar Huairou, ha die schone lucht! Onderweg terug reden wij langs een woonwijk in aanbouw, een heel fraaie met Europees gestijlde huizenenarij. De wijk heet Spring Legend en beeldt een Alpendorp. De hoofdstraat was al klaar, de beneeverdiepingen zijn voor winkeliers, de panden boven voor elkerlijk te koop.
De prijs was te doen met een 16.000 yuan per emtwee, in Beijing centraal is 30.000 normaal. Buiten de hoofdstraat komen grote villa’s maar daar werd nog aan gewerkt, de opzet van de wijk was vergelijkbaar met een eerder bezocht Amsterdam, daar waren de villa’s al af. Tijd voor een verkenning van Spring Legend, op de eerste plaat de kerketoren met een terrasje voor.
Vlakbij de kerketoren een mooie rode brievenbus, Neerland staat wel vaker model bij nieuwbouwprojecten te stede.
De straat was vol groen, met bomen en bakken, precies lijk dat bijvoorbeeld in Zwitseland zou wezen. Als Chinezen over Europa dromen beginnen zij immer over het groen, de natuur, de bossen en de blommen. Wel, teek’m to de roergebied.
De teelfooncellen naar Brits model, The Empire, met echte teelfoons binnen, te gebruiken met een IC-card (ic-卡) die teeg bijna nergens meer te krijgen zijn omdat al die Chinezen mobiel zijn gegaan met hun poenerigheid. De huizen hadden Europese balkonnetjes met plantenbakjes, alle planten waren plastieken, echte planten is nog een brug te ver, komt wel.
Bij de groene luifels en kek terrasje, was niemand, niet open, neergezet voor de sier, de hele straat nog zonder winkeliers, sommige huizen waren al wel bewoond. Rechts een driewielbrommer van de waterman, hij brengt flessen water rond, hoe heerlijk dorps, zoals vroeger de melk op de mat.
De straat was ruim opgezet met brede voetpaden, de huizen waren elk net weer iets anders met nisjes hier en balkonnetjes daar, een heerlijk Europees rommeltje indeed.
Het dorpsplein.
Aan d’andere kant van het plein dit mooie beeld uitgevoerd in smaakvol bladgoud, bankjes staan vast klaar voor d’ouden vandagen die daar fijn een potje schaak kunnen spelen en hun wandelstokken zo tegen d’achterkant van de bank kunnen zetten en hun leipe petjes kunnen ophouden en dunne cigaartjes kunnen roken; lekker met mekaar kunnen wezen.
Een straatbeeld met ook kleine Europese dakkapellen voor wat licht in de zolderkamer.
Een typisch Europese aanplakpaal mer reclame’s voor bier, ha bier!, en broodjes gezond.
Zelfs de klinkers deden Europees, op d’achtergrond de bergen, die eindeloze bergen, recht noord van Beijing, daar ook de Grote Muur.
Twee vette Mercedes Benzen bij de outdoorshop die nog dicht was. De Benzen bleken bij navraag van het maak’laarskantoor om ptotiëntele bewoners rond te rijden door de wijk, de wagens zijn elektriek en hebben een top speed van 30 kilometers per uur.
Het was toen weer tijd om te gaan, hekje, we hadden nog meer te doen! Bij de oprit naar de hoogweg nog deze windmolen, een personeel veegde juist de boel aan kant, heel goed, Europese straten zijn proper.