Bezoek aan een Markt in een Hutong in Beijing

Gepubliceerd op zaterdag 12 maart 2011 door Tycho

Picture 177

Ha de hutongs, een vloek voor de moderne Chinese stadsontwikkelaars, een zegen voor de westerse toerist en een thuis voor nog steeds honderduizenden inwoners van Beijing. Een ‘hutong’ is simpelweg gezegd een netwerk van stegen rond de traditionele Chinese hutongwoning.

Picture 179

Een hutongwoning is simpel gezegd een aantal huishoudens in kleine eigen ruimten rond een gemeenschaplijke binnenplaats. Deze huishoudens werden traditioneel meest bewoond door leden van een uitgebreidde familie, maar later ook door bijvoorbeeld werknemers van een zelfde fabriek.

Picture 181

Teeg zijn de meeste familiehutongs verdwenen, slechts de ouden van dagen leven nog in de toch vrij primitieve huisjes. De ‘echte oude’ hutongs hadden geen eigen wc, water, of gas. Dat soort verdwijnt in hoog tempo onder de slopershamer en maken plaats voor hoogbouw.

Picture 183

Andere oude hutongs worden teeg opgekocht door slimme projectontwikkelaars die de huizen opknappen, voorzien van alle moderne gemakken, en vervolgens voor veel poen verhuren aan yuppen (hallo vriend HH), denk de Jordaan in Amsterdam.

Picture 184

Contrary to de meeste berichten in de westerse pers zijn er nog heel veel ‘echte oude’ hutongs over. De serie platen van vandaag zijn geplaat in een hunner, op een hutong-markt in het Dongcheng District, niet ver van het massief moderne hoofdkantoorgebouw van ChinaBlog.nl.

Picture 185

Toch zal ook dit uitgestrekte hutonggebied in de nabije toekomst waarschijnlijk verdwijnen, het ligt binnen de tweede ring op teeg uiterst kostbare grond. Maar niet heel snel. Weer anders dan de westerse pers veel schrijft heeft de publieke opinie wel deeglijk invloed op het beleid van de centrale regering en daarmee op de lokale overheid in Beijing.

Picture 190

Zie de rode onderbroeken. Veel Chinezen willen nu de oude hutongs houden, als monument, als uniek architectuur ding, als een concept, als een trekpleister voor toeristen, de term ‘wereld erfgoed’ vliegt in de discussie alle kanten op. De overheid hoort, en begrijpt.

Picture 191

Veel ‘echte oude’ hutong woningen rond het enorme Tiananmen plein in midcentraal zijn gered, en d’echte bewoners kregen plots prachtige wc’s en gastoevoer. Dat echter, duistere toon, zijn modelprojecten voor de toeristen.

Picture 192

De geplaatte markt ligt juist te ver van Tiananmen en ook te ver van het yuppie gebied rond de Drum & Bell torens bij Houhai, het gebied valt zo tussen nix en nergens, en da’s geen goed teken voor de toekomst.

Picture 194

Wel, Beste Lezer, wij zullen zien hoe lang gebied nog blijft. Ik hoop voor eeuwig maar begrijp ook de drang naar moderniteit van de Chinese overheid. After all, het hele land is in zijn gepropageerde geschiedenis van 5000 jaar 4950 jaar achterlijk geweest, en dat moet snel vergeten.

Picture 195

Groenteboer houdt stand. Yeah.

Comments are closed.