Bezoek aan het Beijing Ancient Architecture Museum Deel 2

Gepubliceerd op vrijdag 27 maart 2009 door Tycho

arch_2_1

Welkom Beste Lezer bij Deel 2 van het verslag van Mijn bezoek aan het Beijing Ancient Architecture Museum, voor Deel 1 zie HIER. Nu vlug verder want wij hebben altijd haast en gaan nog niet naar huis.

arch_2_2

Hier zo liet ik U de vorige keer, heeft U mij gemist Beste Lezer?, ik U niet!! Steek dat in je zak zeg. Het plaatje heelmaal boven waarschuwde mij voor gevaar, het hing aan een muur tussendoor.

Nu was het eens tijd voor een Bezoek aan het Hoofdgebouw maar eerst naar de plee want de blaas is baas, de wc installaties zijn in de rechtbovenhoek van de plaat.

arch_2_3

Daar hing nog een brick carving uit de Qing Dynastie (1644-1912, de laatste dynastie, aka Manchu Dynastie). Het was nu mijn taak het artefact terug te vinden waar dit bord toe hoorde, zo met zo’n bordje in de hand door het hele pand. Toch niet, ik heb liever mijn handen vrij, nu naar het hoofdgebouw met gezwinde speed!

Hier voor de handigheid een citaat uit Deel 1:

“Het is de Jupiter tempel, (太岁, Taisui), gebouwd in 1420 in opdracht van de Yongle keizer uit de Ming dynastie.” Dan weet U dat weer, mijn lezers krijgen de Beste informatie, voorhanden.

arch_2_4

Binnen en een overzicht, rechts het altaar voor offers, links de plek waar men keek hoe de keizer offers bracht, recht vooruit een maquette van een toren met de collectebus.

arch_2_5

Meteen het hoogtepunt, deze open zuil aan het tempeldak. Lijkt door het licht te zwenen door de ruimte en weg te vliegen, feitelijk hangt het ding daar gewoon maar na wat minuten kijken draaide ik.

De tweede en vierde laag gezien van onder van zuil zijn kunstwerken op zich; deze bestaan namenlijk weer heelmaal uit tempeltjes, een vergroting van een stuk van de tweede, ja ik zou U posters kunnen sturen, 8 mp camera gekocht met 12x zoom, hier:

arch_2_6

Schitterend en schitterend gedaan door een voor eeuwig naamloze kunstenaar en ambachtsman. De tempeltjes zijn ieder zo’n 20 centimeter hood, de hele ring telde er wel 30.

arch_2_7

Hier ook de tweede laag zichtbaar met minder maar grotere tempels, Groter is Goed, minder matig en het zonlicht van buiten. Op mensniveau rond de zuil een groot aantal ancient architecturele artefacten, zie een paar fraaie uitgepikt:

arch_2_8

Dit zijn drie guitige tempeldak-versieringen in de vorm van vervaarlijke draken. Ancient tempels hebben vier daklijnen die van de top naar de hoeken beneden lopen, zie tweede plaat. Soms is de hele lijn versierd met beesten en soms alleen het einde.

Deze drie zijn denkelijk van de lijn gezien het feit dat ze van voren open zijn, de dakspant kon dus doorlopen. Ook het feit dat ze beestjes van grootte en vervaarlijkheid verschillen duidt daarop, hoog op het dak zit de kleinste en naarmate de lijn dichter bij aarde komt komen de grote dieren kijken.

De dieren stammen uit de Chinese dierenriem, ik heb ondertussen alle twaalf stux meer dan eens gezien. Welk dieren men wanneer gebruikt hangt af van het soort tempel, voor welke god en voor welk doel, van het jaar van tempelbouw en eerlijk is eerlijk, ook wel van de voorkeur van de opdrachtgever. Hoewel die er meestal wel voor zorgde dat zijn tempel juist in het jaar van zijn favoriete dier werd gebouwd.

Over deze ancient architecturele regelgeving schrijf ik nog eens een keer wat meer, no space in dit verhaal voor teveel diepgang anders komt dit tempel nooit af, ik heb nog meer te pennen, ik zie tegen een enorme achterstand en zo moet ik ook weer op pad om een vriend te zien, hij neemt afscheid van iets, de neuk ja en het is al 22:27.

arch_2_9

Moment van schrijven een dag verder. Het was gezellig en te veel gezopen maar wel een mooie San Miguel-asbak gejat, in de vorm van een kasteel en heel groot. Op de plaat hier boven een houten maquette van een typisch Chinese pagode, vooral het zuiden staat vol met dat spul. Bij Dali staan een paar beroemde maar laat U niet naaien; dat zijn nepperts. Heel vroeger maakte de Chinaman zijn pagode’s van houten planken, de meesten die zijn ondertussen afgefikt en reeds lang vervangen door stenen exemplaren. Alleen ergens in de provincie Fujian zouden nog echte houten staan, tijdens mijn laatste bezoek aan dat gebied heb ik ze echter niet gezien.

arch_2_91

Dit grappige vrouwtje in haar kooi komt uit het plafond van de Longfu tempel in Peking, gebouwd in 1452 tijdens Ming Dynastie (1368-1644).

arch_2_92

Deze schone figuurtjes komen ook van het plafond van de Longfu tempel. De tempel werd in het jaar 1901 grotendeels verwoest door de invasie van Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Japan, Italië en Oostenrijk. De invasie was bedoeld om China een lesje te leren na het uitbreken van de Boxer Opstand.

Zelfs na meer dan 100 jaar is deze periode voor China nog steeds een schandvlek op haar geschiedenis, vernedering oh oh! Geen grapjes over maken Beste Lezer, voor U het weet krijgt U een boze Chinees aan Uw hippe reisbroek met afritsbare onderpijpen.

Aardig detail is trouwens dat veel Chinezen denken dat ook Nederland meedeed aan deze invasie, ik heb daar al met twee ex-vriendinnen flink ruzie over gemaakt. Nederland had in die tijd een regiment soldaten in Peking voor de bewaking van de ambassade maar naar typisch Nederlands gebruik kwamen ze het ambassadeterrein niet af en deden niet mee aan de gevechten.

arch_2_93

Deze enorme maquette van Peking in 1949 stond op de plek waar vroeger de keizer zijn offers aan Jupiter bracht, 1949 natuurlijk niet toevallig gekozen, in dat jaar werden de Communisten Baas en zo bezien is het hele ding dus een symbool van de overwinning van Het Volk op de “feodale keizer”, juist op de plek waar hij z’n heilige dingetjes deed staat een teken van de toekomst. Ongeveer in het midden staat de Verboden Stad.

arch_2_94

Nog een houten pagode-model en de collectebus. Deze staan in ieder museum en iedere tempel in China. Het onderhoud van de oude gebouwen is duur en hoewel China lijkt te bulken in het geld gaat er nog weinig naar geschiedenis. Deze bus zat goed vol, iemand had zelfs een honderd gedoneerd, ik liet het bij een bescheiden 10. U kunt mij Beste Lezer hier zien!, mijn benen en buik dat is, ik kan wel weer een paar kilo’s kwijt potneukdokie.

arch_2_95

La!, leuk geweest, het was vier uur dus ik werd de tempel uitgewerkt door een oud vrouwtje dat de deur achter mij dicht sloeg en haar fiets in de tempel bleek te hebben gaperkeerd, ik zag haar nog wegrijden hop rap naar huis. Veel musea in Peking sluiten om 16:00, in tempels is het dan nog wel mogelijk over het terrein te slenteren maar de gebouwen zelf gaan op slot. De plaat boven is van de rolstoelhelling, net als die bank gebouwd voor de spelen, het is een mens niet toegestaan tegen het hek te leunen, ruim baan voor de gehandicapten!, ze nemen alles over.

arch_2_96

Nog een extra plaatje van de main building voor de leuk, op het moment van platen was ik helemaal alleen en knetterde geweldig in mijn kop, ik stond daar wat minuten met mijn armen in de lucht ogen dicht in de lentewind.

arch_2_97

Buiten maar nog steeds op het tempelterrein dwaalde ik zo wat over een grasveld en ontmoette dit bord, het Ancient Architecture Museum is een van de meest beborde musea waar ik ben geweest, en dat almaal voor die ene bezoeker in 100 jaar. Als ze dat hek nu eerst eens zouden verven luister ik nog eens naar mijn ogen. Welpot!, over 100 jaar is heet dit museum misschien het Ancient Architecture and Well Meant Signs Museum.

arch_2_98

Net toen ik mijn biezen wilde pakken bleek er nog een poort open naar een andere tempel op het terrein, binnen binnengaan! Achter de poort was weer veel moois maar Beste Lezer daar over meer in Deel 3 van dit verhaal want ik heb nu nog meer te doen. Deel 3 denkelijk over een Dag, met dus die tempel en enige gekheid rond.

Kaart van Google voor de Plek (A):


View Larger Map

Comments are closed.