Bezoek aan het Beijing Ancient Architecture Museum Deel 3

Gepubliceerd op zaterdag 4 april 2009 door Tycho

arch_3_1

Deel 3 en Het Laatste van mijn verslag van Mijn Bezoek aan het Beijing Ancient Architecture Museum, die musea hier zijn zo neuk groot ik kom nooit in een artikel uit. Dat geeft natuurlijk niets want ik schrijf toch graag, HIER deel 1 en HIER deel 2. Voor de vaste lezer, de vorige keer liet ik U achter bij een poort en daar ging ik door.

Deze tempel was weer een onderdeel van, die keizers liepen leipen la zich vroeger suf. Dit hier heet de Courtyard for the Holy Kitchen, ik weet de neuk niet hoe ‘courtyard’ te translaten dus daar de Engelstaal text die zag op een bord. In de courtyard stamt uit 1420 en was ooit de plek waar de offers voor de god Xiannong werden bereid.

arch_3_2

Dat plek was weer aan afzonderlijke tempel naast al die andere, hier op de plaat het binnenste van het hoofdgebouw, enigszins space deze eeuwenoude tekening, was wel een kopie, die door hoeken ging. Het was een beeld van de keizer die aankwam bij de tempel met zijn hele gevolg van duizenden dienders en soldaten.

arch_3_3

Daar ook een replica van een oude trommel van het soort dat men drumde als de keizer in aantocht was, om zo het tempelvolk te waarschuwen voor die invasie. Als de keizer kwam donderde het vroeger in die kleine straten rond de tempels, die kleine straten toch zijn nu bijna allemaal weg en vervangen door hoogbouw, vooruitgang het heet jaja. Weg met de Geschiedenis, op de vuinisbelt die rommel!

arch_3_4

Daar een ploeg, geen gewone kutploeg natuurlijk maar een heel speciale. De keizer, drukke baas echt, plante namenlijk ook bomen tijdens bepaalde plechtigheden. Deze ploeg is een namaak van een echte waarmee de keizer ploegde, he himself, voor hij zaad voor een boom in aarde strooide. Wie immers zou voor de keizer kunnen ploegen dan Hij Zelf? Dus zo deed hij, die bedienden denkelijk hebben wel eens gelachen bij het zicht op de keizer ploeterend met zijn ploeg, och die lol van vroeger, dat mooi verleden…

arch_3_5

La Holy Grail en ik heb ‘m gezien, dit was zo rond 1420 alweer, de bron waar het water kwam voor de offers aan dat god. Geen offer kennelijk zonder een slokje nat, begrijpelijk hoor, die zomers hier zijn heet tot in het bot.

arch_3_6

Dak boven de bron waar nu een steen stond, mooi dak, creatief bewerkt en van hout, zie het zonlicht kruipen door dat gat, het geeft een schoonheid!

arch_3_7

De Zaak daar met die Steen ging me vervelen want ik zag een ander mens en in andere mensen had ik heelmaal geen trek, laat mij toch alleen stel apen bij mekaar! Weg, ik vluchtte die wat ooit boeit mij wat plek uit en vond dit deur, neuk neuk, ik ben verboden nog, dit deed mij geen goed, lichte paniek toen in mijn bek, ergens moet het rustig zijn!

arch_3_8

Het was ja, daar weer buiten stond een huisje zonder ziel naast een boom en een kar. Het huisje was leeg, waarom was het daar? Ooit mischien zat daar iemand om een Kaart te Verkopen. “Een Kaart van het Complex hier bitte!”, geen idee van de weg toen, ik dwaalde van hot naar her maar daar was iets boven het huisje toch weer licht dus de weg was ergens en een bestemming doemde uit mijn brakke bek, ja daar zie daar en daar is het ook leuk, daar zeker!

arch_3_9

De trap stijgt naar het altaar waar de keizer zijn eigenlijke offer aan de Xiannong god bracht, na dus met water overgoten van net. Ook dit altaar is van 1420, men bouwde toen als hazen, hopla de hele boel in ene keer. Nu weet ik uit een bord daar wanneer de keizer zijn offer deed: het was in het midden van de Late Lente. Achter dit altaar, ik liep er op en dacht mij Baas, was en hek mat daarachter een sportveld. Enig kind deed iets met een bal, mensen la, wegwezen was’t weer.

arch_3_91

Dit is niet dat maar een ander altaar, voor de keizer weer. Van deze plek keek hij hoe notabelen hun bomen planten nadat Hij Zijn boom had geplant. De plek van het platform stamt uit 1531, toen in die tijden was het van hout en werd ieder jaar opnieuw opgericht als de keizr kwam. In 1754 bouwde men dit permanente platform gemaakt van steen en marmer. Daar was het wel mooi, geen hond te zien in iedere richting, alleen Ik zoals dat Hoort en weer die vreemde zachte lentewind die een mens zo blij kan maken, of doodziek.

arch_3_92

Een oven waar de keizer zijde verbrandde, voor de god Jupiter dat was, een andere. Chinees: Taisui, schreef ik dat niet al eens ergens in Deel 1? Best!, deze oven stamt weerom uit 1420, Ming Dynastie, duidelijk te zien aan de stijl van het dak.

arch_3_93

Ha de la die had U, Beste Lezer, nog te goed. Dit is de ingang van de tempel die ik in Deel 1 bezocht, toen van voor vergat ik die te platen, bijna bij het eind toch. De deuren zijn al dicht want nu was het tegen vijf en tijd voor een thuiskomst een keer, ik was rond dat moment in leven, Het Is Echt Van Mij!, alweer uren onderweg.

arch_3_94

Op de parkeerplaats vond ik nog rappodepappo deze twee traditionele Chinese leeuwen, die horen eigenlijk een poort te bewaken en niet een leegte. Denkelijk stonden ze daar tijdelijk tot hun bestemming was uitvergaderd. China kennende gaat dat nog wel even duren, voor de lol kijk ik volgend jaar nog eens.

arch_3_951

Bijvangst geplaat door het hek. Deze klokken stonden tot en met augustus 2008 overal in de stad. Ze telden de dagen, uren, minuten en seconden af naar het begin van de olympische spelen. 99% van die beestjes is ondertussen verdwenen maar deze stond nog, alles staat op nul maar de tijd is juist, tot hel in den eeuwigheid op nul! Hier gebeurt namenlijk niets meer en dit verhaal is af.

Beste Lezer, dit verhaal was een Zware Dobber ik ben U eerlijk, toch ben ik zielsblij dat het uiteindelijk helemaal bestaat en genoot van ieder woord, welnu, hopelijk U ook. Binnenkort weer een nieuw Bezoek aan een Andere Plek.

Kaart van Google voor de Plek (A):


View Larger Map

Comments are closed.