Bezoek aan het Beijing South Railway Station

Gepubliceerd op vrijdag 23 september 2011 door Tycho

P1400763

Is het een vliegveld? Neen, het is het Beijing South Railway Station. Het op ene na grootste station van het stad maar wel het meest moderne. Bin is het net een midgroot regionaal vliegveld met de treintijden op grote digitale schermen en een zwoele vrouwenstem die de vertrekkende treinen omroept in het Chinees en Anglais.

De sfeer is heel anders dan op gewone Chinese staions waar chaos heerst, hier wordt het volk in toom gehouden door de orde zelf en een streng toegangsbeleid, wie teveel ziet als een arme immigrant die wat zou kunnen gaan schreeuwen met zijn vrinden, of roken!, komt niet binnen.

P1400766

Het gebouw ziet vanbuiten als een vliegende schotel. Vanbinnen hoog en licht, de reiziger waant zich meteen in een rustige treinwagon op zijn luie stoel met een boekje bij. Het gebouw brengt de mens tot rust, een sterk stukje werk want Chinezen hebben normáliter altijd haast en in normale stations hebben ze hard haast, zelfs als ze nog twee uur de tijd hebben voor hun tjoektjoek vertrekt.

P1400770

Het station werkt als een grote kas, de reusachtige palmbomen zijn echt. Toch was het die zomerse dag niet heel heet in het gebouw, de aircon stond vol aan en streek als een frisse bries door het gebouw.

P1400781

De treinen die vanaf Beijing South vertrekken hebben allemaal vaste plaatsbewijzen met wagon en stoelnummer. Passagiers moeten bij koop van kaartje een indentiteitsbewijs laten zien, dat weert arme illegalen naar secundaire stations. Passagiers dienen te wachten in de centrale hal en kunnen pas het perron op als de trein daar staat. Op de plaat de kaartcontrole, achter de deur de roltrap naar het perron. Instappen is in vijf minuten gepiept, een beetje trein vervoert zo’n 1000 man.

P1400783

In de hal ook reuzenette winkels waar reizigers nette artikelen kunnen kopen voor veel geld. Er was, chotbetert, zelfs een kekke broodjeszaak waar de ongeschoren buitenlanders met hun laptopjes met de gratis wifi hun profieltjes aanpasten.

P1400787

Het binnenste van de winkel op de vorige plaat. Koekjes, theedranken, gedroogd frui, allerlei luxe gekheid. Nix meer vieze plastieken worstjes van weleer!, de ranzige noedles van vroeger!, de bakjes rijst van gisteren!, het kraantje waar de reiziger zijn theefles kon bijvullen!, nix meer van die leukigheid, zelf geen cigaretten meer te koop. Waar gaat het henen met dit land? Als dit zo doorgaat verkas ik naar Afrika, of Laos.

P1400785

Lekker wijf op een grote reclameposter voor kledij. De oplettende lezer, U, ziet mij juist de plaat platen in de spiegeling. Hallo!

P1400789

Mijn trein, de supersoon naar Tianjin. Teeg begrenst op 300 kilometers het uur. Ritje naar Tianjin doet 35 minutos. En hop, daar gingen we weer.

Comments are closed.