Bezoek aan het China Bicycle Museum in Beijing
Gepubliceerd op donderdag 7 april 2011 door Tycho
Vandaag was het weer mooi weer in Beijing en boofdien een vrije dag. Tijd dus om in de auto te stappen voor een bezoek aan het China Bicycle Museum dat onder andere een paar oude Gazelles in de collectie heeft. Het museum ligt ten zuiden van die Vierde Ringweg in het Fengtai District in het dorpje Nanyuan. Oprichter en eigenaar is de 72-jarige heer Wang Mingxi die zijn hele leven fietsen verzamelde, in mei 2010 ging het museum open voor alle publiek.
Het museum is gevestigd in een gebouw van twee verdiepingen in de hoofdstraat van het dorpje, de linkerdeur de ingang. De oude Wang heerlijk in een stoel te suffen, toen hij mij zag staan deed hij ras de deur open, blij met een keer een bezoeker, eigenlijk twee want mijn vriending was mee.
De heer Wang was overal aanwezig in het museum, meteen inde hal staarde zijn portret bezoeker aan. Wel, hij mag ook, het is tenslotte zijn eigen toko en daar mag een man doen wat hij wil. Verzamelaars zijn boofdien immer een beetje raar en op zichzelf gericht. Vraag mijn vriending maar eens over mijn gekkigheden als het op oud Chinees blikken speelgoed aankomt. Hek, binkort begin ik een website over mijn verzameling, ben ik er lekker nog meer tijd mee bezig!
Heer Wang’s naamkaartje schreef vooraanstaande posities aan liefst vijf beroemde Chinese universiteiten, meest aan technische onderzoexinstituten. Op de onderste rij, hoe bescheiden!, platen van Wang aan het werk en Wang met beroemde collega-mensen.
Achter in de hal een introductie van het museum met rechts een portret van heer Wang en links zijn museumvergunning. Voor staat een nep appelboem, symbool van voorspoed en geluk, en linksboven op de kast nog een porcelijnen tijger. Tijd nu voor een blik op wat fietsen.
Een overzicht van de zaal op de eerste verdieping (begane grond), geschoten van de trap naar de tweede verdieping. Zie opgezette tijger in de linkerhoek. Zie verder de rij nieuwe fietsen op de voorgrond. Heer Wang kreeg van een oud-leerling van een van zijn universiteiten die nu fietsfabrikant is honderd precies dezelfde hippe tourfietsen cadeau.
De oud-leerling ging er vanuit dat Wang de fietsen zou verkopen en zo een leuke aanvulling op zijn pensioen zou verdienen. Maar verzamelen en verkopen gaat niet saam, Wang besloot alle honderd fietsen te houden, ze staan her en der in rijen in het museum opgesteld met het beschermplastiek nog aan.
Het hoogtepunt van de eerste verdieping, een verzameling zeer oude Chinese, Koreaanse en Japanse fietsen. Alle fietsen waren perfect onderhouden maar stonden wel erg dicht op mekaar. Heer Wang had door zijn vele drukte ook nog geen tijd gevonden wat bodjes bij te hangen. Een paar van de mooiste Chinese fietsen uitgelicht op logo:
Een zeer fraaie en zeer zeldzame Hongqi (Rode Vlag) fiets uit de barre tijden van de Culturele Revolutie. De fabriek stond in de havenstad Tianjin.
Een Fenhuang (Phoenix) en een Qilin (mythische vogel vergelijkbaar met de phoenix.
Een Xi, karakter betekent ‘Double Happiness’ wat weer staat voor ‘trouwen’. Een vrolijk fietsje dus, ook uit Tianjin, het toenmalig kapitaal van de Chinese fietsproductie, net naast Shanghai natuurlijk.
Een nog oudere Fenhuang (Phoenix).
Een hele fraaie Feige, Flying Pigeon.
Een Shanghai met de communistische ster.
Toen was het tijd voor een bezoek aan de tweede verdieping van het museum. Heer Wang ging ons voor op de trap. Zie de opgezette tijger. En daar Beste Lezer, laat ik U vandaag.
In het museum was nog veel meer te zien, waaronder de Gazelle’s, een collectie horloges, een opgezet hert en een mini-ijskast die een radio bleek te wezen. Binkort Deel 2, kan even duren want ik moet een week op reis naar Nanjing en Shanghai.
vrijdag, 8 april om 02:10
Weer een verwijzing naar je vriending, wanneer laat je die eens zien?