Bezoek aan het Dalian Shell Museum in Dalian, China

Gepubliceerd op woensdag 8 december 2010 door Tycho

shellmus-1

Beste Lezer, een strakblauwe en ijskoude lucht boven Dalian in de provincie Liaoning. Het was dus tijd voor een bezoek aan het nieuwe Dalian Shell Museum. Het bleek nog niet open. Het nieuwe Dalian Shell Museum is ontworpen door de The Design Institute of Civil Engineering & Architecture of DUT, DUT weer staat voor Dalian University of Technology, een thuiswedtrijd dus.

shellmus-2

Het ontwerp is naar een schelp. Het gebouw werd opgeleverd in 2009 en had nu al moeten dienen als onderkomen voor de schelpen van het oude Dalian Shell Museum.

seashell_museum

Dit is het oude museum, het ontwerp naar een kasteel. Het is ook gesloten, weeg de verhuizing naar het nieuwe museum. Geen schelp te zien in Dalian! De collectie schelpen loopt teeg de 20.000 stux en het kasteel werd met zijn 2500 bierkante meter te klein, het nieuwe een vette 18.000, daar kunnen nog wel wat schelpjes bij. Het kasteel trouweens haalde ik die dag niet wegens bezigheden, de plaat heb ik van’t web genikt.

shellmus-2a

Het nieuwe museum krijgt ook een bibliotheek en een restaurant…

shellmus-2b

… als het wek tenminste een keertje voor mekaar is. Een bewaakman vertelde mij dat het museum misschien in 2012 open ging. Ik vroeg ‘m naar de schelpen, hij wist van nix.

shellmus-3

Een blik van onder het buitendak van het museum richting de nieuwe en indrukwekkende luchtlijn van de buitenwijken van Dalian. De stad groeit als een gekke en telt vandaag vijf millioen zielen.

shellmus-5

Tijd toen om de plaat te poetsen, ik blijf niet naar een leeg Shell Museum koekeloeren tot de schelpen uit de lucht komen vallen, hophop, onderweg maar weer.

shellmus-6

Van’t lege Shell Museum had ik naamlijk ook deze fraaie brug zien liggen. Bruggen, ja, daar moet ik immer eens fijn over heenstampen. Maar…

shellmus-7

… daar zag mijn alziend oog nog iets veel beters, een leuke speeltuin!

Comments are closed.