Bezoek aan het Fire Services Museum in Macau

Gepubliceerd op dinsdag 7 december 2010 door Tycho

fire-service-1

Beste Lezer, kort her bracht ik weereens een keertje een bezoek aan de voormalige Portugeesche kolonie Macau, teeg een Special Administrative Region (SAR) onder Chinees bestuur. Een SAR, HongKong is er ook ene, heeft een ander wetssysteem dan ‘mainland’ China zelf. Meer vrijheid, blijheid en heerlijk gevoel.

Chinese staatsburgers hebben een speciaal visum nodig om binnen te komen. Ik niet, dus spoorde ik als de brandweer naar het Fire Services Museum. Wie nu, wilde vroeger later geen brandweerman worden? Ik wel, brandweermusea brengen zo het kind tot leven.

Het gebouw aan de Estrada de Coulho do Amaral stamt uit 1920 en werd in 1923 een brandweerkazerne. Eind jaren ’80 werd achter het oude gebouw een nieuwe kazerne gebouwd, de oude bleef in gebruik voor kantoorzaken. In 1999 werd het een museum, nu naar binnen!

fire-service-2

En meteen met de neus in de boter. Twee prachtige oude brandweerwagens van het roemruchte Britse merk Dennis. D’eerste werd gebouwd in 1955, type ‘pomper-ladder’, en de ladder valt in klasse 50. Beide wagens waren perfect onderhouden en schoon van enig stof, hier waren duidelijk liefhebbers aan het werk.

fire-service-3

De tweede Dennis, gbouwd in 1949, type ‘pomper-ladder’ en de ladder valt in klasse 35.

fire-service-4

Nog een plaat want het is een schoonheid. De achterwielen verscholen achter de opbouw, rechtsboven het wapen van de brandweer van Macau. Het wapen is een adelaar, goed gekozen, een adelaar blust als een beest. In het Portugees heet de brandweer: Corpo de Bombeiros Municipais, en snel uitgesproken klinkt dat niet eens zo heel erg homofiel.

fire-service-5

Een maquette van het gebouw. Da’s normáliter handig voor de bepaling van bezoeker’s positie. Meest komen maquettes in combo met een museum-landkaart. Die was er niet en boofdien kende de maquette geen ‘U bent hier’.

Deze maquette dus, was niet handig. Op de voorgrond het museumgebouw, op de achtergrond de nieuwe brandweerkazerne. Da’s ook niet handig, een maquette in een museum kan zich beter beperken tot het museum zelf, zo is het ook nog eens verwarrend.

Naast stond nog eens een maquette van een andere brandweerkazerne ergens in Macau, da’s natuurlijk helemaal onzin, is bezoeker van het museum tijdens zijn bezoek aan het museum soms tegelijkertijd ook op bezoek in een andere brandweerkazerne in Macau?

fire-service-6

Een fraai apparaat. Op het bovendeel een landkaart van Macau. Daaronder lichtplaten met platen van alle brandweerkazernes in Macau. Naast de lichtplaten een rode knop. Als bezoeker een rode knop inknopt licht op de landkaart lokatie van betrefte kazerne op. Zie ook rechts de brandblusser, geen museumstuk maar een echte, brand in het brandweermuseum, het kan allemaal.

fire-service-7

Een muur met platen van alle brandweerwagens ooit in Macau. Da’s iets typisch brandweermans, die herinneringen. Vraag een brandweerman wat hij het meeste mist en steevast is het antwoord: “mijn vorige brandweerwagen natuurlijk, zo’n beste!”

fire-service-8

Het museum was een vrij duister zaakje. Flitsplaten was streng verboden en uit respect voor de kwetsbare hooglak van de twee Dennissen hield ik mij daar dit keer aan. De brandweer van Macau werd opgericht in 1851 door het Portugese garnizoen. Portugal had een permanente vestiging in Macau sinds 1557, bijna 300 jaar her. Wie nu, bluste in die eeuwen de branden?

On the display diverse brandweerspullentjes, poppen in verschillende uniformen en met maskers op hun neus. Verder slangenkoppen, haakstokken, scheppen en handbluspompen. Ook hier alles weer keurig schoon, uitstalling wel wat aan de rommelige kant, het zou een bezoeker met niet zo veel verstand van de brandweerbisnis kunnen duizelen.

fire-service-9

Een oud meldkamerpaneel. Paniek en rust kwamen saam.  Ring ring.  “Brand brand!” Piep-toon-klik. “Mevrouwtje rustig maar, … het komt allemaal prima voor mekaar.”

fire-service-91

De helmencollectie, breekt in geen enkel brandweermuseum ter aardkloot. Meest zijn de helmen netjes uitgestald van oud naar nieuw, soms d’andere kant op als het museum een gekkie van curator heeft. Hier niet zus en ook niet zo maar gewoon lekker door mekander. De oudste helm was een negentienvierentwintiger, de nieuwste een negentiennegenennegennigger.

fire-service-92

Een muur met platen van de beroemdste branden in Macau. Op de plaat een dramatische scene met een lamgeslagen bang meisje en een ongeduldige brandweerman, hij wil haar zo gaarne redden en meenenem naar een lekker veilig plaatsje! Brand was in 1992 aan de Rio Marginal do Canal.

fire-service-93

Weer een zeer, fraai apparaat. Het is een houten model van een typisch Macau’s houten vissershuis van weleer. Zie het gat in het dak en vooral het voetpedaal links.

fire-service-94

Een trap op het voetpedaal en het vissershuis vloog in brand! “Brand brand!” Een neppe natuurlijk, de vlammen zijn gemaakt van dun papier die door een in het huis verstopte ventilator door het dak worden geblazen, een paar rode en gele lampen kleuren de boel bij. Na drie minuutjes vlammenspuwen ging ‘ie vanzelf weer uit.

fire-service-95

Wel, hallo. Hier een demonstratie van een vuurvast ‘entry suit’, in gebruik bij de noeste bombeiros’ sinds het jaar 1978. Het pak is gemaakt door de Americaanse firma Fyrepel uit de staat Ohio. Links stond een partij handbrandblussers van veellei formaat.

fire-service-96

Een overzichtsplaat, even een stapje terug, even reflecteren op al het moois dat wij saam al gezien hebben. Maar zelfs de overzichtsplaat geeft weinig rust!, zie die parketvloer me toch glimmen lijk een spiegeltje.

fire-service-97

Kleine geinigheden die de stoere Bombeiros weggaven als kado’tjes, links een asbak, daarboven twee praalhelmen en rechts een ets.

fire-service-98

Een model van een Austin ambulance uit het jaar 1949, het model zelf stamt uit 1955. ‘Reproductie’, indeed, een mens zou er zo mee wegrijden. De ambulance is geen vreemdeling in een brandweermuseum, van begin vroeg tot heden nu vertrekken de ambulances in Macau uit de brandweerkazernes, ze heijen dus geen vast standplaats bij de hospitalo’s.

fire-service-99a

De bekerkast met prijzen binnengebrand door de sterke Bombeiros bij brandweercompetities door de jaren heen, het hoogst haalbare is winst bij de tweejaarlijxe World Firefighter Games. Macau en Hongkong tiemden saam op voor de laatste games in 2008 en werden tiende. Ons Neerland werd negentiende, uit 37 deelnemende landen totaal. Volgende games in 2012 in Autralia.

Beste Lezer, het was toen tijd het museum te verlaten, binnenkort weer een verhaal over een bezoek aan iets.

Een reactie op “Bezoek aan het Fire Services Museum in Macau”

  1. Bert-B:

    Mooi museum, ga binnenkort zeker eens kijken (zit in Shenzhen, vlakbij!).