Bezoek aan het Guang’an Men Railway Station in Beijing

Gepubliceerd op zaterdag 15 mei 2010 door Tycho

guanganmen-railwaystation-beijing-1

Tijdens mijn eerder bezoek aan een reusachtige maquette van het Xuanwu District in Beijing trof een zonderling vormgegeven gebouw mijn oog. Enig speurwerk op de landkaart leerde het Guang’an Men Railway Station. Omdat ik het gebouw nooit eerder had gezien sprong ik op mijn fiets en reed heen.

guanganmen-railwaystation-beijing-1a

Het gebouw op de maquette. Modern, futuristisch, zou een stad als Beijing niet misstaan! Het vinden van het station bleek echter geen ei daar alle wegen die volgens de kaart bij de treintjes zouden moeten uitkomen bleken afgesloten met muur. Op de bovenste plaat precies zo’n muur met links en rechts nog kaartkantoortjes. Verder was weinig van de witte hipheid te zien…

guanganmen-railwaystation-beijing-2

Uiteindelijk wist ik via een achteringang van een huisraad-markt op het stationsterrein te komen en daar slechts deze leegte. Eenmaal thuis leerde speurwerk op het internet dat het gebouw op de maquette nooit bestaan heeft. Het was een ontwerp voor een nieuw Guang’an Men Railway Station maar nooit uitgevoerd.

Er was eerder wel een station op de leegte, ik noem het ‘Oud Guang’an Men’, en dat bestond al 104 jaar:

guanganmen-railwaystation-beijing-2a

Dit was het oude stationsgebouw, het is in maart vorig jaar afgebroken. Toen was het al vervallen en bijna onzichtbaar tussen een grote vrachtterminal:

guanganmen-railwaystation-beijing-2b

De vrachtterminal stond op het terrein waar nu de leegte heerst. Men gebruikte de terminal als een overslagpunt voor vrachtvervoer vanuit het zuiden naar het westen en andersom.

guanganmen-railwaystation-beijing-2c

In 2005 vernietigde een reusactige brand bijna het hele terrein en voor millioenen aan vracht. Na de brand werd de terminal niet meer opnieuw in gebruik genomen. De vrachtfunctie verplaatste zich naar het reuzenstation Beijing West en in mindere mate naar het oude Beijing South.

Na de brand onstond het idee voor een nieuw hypermodern Guang’an Men. Er verschenen diverse ontwerpen men besloot na competitie het gebouw van de maquette te bouwen. Maar zoals vaker in Beijing werd het besluit later terug gedraaid en zo een aantal keren heen en weer.

Al die tijd bleef het terrein braak liggen. In 2008 hakte men de knoop eindelijk door en besloot tot de bouw van een appartementencomplex, het schone ontwerp voor het nieuwe station verdween in de geschiedenis. Gelukkig bleef het idee bewaard in de maquette van het Xuanwu Cultural Center, waar ik het vond.

guanganmen-railwaystation-beijing-3

Het spoor liep onder de lichtbrug door. De terminal met de containers stond precies waar ik van plaatte.

guanganmen-railwaystation-beijing-4

Het heel oude stationsgebouw is verdwenen maar dit ook oude gebouwtje is vreemd genoeg nog niet afgebroken. Het diende vroeger vermoedelijk als seinhuis of wisselwacht.

guanganmen-railwaystation-beijing-6

Dit is een overblijfsel van de vrachtterminal, het huisde de kantoren van handelaren en spoorwegpersoneel. Het bleef buiten de brand en kennelijk staat het niet in de weg voor de nieuwbouwplannen. Het gebouw was verlaten an afgesloten met roestige sloten. De karakters schrijven: 光安门站, guang’an men zhan, Guang’an Men Station.

guanganmen-railwaystation-beijing-5

Guang’an Men Railway Station, is niet meer.

Comments are closed.