Bezoek aan het Lushun Museum of Snakes in Dalian, China

Gepubliceerd op zondag 7 november 2010 door Tycho

slangen-museum-1

Ratten zonder poten!, zei mijn moeder altijd, als het over slangen ging. Een bezoek aan het Lunshun Museum of Snakes leek mij een goede gelegenheid eens te kijken of de slangen van vandaag nog steeds zulke vreeslijke wezens waren.

Lushun is de nieuw-Chinese naam van Port Arthur, eerder zaten daar de Britten, de Russen en de Jappen. China is daar nog immer ongelukkig mee, vooral met de Jappen. Naast het slangenmuseum dan ook een oorlogsmuseum met foto’s van bloederige lijken, hadden de Jappen gedaan, over die geinigheid wellicht later meer.

Lushun valt bestuurlijk onder Dalian en ligt zo’n 45 kaëm van Dalian-centrum. Taxi’tje-taxi’tje duurt een klein uur over een fraaie raceweg door bergen en later vlak langs de Gele Zee. Het slangenmuseum ligt in een museum-cluster mid in town, daar verder dat oorlogsmuseum, een historisch museum met potscherven en een automuseum. Eerst het Museum of Snakes, kaartje deed een vriendelijke 35 yuan, naar binnen!

slangen-museum-2

Het museum stamt uit 2001 en ziet voor die leeftijd nog best. Een fraaie grote open ruimte met veel nagemaakte bomen en planten. Ingewikkelde trapconstructies richting het dak, daarover later meer, en mooie brede paden van hard plastieken beton-look tegels. In de Chinese astrologie brengt de slang geluk in de financiële sfeer, een slang zou gemakkelijk rijkdom vergaren.

Maar het aardwezen mens moet wel eerst iets doen voor de slang hem de munten gooit; de aardmens moet investeren. Meteen na de ingang daarom een grote kooi met nagemaakt gras waar bezoekers hun investering kunnen achterlaten. In die eerste kooi trouwens, geen slang te zien. De vele vlekjes op het gras op de plaat zijn bankbillieten, een dichtbij-op van een hoek:

slangen-museum-2a

Kleine coupures van 1 en een halve yuan, kleine muntjes. De nuchterChinees van 2010 gelooft kennelijk niet al te hard meer in d’oude wijsheid van astrologie maar neemt toch het zekere voor het onzekere.

slangen-museum-3

Een maquette, altijd handig als aanvulling op de plattegrond. Gek genoeg stond nergens een bord met een plattegrond, ook op het toegangskaartje geen landkaart. Een mens zou maar verdwalen tussen al dat glibberig geboefte. Gelukkig was het museum niet heel groot.

slangen-museum-4

Nog geen slang gezien en weer een heel prieel om te investeren in de financiële zekerheid van mijn kleinkinderen. Een hele kunstige het was, met een heilig-achtige slang-tak achter een raam en een trap naar een pagode van zes verdiepingen. Ha Lezer, U die ook telde en denkt beter weet!, in China telt de beegee als nummer eén.

slangen-museum-5

Grotere coupures, de hele toestand maak duidlijk indruk op de Chineesjes. Billietten van vijf en tien. Bezoeker kon boofdien voor tien een kaarsje kopen dat dan in zijn naam werd aangestoken door een personeelslid (niet op de plaat te zien) van het museum.

slangen-museum-6

De krokodillen hadden het goed!, een ruime kooi en dromen in het warme zonlicht van buiten. Wel, toevallig niet die dag, het regende pijpenstelen buiten, de hele stad Lushun spoelde zowat de in zee.

slangen-museum-7

Eef een overzicht van situatie, ik sta hier in de ver-oostelijke hoek van het museum, de ingang is recht vooruit aan de linkerkant. Alle bomen en stronken zijn nagemaakte, links nog net een prullenbak.

slangen-museum-8

En daar waren ze dan, de slangen! De dieren hadden ier een riante kooi voor zich alleen, en dat zie je nu niet veel in dierentuinen over de wereld.

slangen-museum-9

Dit dier, een schildpadje, had het heelmaal mooi voor mekaar. De kleine kruiper had naamlijk twee kooien voor zichzelf in ene.

slangen-museum-91

Ook een trapje waarmee hij op een balkonnetje kon schildpadden als hij even wilde uitrusten na een tijdje flink spartelen in het paradijsblauwe water.

slangen-museum-92

Een leguaan lag op het luchtrooster, hattet zeker warm.

slangen-museum-93

Een salamander tussen zijn groenen en zijn larven, de dieren krijgen al hun voedingsmiddelen binnen, de salamander lijkt ook al aan’t luchtrooster te hebben gezeten, zou het daar misschien lekker ruiken, naar een vrouwtjessalamander?

slangen-museum-94

Heerlijk alleen in zijn kooi, de ratelslang deed een tukkie en trok zich niets aan van het platenschietend volk. Chinezen houden daar niet van en kloppen en doen op het raam. Daar hoort zo’n dier natuurlijk niets van, in sommige dierentuinen verkoopt men daarom van die kleine laserpennetjes bij reptielenhuizen, daar reageren ze wel op… In het Lushun Museum of Snakes nix van die gekheid, duidelijk een museum gerend door liefhebbers.

slangen-museum-95

Een overzichtsplaat van de slangengalerij, een mensendier met claustrofoobie zou denkelijk doordraaien, het plafond was meer een klein twee meter hoog, en dat is zo’n enorm gebouw.

slangen-museum-96

Hier een van de geweldige constructies waar ik eerder over schreef. Een rotspartij met nagemaakte planten en daar boofop een loopbrug die weer is overdekt met een plastieken tunnen, een daarboof zit het dak nog. In het water rond de rots zaten enige schildpadden verstopt.

Wel, Beste Lezer, die rots beklim ik in Deel 2, tot razendsnel.

Comments are closed.