Bezoek aan het Olympic Sailing Museum in Qingdao

Gepubliceerd op vrijdag 31 december 2010 door Tycho

P1010400

Het Olympic Sailing Museum huist in een buitgewoon aantrekkelijk gebouw aan de zee, holadijee, op de gronden van het Olympic Sailing Center in Qingdao in de provincie Shandong. Het museum stamt uit augustus 2010 en werd gebouwd ter ere van de olympische zeilwedstrijden, Qingdao was tijdens de Olympische Spelen in 2008 de ‘zeilstad’ van China en daar zijn de Qingdaoren nog steeds retetrots op. Een kaartje deed een dure 30 yuan, nu ja jebennermaareenkeer, naar binnen!

P1010402

Gelukkig was ik die dag de enige bezoeker zodat ik eens rustig rond kon kijken. De oplettende lezer, hallo Beste Lezer, zal wellicht zien dat de platen bij dit verhaal niet zo wel zijn als normáliter. Dat klopt. Op de plaat enige zeilboten en een surfplank van Chinese medaillewinnaars.

P1010405

Een maquette van het museumgebouw en omgeving. De maquette wees bezoeker dus niet de weg in het gebouw zelf. Zet dan zo’n maquette buiten neer zeg. Een plattegrond was er ook al niet, bezoeker heeft dan maar te dwalen.

P1010414

Een mooie reuzenmaquette van het hele olympic sailing center inclusief een flink stuk zee. Onder de maquette een aquarium, net als in het echte water.

P1010407

Mooie kleine visjes zwommen vrij en vrolijk rond koraal en boven het zachte zand. Ik telde in tien minutos 112 verschillende soorten, ik zocht een suppoost om hem/haar te vragen naar het totale aantal maar vond geen ziel.

P1010418

De maquette beeldde de olympische zeilzee met zeilboten, official-boten, toeschouwersboten, cruiseboten en vrachtboten. De gele strepenstreep beeldt de zeilroute, geen hol aan, gewoon een rondje heen en een rondje terug.

P1010423

Qingdao stad, 10 millioen inwoners aan de Yellow Sea. Een best klimaatje met ’s zomers rond de 25 en ’s winters niet kouder dan de nullos. De stad ligt tussen de zee en de bergen en groeit als een gekke, in 2030 verwacht de gemeente de 15 millioen. Aan de achterkant van de maquette geen ramen in het aquarium, wel een surplank en een laser-zeilbootje.

P1010411

Een infotainment systeem. De joysticks bedienden een vrij saaie plaatcollectie over de zeilwedstrijden in 2008. Een tegenvaller, ik had verwacht dat de joysticks wat bootjes bestuurden, ook gezien de positie van het infotainment systeem vlak voor de maquette. Waardeloos

P1010415

Een muur met ingelijste handafdrukken van alle zeilers, wat een waterratten toch, die een gouden plakje wonnen met hun geploeter in de wind.

P1010416

Een der museumzalen met links aardige schaalmodellen van diverse olympische zeilboten.

P1010417

Een sextet platscherms aan het plafond, voor de bezoeker die vliegt.

P1010424

De gangen tussen de zalen kwamen met prachtige Griexe zuilen. Aan de wanden plaatcollecties over alles zeilen en zeilboot.

P1010427

Een infotainment systeem. Het hed informatie in plaat en geluid over de stad Qingdao. Niet interactief, filmpje begon, draaide zijn ding en begon weer opnieuw.

P1010428

Vitrines in vorm van wat houterige gebouwde zeilboten, het fokkezeil bijvoorbeeld zit nimmer zo strak tegen de mast. In de vitrinezeilboten memorablia van andere sportevenementen in China, de boot op de voorgrond draagt de Asian Games in Guangzhou.

P1010430

De blozende blonde man in het midden is de kroonprins, prins Willem Alexander, strax is hij koning. Zijn tronie hing op een backlighted infodisplay saam met zijn olypische collega’tjes.

P1010431

Ruimte genoeg voor nog een honderd vitrines, museum zeker op de groei gebouwd. Beeldschermen toonden zeilwedstrijden maar ook basketbal.

P1010435

Een open vitrine met de Chinese zeil uniformen, voor op’t water en op’t land. Landherkenbaarheid is belangrijk in de watersport, geen ziel ziet immers hoe die zeilers zien als zij hun stagje en hun gijpje doen vijf kilometers uit de kust. Beste Lezer, Deel 2 volgt ras.

Comments are closed.