Bezoek aan het Qingnianhu Park in Beijing Deel 1: de Botsauto’s Deel 1

Gepubliceerd op zaterdag 5 september 2009 door Tycho

china_botsauto_0

Na die dag uren op de fiets kwam ik rond zes terecht in het Qingnianhu Park in Beijing. Hemelbreed maar vijf kilometer van mijn thuis maar daar het wat klein leek op de kaart kwam ik er niet eerder. Gelukkig nu wel want men had een prachtige botsautbaan en in dit verhaal een aantal platen van. Op de eerste een klein kind dat in de gele wil maar van mana mag het niet.

china_botsauto_1

De kleine moet in het botsauto links want die is goekoper. De uitbater prees zijn waar verschillend: de snelle botsauto’s kostten 10 yuan per tien minuten en de langzamere vier yuan.

china_botsauto_3

Het kind weigerde toe te geven en mama liet het staan. Toch is dit niet het einde van dit menselijk drama, oh nee, zowel de gele botsauto als het meisje komen terug in dit of het volgend deel. De boze mama niet.

china_botsauto_3a

Eerst een overzicht van de baan zonder pilaren met alleen een hekje en schitterende groene bomen rond. Het is op dit moment nog vol zomer in Peking, vandaag 28 graden, en sommige dagen kennen een blauwe lucht. Ik wandelde gelukkig de baan op en de uitbater liet mij wezen, pas toen ik een uur rondliep kwam hij vragen wat ik deed. “Foto’s maken!”, en hij sjokte terug naar zijn kantoor.

china_botsauto_4

Dat is Donald Duck maar de 013 is rood en heeft een enkel stuur. De bostauto’s op deze baan zijn anders dan kermiswagens in Nederland, zo werken zij niet op electriciteit via een steel uit het plafond.

china_botsauto_5

Deze botsauto’s hebben ieder hun eigen electrieke motor. Ze werken op een muntje dat de uitbater aan de klant geeft als hij betaalt. De klant vervolgens gleuft het muntje in een gat en de auto rijdt meteen, geen gewacht op een sirene, Chinezen houden niet van wachten.

china_botsauto_6

De twee sturen draaien gelijk, links is links en rechts is rechts. Zo overzichtelijk. Er is echter maar een gaspedaal, goed te zien in het groen tussen bank en dashboard.

china_botsauto_7

Leeuw met Hoed.

china_botsauto_8

Rechtsonder een hondje met groene oren, witte voeten, bruine staart en een rode appel. Zie ook op vooral de vorige plaat de scharnieren onder de bank, daar zit de motor en de batterij.

china_botsauto_9

Zonder Panda niet China, hier een met een kleine. De bak is open en biedt plaats aan twee. Het besturingssysteem met enkel stuur zit verstopt achter de grote panda. De constructie van de kleine panda heeft weg van een zijspan maar is het niet want het had geen apart derde wiel.

china_botsauto_91

Donald Duck met groene strik en rode hoed. De botsauto stuurt via aan lichtmetalen stang achter aan het hoofd en zo werd dat het wiel.

china_botsauto_93

De ‘V’ voor Victorie want Wij Gaan Winnen. Deze tankbotsauto stuurt via het kanon, ik ken het idee uit het water en hier zag ik het voor eerst op land.

Dit is het einde van Deel1 over de Botswagens, Deel 2 hier, en later meer over het park want daar was nog veel te beleven.

Comments are closed.