Bezoek aan het Verlaten Xinghai Pretpark in Dalian Deel 3

Gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2010 door Tycho

dalian-pretpark-3-1

Deze aardige mevrouw wilde mij mij op de plaat, ze greep mijn hand en trok mijn arm omhoog. Haar stomme boyfriend plaatte de plaat recht teeg de zon, daarom lijken onze gezichten duister. Die dag droeg ik een pak met kekke trui onder mijn jasje, een nametag en een blauwe tas.

dalian-pretpark-3-2

De ijscokraam bleek gesloten, drie soorten ijs, ieder vijf yuan, dat maakt kiezen niet gemakkelijk. De ijscokraam had een dak in de vorm van een puntijsje, leuk gevonden.

dalian-pretpark-3-3

Pinguins bij de waterpretbaan, de dieren voelden zich op hun gemak in het zeer koude klimaat, trots pareerden zij met hun kleine vleugeltjes en scherpe snavelen de keiharde Ruslandwind uut noorden.

dalian-pretpark-3-4

Een buitgewoon schone tweedex draaimolen, prachtig in de verf. Zoals het eigenlijk hoort draaiden slechts paarden, wel, normáliter misschien, die dag draaide daar nix. Zie ook de trap aan de rechterkant, beet een teeg, de Chineesjes kunnen daar ondertus toch wel een roltrapje maken met al hun hoog-tech en arbeidzaamheid.

dalian-pretpark-3-5

Bij de botswagens stond deze rode juist precies mooi in het zonlicht. De opgemaakte wielen zijn mij overbodig, botswagen hebben nou enemaal geen wielen aan de zijkant en ieder kind weet dat van nature, de wielen indeed zitten onder het chassis binnen de stootstrips.

dalian-pretpark-3-6

Een ingewikkeld apparaat en daardoor denkelijk te duur voor een rondreizende kermis, in pretparken echter is het te doen, mits mensen komen. De passagiers zitten in twee bakjes die via een contra-gewicht effect in tegenovergestelde richting overstekopje draaien, het is dan kunst naar mekaar te zwaaien.

dalian-pretpark-3-7

Ouderwetsche trampolines, het is goed dat d’r nog zijn. Het is wel een apparaat waar een getrainde trampolinespringer meer uit kan halen dan een average trampolinespringer. De springer spring wat op de trampo en vliegt vervolgens heen en weder door the sky in bepaalde verhoudingen tot de vier luchtwaarts gerichte polen. Heb mensen d’r kotsend vanaf zien komen, wees gewaarschuut Beste Lezer!

dalian-pretpark-3-8

Keerde mijn rug en daar was weer de zee, de zee, mijn best vriend, immer in de buurt. Op de plaat een negental verrekijkers, links op de achtergrond de vuurtoren uit Deel 2 van dit schrijven. Ach vroeger, toen hadden wij zo’n lol met die verrekijkers op het strand bij Monster in ZH. Mijn broertje en ik heen naar zo’n ding, net doen of we keken, en dan heel hard roepen “de vijand, de vijand komt er aan!”, schrok iedereen around zich wezenloos natuurlijk.

dalian-pretpark-3-9

De verrekijkers op Monster zagen echt als verrekijkers, met lange lenzen. De tijd en de techniek!, dit lijken wel marsmannetjes, ha, de vijand toch gekomen, na alles, neukende aliens op de boellevart.

dalian-pretpark-3-91

Meer mooie apparaten, kijkdozen. Kijker gooit een muntje in, drukt zijn ogen op de lenzen en ziet vergezichten van plaats of stad in kwestie. Nu, voor een vergezicht hoeft kijker slechts een inch over de apparaten heen te kijken. De apparaten indeed zijn op zo’n plek niet op hun plaats, ze passen beet in bijvoorbeeld een warenhuis.

dalian-pretpark-3-92

Het was mij dan ook geen verassing dat de apparaten niet meer werkten. Geen inkomsten = geen onderhoud. Laat maar rotten die rommel, de zee en de wind weten wel raad…

dalian-pretpark-3-93

Even verder het einde van het pretpark, ja, alweer. Daar gek genoeg wel mensen, aan de verre zuidkant van het Xinghai plein. De trap in het midden brengt loper naar een spectaculair maar evenzo zeer vreemd ding, sterker, een van de vreemdste dingen die ik ooit in China zag, en’k zag’r een paar hoor.

dalian-pretpark-3-94

Het is een reusachtige ramp, te gebruiken door skatebordhomo’s en rolsschaatshomo’s en bmxhomo’s en watookhomo’s met zwarte truien en een serieus gezicht. Want wat, oh de neuk wat, zijn die lui me toch koel. De ramp mat zeek driehonderd meter in breed en dat maakt het denkelijk de grootste ter wereld. Da’s dan weer aardig, grootste ramp ter wereld gezien, vink!

dalian-pretpark-3-95

De rechterzijde.

dalian-pretpark-3-96

Met een beetje vaart springt een mens naar de maan. Zou hier toch graag eens losgaan, niet homo, maar met een Lamborgini of zo, wed da’k de Tycho-krater halen kan, die ligt aan de achterkant, nix minder.

dalian-pretpark-3-97

Een laatste blik zuid op de Gele Zee, ach een echt laatste was het niet, vandaag greep zij mij elders tot kniehoog met een onverwachte gold, en dat in die kou. Over dat incident misschien later, de tijd Beste Lezer, is mij immer te klein.

dalian-pretpark-3-98

Maar toen die dag op Xinhai plei geen gepieker! Het eigenlijke plein lag recht vooruit, koers pal noord, ik verliet het pretpark op weg naar zoveel nieuwe avonturen dat mijn hoofd nu, een dag later, nog tolt, en da’s omdat ik vandaags gekheid even uit de bol heb geklaard. Wel, het beste weer!

Een reactie op “Bezoek aan het Verlaten Xinghai Pretpark in Dalian Deel 3”

  1. HansVoorHetEerst:

    Tycho, lees je blog al een jaar en reageer vandaag voor het eerst, het blog is prachtig, en dit soort reportages zijn de beste.

    Groet,

    Hans (een lezer)