Brandweer Blust een Brand in Beijing

Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2010 door Tycho

brand-beijing-1

Vandaag had ik een gelukje, toen ik door de stromende regen naar thuis fietste. Er was namenlijk brand uitgebroken boven een restaurantje vlak bij mijn riante appartement. Dikke rookwolken braakten dreigend door de donkere lucht langs een flatgebouw. Het was 19:00, normáliter nog vol daglicht.

Eens eerder zag ik een brand bij mij in de straat, ook in een restaurant. Het lukte de brandweer toen niet water uit de waterputten te krijgen en uiteindelijk moest een tankwagen vol water van elders worden ingevlogen, na een uur kwam het ding aankakken en het restaurant lag reeds lang in as.

Een mooie kans om eens te kijken of de heren spuitgasten het dit keer beter zouden aanpakken.

brand-beijing-2

Brandweer en politie waren snel en in grote getale ter plaatse. De rode brandweerwagen is de pompwagen. Werkt zo: brandweermannen openen een waterput en bevestigen een brandweerslang aan een kraan die in de put zit, de kraan is aangesloten op een waterleidingssysteem. De brandweermannen draaien vervolgens de kraan open.

Op de kraan zit een bepaalde druk maar die is niet genoeg om het water uit de kraan naar de brand te spuiten. Daar is de pompwagen voor, die pompt het water uit de kraan door de wagen in brandslangen waarmee een brandweerman vervolgens gaat blussen.

De pompwagen was zoals dat hoort geparkeerd bij een waterput, de procedure begon maar er bleek geen water uit de kraan te komen, en dus kon men niet blussen. T=tijd van mijn aankomst, de rode brandweerwagen kwam een minuut na mij aan gesirened, is dus T+1. Moment dat de put geen water gaf: T+10.

Waarom er geen water uit de put kwam werd niet duidelijk. Kan liggen aan een kapotte kraan of aan een probleem met de waterdruk in de leiding.

brand-beijing-3

Brandweermannen trokken vervolgens een slang dwars over een kruising naar een waterput aan de andere kant van de straat. Idee was het water via de slang naar de spuitwagen te krijgen en dan weer zovoort. T+15.

brand-beijing-4

Vreemd genoeg zette de politie, toch met veel man aanwezig, de straat niet af waardoor de brandweermannen bijna werden doodgereden met hun slang. T+17.

brand-beijing-5

De brandweermannen wisten de slang aan te sluiten op de kraan in de put maar er kwam geen water uit. Ze dachten dat dit kwam omdat de pompwagen te ver weg stond. De brandweermannen bij de pompwagen koppelden de slang los en reden met de pompwagen over de kruising naar hun collega’s aan de overkant. Men sloot de slangen weer aan maar er kwam nog steeds geen water uit de put. T+25.

brand-beijing-6

De weg was nog steeds niet afgezet waardoor auto’s over de slang reden. Als er water door de slang had gestroomd was dat vervelend geweest omdat de blussende brandweerman dan geen constante water toevoer had gehad. De brandweermannen hadden een oplossing in de vorm van deze plastieken bruggetjes waar de auto’s precies overheen moesten rijden. Haha, spitsuur in Beijing + de Chinezen = een zooitje dat overal door heen rijdt. T+30.

brand-beijing-7

De pompwagen reed vervolgens opnieuw dwars over de kruising naar d’andere overkant van de straat, dus diagonaal tegenover de plaats van de brand. De straat was nog steeds niet afgezet. De pompwagen keerde vervolgens en reed kont naar achter over het fietspad richting weer een andere put. Maar uiteraard was er nog geen slangverbinding. T+40.

brand-beijing-9

Brandweermannen trokken vervolgens een nieuwe slang in een hoek met de eerste dwars over de kruising naar de pompwagen aan de overkant. De politie zette het verkeer niet af waardoor de arme spuitgasten weer bijna tien keer werden dood gereden. T+45. Een kaartje voor de duidelijkheid:

brand-beijing-96k2

De stippellijn is de brandslang, eerst de horizontale en op de plaat hier boven werkte men aan het leggen van de verticale.

brand-beijing-91

Men kreeg het voor mekaar, de slang lag. Brandweermannen zetten de straat zelf maar een beetje houtje-touwtje af, de agenten met platte pet stonden er bij en deden nog altijd niets. Na het aansluiten van de slangen en veel geschreeuw door megafoons, de porto’s deden het niet, denkelijk door de regen, kwam ook uit de derde put geen water. Zie ook het plastieken burggetje. T+60.

brand-beijing-92

Brand bleek toen uit, door de regen. T+65.

brand-beijing-93

De brandweer zag het ook en de pompwagen scheurde met een rotgang, kennelijk iemand een beetje driftig in de cabine, diagonaal over het kruispunt terug naar waar hij ooit vandaan kwam. T+70.

brand-beijing-94

De pompwagen reed echter niet terug het fietspad op, da’s waar de politiewagen staat, maar scheurde doodleuk recht tegen het verkeer in langs de uitgedoofde brand en verdween. T+71.

De slangen waren losgekoppeld van de pompwagen maar…

brand-beijing-95

… lagen nog wel op straat, inmiddels weer zwaar overreden door auto’s. T+75.

brand-beijing-96

Spuitgasten renden met de slangen onder hun arm achter de pompwagen aan. T+85.

In vergelijking met mijn vorige brand is de situatie duidelijk niet verbeterd. Na 85 minuten was het niet gelukt water uit het waterledingssysteem te krijgen om de brand te blussen. Een tankwagen kwam dit keer ook niet opdagen. De voor Beijing ongebruikelijk harde regen bluste de brand.

In Beijing regent het slechts een paar weken per jaar regelmatig, de rest van de tijd is de stad kurkdroog. Beter een extra brandblusser kopen. Verder vooral opvallend het totale gebrek aan samenwerking tussen brandweer en politie. De politie was er wel maar stak werkelijk geen poot uit.

Zo’n honderd toeschouwers hielden het met mij de hele tijd vol, net als ik schudden zij afkeurend hun hoofden en riepen dingen best vertaald als: “klungels”, “idioten” en “debielen”.

2 Reacties op “Brandweer Blust een Brand in Beijing”

  1. SJ:

    wow – niet veilig! werpt weer een ander licht op mijn genoeg’lijke twee jaartjes aan de Guanghua Lu…

  2. erik:

    goed ge-organiseerd petje af 🙁
    echt om te huilen soms.