Buig!, voor de Onderwijs Inspectie in China

Gepubliceerd op woensdag 28 juli 2010 door Tycho

onderwijs-china-inspectie-1

Net als in Neerland krijgen alle scholen in China een keer per jaar bezoek van de onderwijs inspectie. De macht der Chinese inspecteurs is echter veel groter dan die van hun collega’s in het kikkerland, een woord van de hoofdinspecteur en de school is per direct gesloten waardoor leraren en schoolbestuur hun baan kwijt zijn.

onderwijs-china-inspectie-2

Het ambtelijk systeem zorgt dat zij geen honger lijden maar door de smet van de gesloten school komen zij moeilijk weer aan de slag. Het is een school zo alles gelegen om een zo goed mogelijke indruk te maken op de inspecteurs.

onderwijs-china-inspectie-3

Deze school in Ankang in de provincie Shaanxi zette leerlingen uit langs de weg naar de schoolgebouwen. Daar men niet wist wanneer de inspectie precies zou komen stonden de kinders daar de hele dag, toen het konvooi aan het einde van de middag eindelijk kwam bogen de leerlingen hun hoofden richting de voertuigen.

onderwijs-china-inspectie-4

Het konvooi wordt snel door de stad geleid door een auto van de normale politie. Een inspectieteam bestaat uit 20 man onder leiding van de hoofdinspecteur. Ze hebben gesprekken met leraren, bestuur en ander personeel en inspecteren de school tot in de kleinste gaatjes. Van alles maken zij platen en ellenlange rapporten, doch die leest niemand, het is uiteindelijk alleen de hoofdinspecteur die bepaalt of een bepaalde school door de beugel kan of niet.

onderwijs-china-inspectie-5

De bus met de gewone inspecteurs.

onderwijs-china-inspectie-6

De limosine van de inspecteur, de onderwijsinspectie valt onder het ministerie van public security, een soort binnenlandse defensie waar ook de politie onder valt, auto’s van het ministerie zijn te herkennen aan hun witte nummerplaten. De school werd na een insectie van drie uren goedgekeurd, veilig, to volgend jaar.

Comments are closed.