Burgerwacht in Shenzhen, China

Gepubliceerd op vrijdag 26 maart 2010 door Tycho

burgerwacht-china-shenzhen-1

Een tiental oude mannen tussen de vijtig en zeventig jaar vormde een gewapende burgerwacht in Shenzhen in de provincie Guangdong. De mannen werken normàliter in het inzamelen en recyclen van vuilnis; zo verzamelen zij flessen ende oud papier. Op de rode armband staat: “team voor het tegengaan van corruptie”.

burgerwacht-china-shenzhen-2

De actie was niet gericht tegen d’overheid, oh neen dat zou niet kunnen, maar tegen malafide handelaren die nepprodukten, zoals valse horloges en kleren, verkopen en betalen met vals geld. Dit soort kleine misdaad, waar soms wel grote syndicaten achter zitten, loopt de spuigaten uit in Shenzhen.

burgerwacht-china-shenzhen-3

Arme vuilverwerkers, d’onderste kaste in de Chinese samenleving, worden op die praktijken aangekeken en daar zijn zij niet gelukkig mee. Een aantal hunner verenigde zich voor deze actie met de hoop d’aandacht te trekken van d’autoriteiten. Links een paar vertegenwoordigers van d’autoriteit; stomverbaasde veldwachters die het spul gewoon laten lopen terwijl het dragen van wapens toch echt niet is toegestaan. Nu waren de wapens oud of speelgoed maar dat konden die agenten zo natuurlijk niet zien.

burgerwacht-china-shenzhen-4

De verkoop van nepartikelen is in China zo gewoon als de verkoop van rijst. Zelfs in het kapitaal Beijing prijzen grote warenhuizen hun waar doodleuk aan als ‘fake brands’. Alleen als een hoge buitenlandse gast op bezoek is verdwijnen de artikelen voor een paar daag van de toonbank, daarna komen ze net zo hard weer terug. De handel komt met grote winsten dus gunnen handelaren mekaar het licht in d’ogen niet. In Shenzhen is die rivaliteit dikwijls uitgelopen op kloppartijen en brandstichting.

burgerwacht-china-shenzhen-5

De politie laat ventende verkopers over het algemeen ongemoeid, moest men hier tegen optreden dan zijn er een millioen extra agenten nodig en die komen voorlopig niet. In tegenstelling tot wat men vaak in het westen denkt is China geen politiestaat in de zin van veel blauw op straat. Niets van waar, soms hele dagen geen agent te zien. Da’s ook een groot probleem iin het verkeer, da’s de laatste jaren enorm toegenomen door de heftig gestegen verkoop van auto’s, maar het aantal verkeersagenten is gelijk gebleven. Vrij voor allen!

burgerwacht-china-shenzhen-6

Na een uur paraderen hielden de heren het voor gezien en gingen weer aan het werk, prostesteren is leuk maar de rijst moet op de plank.

Comments are closed.