China 60 Jaar: Enkele Borden Links en Rechts Geplaat in Peking

Gepubliceerd op vrijdag 2 oktober 2009 door Tycho

china_60_jaar_borden_1

China bestond gisteren 60 jaar en dat viert men tot met eind volgende week in het hele land en in Peking staan nog eens door de hele stad grote en kleinere borden zodat geen mens het feestje vergeten kan. Op de eerste plaat Tiananmen op een zeldzame zonnige dag met vuurwerk, bloemen en vredesduiven. De schaduw in niet van het bord zelf maar kwam daar toevallig door omstaande bomen in volle bloei.

china_60_jaar_borden_2

De spelen zijn ook weer van stal gehaald om het feestje op te luisteren, kan men dat gehandbal dan nooit eens laten voor wat het is? Rechts de Waterklont met een aardig nieuw tekenfilmfiguurtje dat niets weg heeft van zo’n Fuwa maar veel hipper uit de hoek komt. Links weer vredesduiven want honderd meter zwemmen brengt de wereldvrede dichterbij.

china_60_jaar_borden_3

Kinderen dien het altijd goed in nationalistische prietpraat. Hier een aantal dolgelukkige met hun bekjes wijd open onder een tiental grote Chinese doeken. De kleinen rennen naar de toekomst die voor hen nog open ligt.

Benieuwd toch wat ze daar vinden. Niets dan gemenigheid jongens en meisjes!, berg jezelf maar in een hoek voor het te laat is, of een andere planeet, een ster nog beter, kies er maar een van die vlag van jullie vaders.

china_60_jaar_borden_4

Slordig, die ’60’ zo half in het bord verdwenen, het lijkt warempel wel of China slechts nul jaren bestaat. De plaat werd mij niet heelmaal helder, het is weer vuurwerk en rood wat de klok slaat en water en gebouwen en wegen allemaal door mekaar. Het zal dynamiek moeten laten zien maar deed duizelen. ‘B1′, da’s wel helder, gewoon een bordnummer en verder geen gelul.

china_60_jaar_borden_5

Meer raad hier, dit is een plaat van Peking’s Central Business District waar de hoogste gebouwen van de stad samen uitkijken over doodslege weggewaaide pleinen onder een reusachtig Chinees doek waar weer kleine doeken onder waaien. Die weg in het midden is de derde ring en mits met een paar bier lijken die lampen indeed een lange sliert, fotograaf had voor de plaat denkelijk zijn lens een minuutje open laten staan en daardoor oordeel ik het een halve nep.

china_60_jaar_borden_6

Tiananmen in een idyllisch heuvelland met de keizerlijke pilaar hoog in de hemel. De communisten, dubbel als zij wezen, gebruiken stiekum maar wat graag dynastieke symbolen om hun macht te rechtvaardigen voor het volk. Een bloedrode hemel maakt er nog iets van met een paar vuurpeilen.

china_60_jaar_borden_7

Daar rechts dat grappige meisje weer. Meestal maakt men mascottes weken voor bekend in alle kranten maar dit wezentje dook plots uit het niets bij de 60-jaar-festiviteiten. Ze heeft geen naam maar draagt hier voor het Vogelnest een kek geel roepleiderspakje. De duiven staan netjes op zelfde plek als bij de Waterklont zodat grapjes over schijten op het nest bijna niet te maken zijn dus noem ik het zo slechts zijdelings.

china_60_jaar_borden_8

De prijs echter gaat naar dit kreng van een bord aan een kantoormuur dichtbij winkelcentrum Landao, zeker 200 vierkante meters met een ladder voor schoonmaken die het beeld uiteindelijk toch ietwat verstoord.


Comments are closed.