China is Klaar voor de Nucleaire Straling uit Japan

Gepubliceerd op maandag 21 maart 2011 door Tycho

meten-is-weten-china-1

China maakt zich nog steeds zorgen om de mogelijke gevolgen van nucleaire straling vrijgekomen uit de lekke reactoren in Japan. Een van de provincies die in het pad van een een ‘nucleaire wolk’ zou liggen is Jiangsu aan China’s mid-oostelijke kust. De wind moet dan wel precies zuid-west staan (gezien van Japan).

In dit jaargetij staat de wind meest pal zuid waardoor eventuele wolken de pacific op waaien. Toch nemen provinciale autoriteiten liever het zekere voor het onzekere en stuurden tientallen meetteams hoge daken op, op de platen een team in Ganyu County vlak aan zee.

zoutkopers-yakoda-1

De zoutgekte blijft onderdus aanhouden. De overheid stelt in de staatspers dat de paniek ‘voorbij’ is maar dat is niet waar. Het zout is overal uitverkocht en verontruste burgers kopen nu zelfs allerlei soorten gezouten producten zoals seaweed, ingeblikte vis, chips en koekjes.

Een korte inspectie in Beijing op zondag (20-03) leerde volkomen lege zoutschappen in drie verschillende midgrote supermarkten. Er gaat een verhaal de rondte over een verontruste oudere die meteen na afrekenen en nog in de supermarkt zout begon te eten. Het waarheidsgehalte van dit verhaal is echter onduidelijk.

Comments are closed.