China Oud Speelgoed: Fire Truck

Gepubliceerd op zaterdag 10 oktober 2009 door Tycho

tin_toy_china_1

Allerbeste Lezer, vandaag in China Oud Speelgoed een van de Pronkstukken uit mijn Collectie: deze prachtige zeswiel Fire Truck. Zoals U wellicht kan zien mist de ladder, die verloor lang geleden verbinding en toen ik dit droommachien kocht kwam zij zonder.

De verkoper echter had ook nog een heel oud model van een raket liggen en toen hij mij zuur zag kijken over de ladder kreeg ik die gratis bij. Sindsdien zijn firetruck en raket onafscheidelijk geweest, ik plaatste simpelweg de raket waar de ladder had moeten wezen en zo bleef het al die jaren tot ik dit verhaal begon.

tin_toy_china_2

Het ontwerp van de auto is prachtig in complex. De voorbumper loopt van beneden schuin naar boven en knikt horizontaal richting de grille die weer schuin naar het rechte raam loopt. Heel bijzonder zijn de zes wielen die op even afstand van mekander staan. Meestal gebruikte men vier wielen en als het er zes waren zaten de achterste twee assen dicht op mekander op gepaste afstand van de vooras. De auto is precies 20 centimeter land en acht centimeter breed.

tin_toy_china_3

Het complexe ontwerp gaat hier verder. Na de rechte lijn van de cabine knikt de lijn verticaal naar beneden om bijna meteen weer een knik naar het horizontale te maken die tot aan de verre achterkant standhoudt. Daar valt de lijn schuin naar achteren en via een harde knik vervolgens in een nog veel schuinere hoek naar de bodemplaat. Om de lijn te benadrukken heeft fabrikant langs een wit-zwarte lijn geschilderd die over bijna de hele koets doorloopt. De zwarte lijn stopt bij het bereiken van de wielkasten waar de witte lijn het alleen verder rooit.

tin_toy_china_4

De binnenkant van het ladderplatform is niet geschilderd en het naakte blik is zo perfect zichtbaar.  Met de draaistengel draait het ladderplatform, werkt nog steeds en zelfs twee kanten op. Het platform staat op een ronde verhoging op het geruite ladderdek, de ronde verhoging kent lichte krassen wat duidt op weinig bespeling en ook het feit dat het plastic dopje nog steeds op de stengel zit wijst op een rustig bestaan.

Was het kind dat deze firetruck ooit kreeg soms niet blij met zijn nieuwe speelgoed en liet hij het in een donkere kast verstoffen? Ik kan me dat toch nauwelijx voorstellen zeg.

Langs de zijkant van de verhoging op het ladderdek lopen twee horizontale geel-zwarte strepen, ik denk dat dit brandslangen moeten voorstellen. Aan beide kanten van de brandslangen staat een wit vlak met een zarte lijn rondom, door het vlak lopen weer drie diagonale strepen. Denkelijk zijn dit simpelweg bevestigingspunten die de slangen op hun plaats moeten houden. Op het plaatwerk achter de achterste as staat een mandachtige vorm met witte ruitjes gescheiden door een gele lijn boven. Dit zouden weer bevestigingspunten kunnen wezen, of een kraan misschien. Rechtsboven de mand een ronde uitstulping in de carosserie die lichte slijtage toont.

tin_toy_china_5

Ook aan de achterkant weer twee van dergelijke uitstulpingen, iets groter en dikken dan die aan de zijkanten. De bulten moeten denkelijk de achterlichten lijken en vertonen geen enkel spoor van sluitage. Onder de draaistengel wel enig teken van ouderdom, het is geen roest maar meer een plek waar door het draaien de rode lak versleet. Uit de plek kan ik wel afleiden dat de auto vermoedelijk twee keer geverfd is, een zwarte basis en het rood er overheen. Anders immers had hier naakt blik te zien moeten wezen. Het ladderdek zelf kent een zwart vlak met grijs, bijna zilver, gekleurde ruiten. Ontwerper dacht hier misschien aan een anti-sliplaag of aan een rooster waardoor overtollig water kan wegvloeien.

tin_toy_china_6

Voor de leuk nog eens met de raket die een brandvlek aan de zijkant heeft. Kennelijk wilde iemand ooit eens proberen of het wapen wellicht echt van een springlading voorzien was. Hoewel nu de raket natuur element niet bij de fire truck hoort ben ik toch gelukkig met de combinatie, beide speelgoederen kunnen mekaar wel hebben. In plaats van een brandweerwagen zou de truck zomaar een lanceervehikel kunnen wezen, of de raket een supersonisch brandblusmiddel vol water voor branden op grote hoogten.

tin_toy_china_7

Lichte slijtage op de rand van de voorbumper, de blikken grille staat lichtelijk scheef en net iets te dicht onder het raam. De koplampen zijn net als de grille met nagels in het rode blik getimmerd, de nagels zijn integraal met de de lampen en de grille. Het zwaailicht is gemaakt van hard doorzichtig rood plastic en is aan de grote kant, maar als er ergens brand is kan men daar het beste zo rap mogelijk wezen en met een groter licht gaat dat nu eenmaal beter, automobilisten zullen namenlijk sneller geneigd zijn opzij te gaan.

tin_toy_china_8

De raamonlijsting is gemaakt van naakt blik en is over alle lijnen lichtelijk versleten, het is weer geen roest maar een soort verkleuring, de stipjes zijn lichtbruinig van kleur en voelen volledig vlak in lijn met het blik, ze voelen dus niet hard zoals dat bij roest het geval zou zijn. Het dak is iets lichter van kleur dan de rest van de carosserie, bijna oranje met grijszilvere strepen. De binnenkant is zeer schoon gebleven met een zacht plastiek stuurwiel en twee geschildere klokken links, op de foto links, van het stuur.

Achter het linkerraam zit een zeer interssant meetinstrument. De basis is een pianovlak met middenboven iedere toets een kleine zwarte streeo die verticaal naar beneden loopt en iets boven het midden van de toets stopt. Over het hele vlak loopt een onregelmatige oranje grafieklijn. Vermoedelijk bedoelde fabrikant daar een meetinstrument mee, misschien om te bepalen hoveel water er nog in de tanks aanwezig was.

tin_toy_china_9

Helemaal vlak naakt blik aan de binnenkant van de cabine. Daar heeft men dus helemaal niet geschilderd, geen zwart en geen rood. Het blik is in uitstekende conditie, geen spatje roest of krassen. Hier ook goed te zien de bijzondere vorm van het achterste raam, het is niet vierkant maar loopt schuin naar onderen met de lijn van de cabine mee.

tin_toy_china_91

Een kunstwerkje op zichzelf, dit gedeelte van de zijkant. De vier uitstulpingen links stellen een luchtuitlaat voor de motor voor. Daarnaast een rood-gele ‘S’ in een zwart-wit vlak doorsneden door een rode lijn die opgaat in het rood van de carosserie. Daaronder een octagonaal vlak met een geel en zwart aansluitpunt voor de brandslangen.

Boven de slanggaten twee wijzerplaten waar de wijzers wel een klok lijken maar het zijn waarschijnlijk wijzers voor de waterdruk. Onder de slanggaten een echt gat in de carosserie, nog net te zien op de plaat helemaal rechts nog een. Dit zijn overblijfselen van de fabricage want achter die gaten zitten de punten die de carosserie met de bodemplaat verbinden. Rechts zit nog een vierkant rooster, misschien om stoom af te blazen als de blusmotoren bij lang blussen oververhit raken.

De banden zijn gemaakt van een keihard rubber, de zijkanten van de banden kregen een wit vlak. Het vlak is seperaat in het wiel gedrukt en is gemaakt van zacht plastiek. De velgen zijn zes kleine wondertjes bij mekaar, rond het centrale deel schijnen kleine licht verhoogde stralen naar buiten. Bijna als de zon, of beter een zonnebloem. Schitterend bedacht van ontwerper en gezien de zeer even verdeling van de stralen werden zijn de velgen machinaal gemaakt. Ambachtmannen ook zouden niet blij zijn geweest met zo’n klusje!

tin_toy_china_92

SFTF, ‘SF’ dacht ik San Fransico, en dan in totaal San Francisco Fire Department, dat gebruikte men in die dagen wel vaker op brandweerwagens en ook de San Friscaanse politie figureert af en toe op politie auto’s. Maar met de ‘TF’ kon ik niets en uiteindelijk blijft de afkorting mij een raadsel. De watertanks zijn gemaakt van zacht plastiek maar van weer een andere soort dan bijvoorbeeld die witte vlakken op de banden of het stuur. Het materiaal laat zich het beste beschrijven als ‘knijpplastiek’, speler kan de tanks indrukken en bij loslaten loopt de lucht door een klein gaatje aan de bovenkant van de tank naar buiten, dit proces gaat gepaard met een grappig sissend geluid, net voor ik dit zinnetje schreef kneep ik een paar keer…

tin_toy_china_93

Aan de binnenkant van de verhoging op het ladderdek staat ‘made in China’ en hetzelfde in het Chinees. De text is over de verf geschreven en heeft de jaren zonder vlek of veeg doorstaan.

tin_toy_china_94

Aan de andere kant van het ladderdek staat MF-183, ook het lage nummer duidt op behoorlijke ouderdom. Latere Chinese speelgoederen hadden vier cijfers. Mijn droom natuurlijk is om ooit nog eens de MF-1 te vinden.

tin_toy_china_95

De onderkant is mooi strak gebleven en gemaakt van blik met een zwate coating er over, de coating moet voorkomen dat de auto van beneden doorroest. De onderkant is bij dit soort speelgoed altijd de zwaxte plek, vocht immers komt van de grond vandaan. Roest van de bodem kan zich zo uitbreiden naar de rest van de carosserie. Door de coating is de roest in de kiem te smoren en bij deze fire truck is dat wonderwel gelukt, over de hele kar is geen enkel roestplekje te bespeuren.

Tussen de voorwielen in de uitstulping het wiel van de frictieaandrijving. Frictieaandrijving is een omgekeerde opwindaandrijving, speler duwt de auto een aantal keer naar voor en laat hem rijden waar bij opwindaandrijving speler naar achteren moet trekken. Chinese speelgoedfabrikanten maakten die dagen altijd gebruik van frictieaandrijving en in bijna ieder geval was die rond de vooras ingebouwd. Bij opwindauto’s zit het drijfwiel meestal tussen de achteras. Het systeem werk nog als nieuw en maakt met kenmerkende bijna zoet zoemende geluid. “Rrrrrgggg!”

tin_toy_china_96

Ook helemaal voor gaan de versieringen door. De witte strepen lijken nog een luchtrooster en de schuine dikkere witte streep stelt denkelijk een hendel voor waar de brandweermannen zich snel mee in de cabine kunnen hijsen.

tin_toy_china_97

De raket heet FL-2 en ik heb even gekeken links en rechts maar ik weet nog steeds niet waar dat voor staat. De raket is gemaakt van hard plastic dat op plaatsen licht verkleurd is, het rood heeft het echter gehouden. Aan de achterkant zitten boven de verticale vinnen nog eens twee kleine vinnetjes aan de staart voor stabiliteit. Vermoedelijk is dit een anti-scheeps-raket, die moeten heel stabiel vlak boven de golven kunnen vliegen. Een intercontinentale raket hoeft daarmee in tegenstelling alleen maar omhoog en dan weer een keer omlaag.

Beste Lezer, de brandweerwagen en de raket blussen nu samen dit verhaaltje uit. Ik zet beide schoonheden weer veilig terug op hun plank en daar blijven ze hopelijk nog jaren en jaren mooi.

Binnenkort weer een nieuw verhaal over een oud Chinees stuk speelgoed.

5 Reacties op “China Oud Speelgoed: Fire Truck”

 1. Nick:

  Hi
  Yoi can see the original ladder of this fire truck here: http://www.muzeuljucariilor.ro/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=30%3AJucarii&Itemid=53&lang=en&limitstart=700
  It starts with the image img_9443.
  Hope this helps you in rebuilding a new ladder on your toy.
  Cheers,
  Nick

 2. Tycho:

  Hello Nick,

  yes that helps a lot, thanks!

  I am getting to work on the ladder…

  Tycho

 3. nick:

  Did I put the link where you can see the complete fire truck in my previuos comment? Or I forgot to put it? I’m asking you because I don’t see the link.

 4. nick:

  I have a fire truck like this one too, but unfortunately it is more incomplete than yours. If you can help me to see how looks the device that is holding the ladder attached to the body of the truck, inside the body, it would be very helpful. Also a drawing with the dimensions of the device that holds the ladder it would be great.For this you have to take apart the base plate with the wheels and show me a picture with the inside of the body. And also that crank handle from the back of the truck, the same problem – how does it look inside the body. Here’s my email, nuculetul@gmail.com, if you would like to help me with some photos and drawings with dimensions.
  My best regards,
  Nick

 5. jeroen:

  http://www.ebay.com/itm/121531087756?ssPageName=STRK:MESELX:IT&_trksid=p3984.m1558.l2649

  nice one/…..