China Oud Speelgoed: Hongqi CA770 Convertible

Gepubliceerd op zondag 20 februari 2011 door Tycho

hq-kl-1-1

Welkom Beste Lezer bij een grondige bespreking van een oud stuk Chinees speelgoed. Vandaag met een van de absolute pronkstukken van mijn collectie; een convertible versie van mijn CA770 sedan. ‘Convertible’ doet het schitterend apparaat te kort, het is eigenlijk een staats-inspectie voertuig, te zien aan de beugel midskoets waar de machthebber teeg kon leunen bij feestelijke inspectie van de legertroepen.

hq-kl-1-1a

D’echte, door mij geplaat in het geweldige Dalian Car Museum in Dalian in de Dongbei provincie Heilongjiang. Speelgoedfabrikant maakte de mistlampen niet mee, dat zagen wij ook bij de sedan. Een begrijpelijk gemis, de mistlampen zouden veel te kwetsbaar zijn geweest voor spelende kinderen. Voor rest valt op dat de midskoetse beugel bij d’echte lager is.

hq-kl-1-2

Dit is geen misser van fabrikant, de Hongqi staatsinspecties werden op maat gemaakt, sommigen hadden een hogere beugel dan anderen, fabrikant heeft hier een keuze gemaakt. Op schaal moet zo’n beugel natuurlijk er uit springen, fabrikant’s keuze voor een hoge beugel is daarom begrijpelijk.

hq-kl-1-3

D’echte open versie kreeg een licht andere naam: CA770 J. De blikken-speelgoed auto meet 25 cm lang, 10 breed en 6.5 hoog van grond tot dakrand. De limosine is geheel van blik gemaakt, behalve  de rubberen banden en het rode plastiek vlaggetje op de neus.

hq-kl-1-4

De normáliter aanwezige doorzichtig plastieken voorruit ontbreekt, zoals bij eigenlijk alle convertible modellen uit periode in mijn collectie. De ruit heeft simpelweg de tijd, niet overleefd. Er is discussie, een eeuwige, onder verzamelaars. De centrale vraag: mag verzamelaar nu zo’n missende ruit vervangen door een nieuw stukje plastiek? Het is een koud kunstje, stukje dik plastiek op maat snijden, inklikken, en hop het ding staat weer als nieuw. Wel, van mij mag het, een zo kleine ingreep doet immers nix af aan de historische waarde van het model.

hq-kl-1-5

Ha, en daar het heilig MF-nummer, het is heel anders dan sedan: MF 135, het model van de sedan draagt MF 996.

hq-kl-1-6

Ik kocht dit model in China voor een beste 1200 yuan, to date het hoogste bedrag dat ik ooit voor een Chinees stuk blikken speelgoed betaalde. Waard toch, van de sedan maakte speelgoedfabrikant duizenden exemplaren, k heb er tien, maar van de convertible veel minder, ik heb er maar drie. Ook nog in het grijs en mintgroen.

hq-kl-1-7

Het model kwam per posterij uit het schone Shenyang in de Dongbei provincie Liaoning. De vorige eigenaar werkte bij de politie en had er twee.

hq-kl-1-8

Vergelijk met plaat 2, speelgoedfabrikant wist de vallende grille prachtig over te brengen. Het hele model is in beste staat. Het chroom glimt goed en alles zit op en aan.

hq-kl-1-9

Zie hoe schoon de mooie rode lak. D’echte Hongqi’s kwamen leen in het zwart, denkelijk te somber voor de speelgoedmarkt. Zeer opvallend verder de geile tijgerlerenbekleding. Tijgers hebben het nooit gemakkelijk gehad in China, nog steeds niet, maar voor zover bekend kwam geen auto ooit met dat leer op de stoelen bij. Denkelijk een vrije fantasie van ontwerper van speelgoedfabrikant.

hq-kl-1-91

Achter het stuur een chauffeur in Mao-pak en met Mao-pet. De chauffeur is gemaakt van schuimrubber plastiek. Hij zit een beet voorover. Het poppetje zit namenlijk vast, onder het blik, met een rubber slangetje, onder de middel. Geef tijd en het slangetje rekt een beetje uit.

hq-kl-1-93

Een fraaie blik op de beugel. De machthebber stond en hield zich met ene hand vast aan het staal, met de andere hand zwaaide hij naar zijn soldaten. Speelgoedfabrikant heeft zich er met bodem makkelijk vanaf gemaakt, die uiteinden liepen in echt natuurlijk door tot onder de bodemplaat. Het dashboard is daarentegen zeer fraai vorm gegeven, met correct een drietal meters in het midden  en de schaduw van die achteruitkijkspiegel daarboven.

hq-kl-1-94

D’onderkant van dit zeer beste model is gemaakt van een legering van hard platsiek, blik en gips, net als alle andere bodems van blikken modellen uit periode. Blikken modellen met een geheel blikken bodem verdienen enige extra inspectie want vaak zijn juist die van later datum.

2 Reacties op “China Oud Speelgoed: Hongqi CA770 Convertible”

 1. Gonneke:

  Ik heb een mf 135 gekocht in China in 1978 kleur lichtblauw met Mao mannetje, onderkant legering. Is dit bijzonder of zijn er heel vel op de markt ?
  Groet l.Detmar boor Zwaag
  Kunt u me een mail sturen

 2. Suzanne Claessens:

  Heb een convertible car met originele doos in mijn bezit. De auto is rood lak met nr. MF 892
  Kunt u mij hier meer over vertellen?
  M.vr.gr. Suzanne