China Oud Speelgoed: Hongqi CA770 Sedan

Gepubliceerd op woensdag 10 februari 2010 door Tycho

china_hongqi_1

Welkom Beste Lezer bij weer een nieuwe en waarachtige bespreking van een stuk oud Chinees speelgoed. Vandaag een van de pronkstukken uit mijn collectie, deze buitengewoon schone Hongqi CA770 sedan. De echte Hongqi, waarover later meer, kwam alleen in stemmig zwart, de speelgoedfabrikant vond dat kennelijk te saai voor zijn veelal jonge klanten.

china_hongqi_2

De auto meet 25 cm lang, 10 breed en 6.5 hoog van grond tot dakrand. De limosine is geheel van blik gemaakt, behalve de doorzichtig plastieken voorruit, de rubberen banden en het rode plastiek vlaggetje op de neus.

311004 018

De echte Hongqi, 红旗, ‘Rode Vlag’, CA770 rolde in april 1966 van de band in de First Auto Works (FAW) fabriek in Changchun in de provincie Jilin. De CA770 bromde op een 5.6 liter V8 motor met 161kw waarmee de bijna zes meter lange en 2730 kilo zware limosine een topsnelheid van 160 kilometer per uur kon halen.

Het model bleef in verschillende varianten met verschillende motoren in produktie tot 1989, het koetswerk bleef op details na hetzelfde. In totaal bouwde FAW 847 exemplaren van de CA770, speciale modellen zoals extra-verlengden en convertibles niet meegerekend. De platen van d’echte Hongqi plaatte ik op een oudetijder festival in het Longtanhu park in Beijing.

china_hongqi_5

De vlag op de neus van het model is groot uitgevallen in vergelijking met het voorbeeld, maar indeed het is speelgoed en voor de kleinen kunnen details juist niet groot genoeg zijn. Vermoedelijk ook met die kleinen in gedachten besloot modelbouwer de mistlampen weg te laten. Omdat 99 procent van de Hongqi’s waren bestemd voor partijbonzen en regeringsbobo’s waren de flanken meestal voorzien van twee vaandeldragers.

311004 017

Een vroeg model, latere exemplaren kregen modernere vierkante mistlampen. De typerende ‘vallende’ grille is bij het model goed overgenomen, zelfs de knik op ongeveer een vierde van boven is door speelgoedfabrikant niet vergeten.

china_hongqi_4

Het model stamt vermoedelijk uit de eerste helft van de jaren ’70. De techniek waarmee het chassis geklopt is, het ontbreken van zijramen, het ontbreken van delen die open kunnen en het licht verkleurde chroom wijzen allen in die richting. In China schreven fabrikanten nooit jaartallen op de speelgoederen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Jappen, dus zonder fabriexbouwlijst blijft het een beetje giswerk. Ik heb geen fabriexbouwlijst.

311004 016

De omlaag hangende bumper van het model komt haast vanzelfsprekend niet voor op d’echte. Het is echter ook geen beschadiging van mijn model, oh neen oh neen, bij alle modellen uit de serie die ik heb gezien zit de bumper zo.

hongqi_deng_1

Het is Deng!, (Deng Xiaoping, grote baas van1978 tot 1992) in een speciale CA770 TJ tijdens een militaire parade in Peking. Het middendeel van het dak kon open waardoor de geliefde leider kon wuiven naar zijn willige onderdanen. Deze versie is ook gepantserd en voorzien van luidsprekers. De bepantsering maakt verder geen zin voor hij die met zijn bovenlijf uit het dak gaat staan.

china_hongqi_3

De auto heeft de jaren wel overleefd. De carosserie en het spierwitte dak zijn helemaal gaaf, geen vlokje roest en geen beschadiging te bekennen. Het chroom laat zoals eerder bleek wel wat vermoeidheid zien, maar ook hier geen roest maar alleen kleine slijtagespikkeltjes, die zitten ook op de eveneens chromen wieldoppen.

china_hongqi_6

De wielen kennen een witte plastieken bies, die vergat ik boven, een chromen velg en hele dunne hard rubberen banden. Ook schuin van achteren heeft modelbouwer de oorspronkelijke lijn van de Hongqi mooi weten aan te houden.

311004 114

Alle CA770’s kwamen standaard met gordijntjes voor de achterruit en achterste zijruiten. De hoge heren moeten immers ongehinderd door dat stinkende gewone volk met uitpuilende ogen van opwinding en immer lopende neuzen hun werk kunnen doen.

china_hongqi_7

Speelgoedbouwer heeft goed zijn best gedaan op de achterkant, het chroom rond het raam en de bumperpartij kloppen. Enige minpuntje is de vorm van de achterlichten, bij het model maakt de carrosserie een knik op de grens tussen het bovenste en het onderste gedeelte van het achterlicht, bij d’echte zit de knik helemaal onder het achterlicht.

311004 057

Kennelijk was die ruimte bij het model te klein om beide delen van het licht in te prutsen, modelbouwer koos daarom voor het bovendeel van het licht boven de knik en het onderdeel van de knik onder het licht. Gezien de beperkingen van modelbouw in die tijden een acceptabel compromis.

china_hongqi_7a

Aan de achterkant ook het MF-nummer, verstopt onder de achterruit. Het leest ‘551 MF996’, 996 het is. Het fabriexlogo is een zeer grote zeldzaamheid bij Chinese modellen, in bijna ieder geval blijft het bij ‘made in China’ en het nummer. Het logo is van de Shanghai Toy Factory, de fabriek verantwoordelijk voor vele, maar zeker niet alle, oude speelgoederen uit China.

china_hongqi_8

Het dashbord kent een plastieken stuur met toeterring, onder het stuur nog twee wijzers, in het midden een toentijdse lintsnelheidsmeter, twee wijzers voor de passagier, een ehbo-kist en iets wat op een ouderwetsche telefoon lijkt. Het interieur van de auto bestaat uit een enkele gewelfde plaat blik, hier nog net te zien in het zijraampje. De stoelen hebben een gele rand en een rood-geel-wit ruitpatroon.

china_hongqi_9

De onderkant van de Hongqi is smetteloos. Tussen de achterwielen, zoals het hoort, het aandrijfwiel van de frictieaandrijving. Frictie werkt als omgekeerde opwindaandrijving, in plaats van de auto een aantal keren naar achteren te trekken en dan los te laten duwt speler de auto een aantal keren naar voren en laat los. Deze constructie is veel minder belastend voor de aandrijving omdat de krachten maar een kant op werken.

china_hongqi_91

Speelgoedfabrikant bouwde de Hongqi CA770 sedan in vier kleuren: rood, donkerblauw, lichtblauw en grijs. Ik heb vier rode maar nog geen enkel andere. Wie wil er ruilen?

hongqi_cabrio_1

Fabrikant bouwde ook een open versie van de CA770. Dit model is zeer zeldzaam en het exemplaar op deze plaat is van mij. Net gekocht op een Chinese veilingsite en als het goed is binnen drie dagen in mijn collectie. Het plastiek van de voorruit is verdwenen maar verder ziet zij er prachtig uit. Binnenkort een apart verhaal over de open auto met goed genomen platen, deze is van verkoper die kennelijk van het duister houdt. Zie nog de omlaag hangende voorbumper.

Een reactie op “China Oud Speelgoed: Hongqi CA770 Sedan”

  1. j. klee:

    beste verzamelaar. ik heb veel oud chinees blikken speelgoed. kijk eens op mijn website of stuur een e-mail met uw wensen. http://www.mechatoys.com info@megasigns.nl met vriendelijke groet Jan Klee